Salmonela: Jaké má příznaky a jak dlouho se léčí? | Moje zdraví

Salmonela, salmonelóza

Salmonelóza je bakteriální infekce způsobená bakterií Salmonella. Tato infekce může způsobit mnoho nepříjemných příznaků, včetně průjmu, zvracení a horečky. Jak se bakterie Salmonella šíří, jaké jsou příznaky tohoto onemocnění, jak se před nákazou chránit a jaké jsou nejúčinnější metody léčby.

Co je to salmonela?

Salmonela či salmonelóza je poměrně rozšířené průjmové onemocnění. Mívá sezónní průběh, objevuje se většinou během letních měsíců. Původcem je bakterie rodu Salmonella, která se nachází zejména ve vejcích a kuřecím mase.

Pro zdravého člověka onemocnění nepředstavuje velké riziko, v ohrožení však při nákaze mohou být malé děti, starší lidé a osoby s oslabenou imunitou.

Inkubační doba je 12 hodin až 5 dní, nemoc se obvykle projeví do 48 hodin od nákazy.

Jak se salmonela přenáší?

  • syrové maso (hlavně kuřecí)
  • mléčné výrobky (z nepasterizovaného mléka)
  • lahůdky (majonézové saláty apod.)
  • cukrářské výrobky
  • syrová vejce

Bakterie salmonely se nachází v trávícím traktu zvířat a k přenosu dochází konzumací kontaminovaných potravin, které neprošly dostatečnou tepelnou úpravou. Zdrojem nákazy jsou nejčastěji vejce a drůbeží maso, ale i výrobky, které tyto suroviny obsahují. Bakterie můžou také například ulpět na noži, kterým bylo krájeno syrové maso, proto je třeba jej vždy důkladně očistit, než nůž použijete na jiné potraviny. Druhou možností přenosu je kontakt s člověkem, který je onemocněním nakažen.

Příznaky salmonely

  • úporný vodnatý průjem (s hlenem nebo krví)
  • horečka
  • zvracení
  • křeče a zimnice

Salmonelóza (nebo také salmonela) je infekční onemocnění, které poznáte podle průjmů, které jsou řídké a vodnaté, obsahují i hlen a případně i krev. Ke střevním problémům se přidává horečka, bolesti břicha, nevolnost a časté je i zvracení

Symptomy u onemocnění jsou podobné, jako u střevní chřipky. Rozdíl mezi salmonelou a střevní chřipkou je hlavně v průběhu onemocnění. Průběh střevní chřipky bývá méně závažný a většinou během jednoho až dvou dnů hlavní příznaky odezní. Salmonela se vyznačuje tím, že má delší a těžší průběh.

Další informace k tématu najdete zde. 

Léčba salmonely

U většiny nemocných stačí, když mají klid na lůžku, dietu a jsou do sebe schopni dostat dostatek tekutin. Právě dehydratace totiž bývá častou komplikací nemoci. Někdy je potřeba hospitalizace, a to jednak kvůli dehydrataci, případně je potřeba podávat i antibiotika. Lékaři se vždy snaží pátrat po příčině, aby vyloučili zdroj epidemie.

Kromě zmíněné léčby je třeba také dodržovat dietu a vyřadit z jídelničku veškeré mastné, smažené a kořeněné potraviny. Zpočátku se doporučuje podávat pouze tekutiny a potraviny zařazovat postupně. Nemoc většinou ustoupí po několika dnech, ale vylučování salmonel stolicí může probíhat ještě nějakou dobu poté.

Léky

Pomáhají léky čistící střeva, jako jsou endiaron či živočišné uhlí, v krajním případě antibiotika. Důležitým pomocníkem v léčbě je dostatečná hydratace, a to i pomocí rehydratačních roztoků z lékárny. Jako součást léčby se doporučuje podávat probiotika, a to buď v léčebných preparátech, nebo jako součást potravin (kysané mléčné výrobky, kysané zelí). Antibiotika se podávají jen v případě mimostřevních komplikací.

