Jak snížit tlak bez léků - 4 ověřené tipy | Moje zdraví

Čtyři ověřené tipy, jak snížit tlak bez léků

Čtyři ověřené tipy, jak snížit tlak bez léků
Autor: istock.com
17. května 2021 • 06:00

Právě dnes si připomínáme Světový den hypertenze, tedy vysokého tlaku. Ten se sice nemusí nijak projevovat, lékaři jej ale právem nazývají „tichým zabijákem lidstva“. Pokud se totiž neléčí, může to skončit infarktem myokardu, cévní mozkovou příhodou nebo zvýšit riziko onemocnění ledvin a očí. Při léčbě se ale nemusíme spoléhat jen na léky, snížit tlak se dá i bez nich. 

 

Pokud jste si tlak v posledních dvou letech neměřili, udělejte to. Nebo si zajděte na preventivní lékařskou prohlídku, kde vám ho váš praktický lékař změří. Za normálních okolností by měl být 120/80 mmHg. O vysokém krevním tlaku hovoříme od hodnot 140/90 mmHg a více. U diabetiků se léčba zahajuje dokonce od 130/90 mmHg.

Video se připravuje ...
Čtyři způsoby, jak snížit tlak bez lékůVIDEO 

Existují pochopitelně léky, které dokáží krevní tlak dostat do přijatelných mezí, ale pokud je tlak zvýšený jen mírně, začíná se režimovými opatřeními. Ta jsou pochopitelně důležitá i pro pacienty, kteří dostanou léky. Co tedy dělat pro to, aby se váš tlak přirozeně snížil?

Jak snížit tlak? Hýbejte se!

Toto potvrdilo už více než 400 různých lékařských studií: Pravidelný pohyb má na tlak stejný vliv jako běžně užívané léky. Ano, spolknout tabletku je jednodušší, ale hýbat se je přirozenější. A to nemluvíme o žádných výkonech v posilovně nebo na dlouhých tratích. Stačí svižná procházka 3–4krát týdně po dobu například třiceti minut. Zkuste si předem říci, které dny půjdete domů z práce nebo do práce pěšky. To je to nejmenší, ale zároveň nejefektivnější, co pro sebe můžete udělat.

Uvolněte se

Asi málokdo v dnešní době řekne, že se cítí celý den relaxovaný a bez stresu. Potřeba stihnout toho co nejvíce a co nejkvalitněji provází většinu lidí a stres je všudypřítomný. Stresované tělo uvolňuje do krve hormony, které zvyšují srdeční činnost a zužují cévy a připravují tělo na režim „pohotovosti“. Jenže pak by mělo přijít zklidnění a toho se nám nedostává. A tak si ho nařiďte. Nemusíte se stát přeborníky v meditaci, ale zkuste si ráno na pět minut sednout se zavřenýma očima a zhluboka dýchat. Zkuste to i večer před spaním. Postupně můžete dobu prodlužovat a zkoušet to třeba i v tramvaji. Uvolnění a meditace mají řadu benefitů, jednou z nich je ale i to, že vám pomohou udržet tlak pod kontrolou.

Jezte banány

„Strava bohatá na draslík je důležitou součástí každého programu snižování krevního tlaku,“ uvedla pro web Prevention.com Linda Van Horn, profesorka preventivního lékařství na Northwestern University Feinberg School of Medicine. Draslík podporuje vylučování a tím pomáhá dostávat z těla nejen škodliviny, ale také přebytečný sodík. Sodík totiž působí na zúžení cév a tím se tlak zvyšuje.

Potraviny bohaté na draslík jsou například banány, sušené meruňky, švestky a rozinky, brambory, sladké brambory, rajčata, pomerančová šťáva, fazole nebo hrášek.

Omezte sůl

Češi solí hodně. Doporučená, respektive tolerovatelná denní dávka kuchyňské soli (NaCl) činí podle Světové zdravotnické organizace (WHO) 5 gramů. V doporučené denní dávce soli najdete asi 2 gramy sodíku. K normální funkci všech tělesných systémů a procesů však dostačuje pouze půl gramu sodíku denně, takže by vám stačilo 1 a čtvrt gramu soli denně. Čeští muži ovšem denně konzumují téměř 17 gramů a ženy přes 10 gramů soli denně.  A více sodíku rovná se vyšší tlak, to už víme.  

Možná máte pocit, že tak často po slánce nesaháte, spousta soli se ale skrývá v potravinách, kde by to člověk na první dobrou nečekal, například ve sladkých sušenkách. Nezbývá než číst etikety na potravinách. Během vaření je také dobré sůl vyměnit za jiná ochucovadla, například bylinky. Více tipů, jak snížit denní příjem soli, čtěte zde.

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.