Příznaky Alzheimera, test na Alzheimerovu nemoc, video | Moje zdraví

Jak poznat, že máte Alzheimera: Příznaky Alzheimerovy choroby

Video se připravuje ...
30. října 2017 • 06:00

Alzheimerova choroba je nejčastějším typem demence. Týká se sedmi milionů Evropanů. Jak poznáme na někom blízkém nebo na sobě, že jsme obětí Alzheimerovy choroby a že to není jen chvilková zmatenost související se stářím?

Klíče zapomene občas každý z nás, stejně tak kde zaparkoval auto nebo jak se jmenuje jeho oblíbený parfém. Pokud se ale zapomnětlivost opakuje se vzestupnou tendencí, ztrácíme se občas i v prostoru a čase a objevují se i změny osobnosti, pak bychom my, respektive někdo z našich blízkých, měli zpozornět. 

Vše o Alzheimerově chorobě najdete ZDE.

Jaký je rozdíl mezi běžnou zapomnětlivostí a počínající demencí? Například když se na chvíli zaberete do nějaké činnosti a na chvíli zapomenete na dítě, které máte na starost. Lidé s Alzheimerovou nemocí úplně zapomenou, že nějaké dítě existuje. Dalším znakem je nesmyslné oblékání, třeba pět svetrů najednou.

Dalším znakem je pasivita. Člověk s Alzheimerovou nemocí nemá chuť do ničeho a musí se nutit i do jinak zajímavých činností. Projevem nemoci je také záměna slov, člověk s Alzheimerovou chorobou zapomíná i jednoduchá slova nebo je nahrazuje nesprávnými, jeho věty pak nedávají smysl.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.