Více k tématu čtěte zde.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Domácí léčba a babské rady

Léčbu můžete podpořit například heřmánkovým čajem, který má pozitivní vliv na trávicí ústrojí. K zastavení průjmu se doporučuje užívat také neslazený černý čaj nebo Coca- colu po lžičkách. Zastavit průjem vám mohou pomoci borůvky, které také obsahují velké množství antioxidantů. Na podrážděné trávení má blahodárný účinek odvar z listů ostružníku. Při průjmu také není dobré organismus zatěžovat těžkým mastným jídlem, ideální je začít s neochucenou rýží a dušenou mrkví.

Salmonela v těhotenství

U zdravých těhotných žen by lehčí průběh onemocnění neměl způsobit žádné potíže, protože bakterie nenapadá plod přímo. Přesto by však každá nastávající maminka měla co nejvíce dbát na doplňování tekutin a užívat léky proti průjmu určené i pro těhotné ženy. V případě těžšího průběhu onemocnění může hrozit dehydratace a následný potrat. Je proto dobré sledovat svůj zdravotní stav a případně navštívit lékaře.

Salmonela dětí

U dětí mívají infekční průjmy většinou závažnější průběh než u dospělých, proto se doporučuje být obezřetnější, pokud se nákaza projeví. U miminek je třeba neodstavovat, pokud kojíte, a také se zaměřit na důkladné dodržování hygienických návyků. Pokud se salmonela objeví u starších dětí, je lepší léčbu konzultovat s lékařem, který doporučí vhodnou terapii na základě anamnézy dítěte. V průběhu terapie je třeba pacientovi dodávat dostatečný příjem vitaminů a minerálních látek.

Komplikace

Kvůli výrazným ztrátám tekutin v průběhu zvracení a těžkých průjmu se může objevit dehydratace. Ta může být provázena apatií, zvýšenou tepovou frekvencí, halucinacemi, křečemi, šokem a zvýšeným tonusem kůže a ve výjimečných případech i bezvědomím.

V nejzávažnějších případech může salmonela způsobit selhání ledvin, napadení kostní tkáně nebo vznik abscesu v měkkých tkáních. U osob s oslabenou imunitou může být salmonela roznesena krví do těla, rozšířit se do celého organismu a způsobit sepsi nebo multiorgánové selhání.

Prevence

Předcházení nemoci souvisí hlavně s minimalizací rizika nákazy. Jde zejména o kuřecí maso a vejce. Ty jsou rizikové zejména ve chvíli, kdy nejsou dostatečně tepelně zpracované. Často dojde k nákaze třeba ve chvíli, kdy se syrové maso dostane do kontaktu například se zeleninou, která se pak už na rozdíl od masa tepelně nezpracuje. Proto je tak rizikové letní grilování, kdy se tolik nedbá na hygienu.

Minimální teplota růstu salmonel je 5 °C, maximální 47 °C, optimální kolem 37 °C. Salmonely běžně nepřežívají sterilační ani pasterační teploty. Teplota kolem 60 °C by bakterie salmonely v potravinách měla zničit. Je ale nutné sledovat teplotu v jádře potraviny, protože zde je teplota zpravidla mnohem nižší než teplota povrchová nebo v okolním prostředí.

Maso by se mělo vždy zpracovávat při teplotě minimálně 75 °C po dobu pěti minut. Všechny ostatní potraviny je třeba dát mimo dosah rizikových surovin a nezapomenout na mytí rukou. Rizikem jsou samozřejmě i syrová vejce v majonézách a dresinzích, v průmyslově vyráběných se jich bát nemusíte, používají se zde vejce pasterizovaná.

VIDEO: Jak zajistit, aby rodiiný jídelníček měl dostatek živin?

Video se připravuje ...
VIDEO 

Další informace najdete zde. 

Nenašli jste, co jste hledali?horečkazvracenídehydrataceprůjem

Kdy vyhledat lékaře

V první fázi stačí samoléčba. Pokud ale nezabere, pacient má zvýšenou teplotu, je dehydrovaný – to znamená, že začíná být zmatený, nemá doslova ani sílu vstát – pak je třeba okamžitě jít k lékaři, případně zavolat záchranku. To platí zejména u malých dětí a ne zcela zdravých jedinců, které dehydratace může stát život.

Autor: redakce Mojezdravi.cz, miv
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.