Pásový opar: příznaky, doba léčby, očkování | Moje zdraví

Pásový opar může způsobit i slepotu. Jak ho poznat a účinně léčit?

Pásový opar může způsobit i slepotu. Jak ho poznat a účinně léčit?
Očkování proti neštovicím pomáhá i proti vzniku pásového oparu • Autor: iStock.com
27. února 2018 • 06:00

S termínem pásový opar už jste se určitě někdy setkali. Pokud jste ho ale neměli, těžko víte, jak moc ošklivá nemoc to je. Toto onemocnění totiž může být pro člověka velmi nebezpečné. Po přečtení našeho článku byste diagnózu „pásový opar“ od lékaře slyšet nechtěli. To vám garantujeme.

Pásový opar je známý snad jako lidstvo samo. Velkým problémem ale bylo, že na něj vlastně nikdy neexistoval žádný účinný lék. To se ale před několika lety změnilo, na světě je totiž účinná preventivní vakcína. „Pro zmírnění pásového oparu se pacientům doporučuje, aby konzumovali potraviny a doplňky stravy s vitamínem C. Pro zmírnění infekce se také často doporučuje B komplex,“ vysvětluje pro Moje zdraví praktická lékařka Lucie Nováková.

Příznaky pásového oparu

Spouštěčem pásového oparu je stejný virus, který u dětí způsobuje plané neštovice. „I když už je nemoc pryč, stále v těle zůstává. Virus se jen schoval do nervových uzlin v míšních kořenech a je jen otázka času, zda budete mít štěstí, či nikoliv, buď se virus objeví, nebo ne,“ říká odbornice s tím, že dodnes vlastně není úplně jasné, proč se u někoho nemoc „rozjede“ na plné obrátky a někdo jí nikdy nepozná.

Jednou z příčin může být například oslabení imunity,“ podotýká lékařka. A jak poznáme, že máme pásový opar? „Obvykle cítíme na určité části těla nepříjemné pálení a svědění. Pacient má v podstatě stejné příznaky jako při běžné chřipce, je unavený, cítí malátnost, bolesti hlavy a je přecitlivělý. Pacient také může v místě, kde se posléze opar objeví, cítit bolest,“ popisuje Lucie Nováková.

A pokračuje: „Horší průběh má nemoc zejména u starších pacientů nad 50 let. V místech pásových oparů se jim vytváří puchýřky, které jsou ale velmi citlivé a celý pásový opar je pak velmi bolestivý. Připomeňme ještě, že toto onemocnění se objevuje zejména u žen v této věkové kategorii.“

Kde se opar nejčastěji objevuje?

Velmi častým místem výskytu oparu jsou zejména obličej, bedra či hrudník. „Pokud se vám opar na těle objeví, je samozřejmě nejlepší ihned vyhledat lékaře. Obecně se pak místo ošetřuje například zinkovou pastou, tekutým pudrem či methylenovou modří,“ zmiňuje odbornice s tím, že se může také stát, že puchýřky prasknou, v takovém případě se k léčbě používají takzvané antiseptické roztoky. „Na postižených místech se nám vytvoří stroupky, které časem odpadnou,“ uvádí lékařka.

Můžeme kvůli oparu oslepnout?

Faktem je, že některé typy oparů jsou opravdu velmi nebezpečné. Zvláště závažný je ten, který napadá oční či lícní nerv nebo rohovku. „Pokud opar napadne oční nerv, máme velký problém. Může totiž dojít až poškození oka. To pak může někdy vést skutečně až k oslepnutí. Pokud vir napadne lícní nerv, bolí nás často v krku, cítíme bolesti hlavy, ale i zubů a může se objevit velmi bolestivý zánět,“ varuje oslovená odbornice s tím, že jednou z velmi závažných infekcí způsobených tímto virusem může být i zánět mozku.

Prevence pásového oparu

Oslovená lékařka podotýká, že obecně je vhodné mít pestrý jídelníček a dodržovat zásady zdravého životního stylu. „Velmi důležité pro to, abychom se obecně cítili dobře, jsou dostatečný odpočinek a spánek. Kvůli celkové únavě se totiž u nás může projevit řada komplikací. Takže na místě je neustálé posilování imunity a také se snažte moc nestresovat, nestojí to za to,“ doporučuje doktorka s tím, že je těžké doporučit nějakou účinnou prevenci v případě, kdy zatím nikdo vlastně neví, jaká je vlastně ve skutečnosti příčina pásového oparu.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.