Nesnesitelná bolest zubů: Jaké má příčiny a co pomáhá? | Moje zdraví

Bolest zubů

Bolest zubů se většinou projeví náhle a může mít mnoho příčin.

Nejčastěji můžou za bolest zubů zubní kaz, mrtvý zub, zánět zubního nervu, zánět dásní, obnažené zubní krčky nebo prořezávající se zuby. S vašimi zuby není něco v pořádku, pokud přehnaně bolestivě reagují na studené, teplé, kyselé a sladké nápoje či pokrmy a také pokud zuby mění barvu nebo strukturu povrchu.

Léčba

Léčba je individuální, podle problému, který bolest způsobuje. Kaz se odstraňuje a prostor je pak zaplněn výplní. U mrtvého zubu se čistí kanálek a zub se zafixuje, aby se nekýval. Čištění zubních kanálků se provádí i u zánětu zubního nervu. Pokud trpíte zánětem dásní, léčba zahrnuje úpravu ústní hygieny. Při obnažených zubních krčcích je vhodné omezit sladká a tučná jídla, zvýšit příjem zeleniny, ovoce, vápníku a vitamínu C a naučit se správně si čistit zuby.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

zuby, dásně

Léky

Na bolest zubů si můžete vzít Paralen 500, Ibalgin Rapidcaps, Panadol Extra Rapide nebo Panadol Novum. Nikdy však neotálejte s následující návštěvou zubaře.

Bylinky

Odvar z máty peprné může od bolesti zubů pomoci. Odvar nechte vychladnout, napijte se a podržte ho v ústech. Dalšími vhodnými bylinkami proti bolesti zubů jsou šalvěj nebo jitrocel.

Homeopatika

Belladonna se používá na náhlou bolest zubů, která pulsuje v rytmu tlukotu srdce. Doprovodným jevem může být i horečka.

Belladonna 9 ch – 5 granulí každých 30 minut – Používá se na náhlou bolest zubů, která pulsuje v rytmu tlukotu srdce. Doprovodným jevem může být i horečka.

Domácí léčba a babské rady

Hřebíčkový olej může utlumit bolest zubu, stačí si olejem bolavé místo potřít. Pokud máte pouze celý hřebíček, postačí vám ho pár minut žvýkat. Toto opakujte několikrát denně.

Vyšetření

Zubní lékař vyšetří každý zub pomocí zubního zrcátka a háčku, někdy udělá i rentgenové nebo CT vyšetření, obzvlášť pokud si není jistý nálezem.

V těhotenství

Vhodné je jít na preventivní prohlídku ještě před početím, například vytržení zubu se musí obejít bez rentgenu, který není v těhotenství možné provádět. Někdy mívají těhotné ženy problémy se zánětem dásní, zánět již v dásních měly, jen o něm nevěděly, těhotenský hormon jej pouze vyprovokuje.
Pozor na používání Ibalginu ve třetím trimestru těhotenství, kdy se tento lék nemá užívat.

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na příčině
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

K bolesti zubů se můžou přidat otok, zapáchající výtok, horečka, potíže s polykáním nebo dýcháním, při těchto potížích okamžitě vyhledejte zubního lékaře.

Trvalé následky

Pokud zubního lékaře nenavštívíte s kazem včas, začne se šířit a hrozí vám celková destrukce zubu. Ze zánětů mohou vzniknout váčky, bakterie se navíc mohou šířit krví a mohou ohrozit i jiné orgány v těle. Neřešení obnažených zubních krčků může zase vést k paradontóze a trvalé ztrátě zubů.

Prevence

Jako prevence jsou dobré pravidelné prohlídky u zubaře, a to alespoň dvakrát za rok. Důležité je také pravidelné čištění zubů a mezizubních prostorů správnou technikou, kartáčkem a zubní pastou. Dobré je také vyplachovat si ústa ústní vodou, která minimalizuje výskyt bakterií.

Kdy jít k lékaři

S bolestmi zubů neotálejte a vyhledejte zubního lékaře.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.