Kuří oko | Jaké jsou příčiny, jak vypadá a jak se ho zbavit? | Moje zdraví

Kuří oko

Za vznikem takzvaného kuřího oka může stát hned několik příčin, od špatně vybrané obuvi až po ortopedické vady nohou. Nejčastěji se objeví na patách, ploskách nohou nebo na prstech. Jak se kuřího oka zbavit a jak tomuto problému předcházet?

Co je to kuří oko?

Kuří oko je lidový název pro bolestivý útvar s šedožlutou barvou dosahující velikosti až 12 mm. Jde o zesílenou kůži, která vznikne na místech vystavených přílišnému tlaku nebo tření. Nejčastěji se objevuje na kloubech, na palcích a patě v důsledku nošení nesprávné obuvi.

Trvalým tlakem nevhodné obuvi nebo třením o švy či o jiné nerovnosti v botách kůže rohovatí. V určitém menším místě může zesílit a vznikne útvar zesílené kůže, který je na povrchu drsný. Pokud ho lehce poškrabete, začne se drolit a zbělá. Nejčastěji bývají postiženy hřbety prstů, jejich bříška, chodidla nebo pata. Často se stávají příčinou dalších zdravotních potíží. Typické zrohovatění totiž proniká do hlubších vrstev podkožního vaziva, kudy procházejí citlivé nervy. Ty jsou tak drážděny a reagují silnou bolestí.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

noha

Do kuřího oka mohou být zaneseny bakterie a způsobit vřed. K tomuto onemocnění jsou náchylní především diabetici, u nich je tedy potřeba zvýšené opatrnosti.

Jak vypadá kuří oko uvidíte ve fotogalerii:

Léčba

V první řadě je potřeba přestat nosit tu obuv, která kuří oka způsobila, a vyměnit ji za vhodnější.

Jako první pomoc mohou posloužit gelové nebo pěnové náplasti.

Kuří oka můžete zkusit vždy po koupeli v teplé vodě zbrousit pemzou.

V lékárnách či drogerii jsou k dostání speciální náplasti s kyselinou salicylovou. Ty je ovšem potřeba během nošení kontrolovat, aby se nepohnuly a tím aby účinná látka nezačala působit na zdravou kůži, kterou může poškodit. Stejný pozor je potřeba dávat u kapek. Kyselina salicylová pomůže kůži změknout a kuří oko se pak v teplé vodě může odstranit pemzou nebo vydloubnout.

Pokud si s kuřími oky nevíte rady, bude moudřejší zákrok ponechat na pedikérovi. Kuří oka se dají také odstranit za pomoci laseru.

Bylinky

I s kuřími oky si umí poradit bylinky. Osvědčená je koupel z řebříčku obecného. Hrst řebříčku dejte do 3 litrů vroucí vody. Přidejte 1 čajovou lžičku soli. Nádobu přikryjte a nechte vyluhovat. Když bude odvar příjemně teplý, sceďte ho a v tomto odvaru si koupejte nohy asi 20 minut. Opakujte denně.

Domácí léčba a babské rady

Rozpůlenou rozinku položte rozříznutou plochou na kuří oko a připevněte náplastí. Každý den rozinku vyměňte za čerstvou a pokračujte asi týden. Po sedmi dnech by mělo jít kuří oko odstranit pinzetou.

Dalším receptem je krajíc chleba namočený do jablečného octa. Dobře nasáklý kousek chleba položte na postižené místo, dobře zabalte a nechte působit přes noc.

Základem, jak se rychle zbavit kuřího oka, je důkladné změkčení kůže koupelí. Do horké lázně přidejte několik tablet acylpyrinu. Ten obsahuje kyselinu salicylovou. Nohy nechte v koupeli tak dlouho, dokud postižená kůže nezbělá. Kuří oko pak opatrně i s jadérkem odškrábněte pomocí nožíku nebo žiletky. Místo vydezinfikujte, přelepte náplastí a dbejte na hygienu až do úplného zhojení.

Inkubační doba

-

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Šetrnější je horká lázeň, do které přidáte jedlou sodu. Poté nohy osušte a na postižené místo přiložte kousek citronu, plátek cibule či česneku namočené v octě nebo citronové šťávě. Připevněte náplastí a nechte hodinu působit. Potom kuří oko důkladně promažte. Tuto proceduru opakujte do té doby, než se kuří oko samo vydrolí.

Kůži můžete změkčovat pomocí olejů. Kuří oko můžete potírat olejem z libavky nebo zkusit zábaly z ricinového oleje.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Základem je nošení správné obuvi. Obecně nevhodné jsou boty úzké, špičaté a boty s vysokým podpatkem. Je ale na každém, aby si pro svou nohu vybral takovou botu, která mu maximálně sedne.

V některých mohou vznikat kuří oka v důsledku ortopedických vad nohou, například ploché nohy, haluxu a podobně. V této situaci pomohou ortopedické vložky.

Věnujte také pozornost péči o pokožku nohy. Pravidelně odstraňujte zrohovatělou kůži pemzou a nohy promazávejte. Účinek krému zvýšíte tím, že po namazání necháte nohy v silných bavlněných ponožkách po celou noc.

VIDEO: Připravte si tento bylinkový krém a udělejte si z něj zábal na nohy přes noc.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.