Nadýmání | Moje zdraví

Nadýmání

Zdravému člověku odchází plyn asi 10x denně v celkovém objemu jednoho litru. Pokud se v těle tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí ven přirozenou cestou, hovoří lékaři o nadýmání (plynatosti, meteorismu).

Ženy jsou k nadýmání zřejmě kvůli hormonálním výkyvům dvakrát náchylnější než muži (zejména před menstruací, v těhotenství nebo v menopauze). 

Příznaky nadýmání

Nadýmání trápí až 30 % lidí, od kojenců po seniory. Většinou jde o krátkodobý problém, který je reakcí na dietní chybu. V některých případech vzniká v důsledku zhoršeného trávení a pohyblivosti střev (zejména u starších lidí), chorob jater, žaludku, slinivky a střev, zácpy nebo potíží s chrupem.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

trávicí soustava

Na vině může být i užívání některých léků, nedostatečný příjem tekutin, snížená pohybová aktivita nebo stres. Za problémy s plynatostí může být také alergická reakce na určitý typ potravin nebo nesnášenlivost lepku (celiakie) či mléčného cukru (laktózy) v mléku a mléčných výrobcích. Velmi vzácně může být na vině i nádorové onemocnění.

Jestliže se nadýmání opakuje častěji a pokud ho pacient vnímá jako obtěžující, měl by navštívit lékaře.

Léčba

Léčba spočívá v první řadě v režimových opatřeních, což je v první řadě vhodná skladba jídelníčku a dostatek pohybu. Vhodné potraviny jsou například rajčata, okurky, brambory, grepy, jablka, libové maso, nízkotučné sýry, jogurty a mléčné výrobky s živými kulturami, starší tmavé pečivo, rýže. Z bylinek a koření si vybírejte jemné, nedráždivé druhy, jako jsou kopr, bazalka, tymián, oregano, libeček, bobkový list.

Naopak se vyhýbejte luštěninám (hrách, fazole, čočka), ořechům, zelí, cibuli, česneku, kapustě, květáku a brokolici, dobře vám nemusí udělat ani hroznové víno, švestky nebo hrušky. Nevhodné jsou dále čerstvé bílé nebo kynuté pečivo a čerstvě upečený chléb, příliš mastné, slané nebo kořeněné potraviny, přemíra jednoduchých cukrů (sladkosti), zrající sýry, instantní potraviny, alkohol a sycené limonády.

Jezte pomalu, v klidu, po malých soustech a pijte 1,5–2 litry vhodných tekutin denně. Dopřejte si také dostatek pohybu (stačí například procházky, plavání, práce na zahradě).

Pokud nezaberou, mohou lékaři přistoupit k farmakologické léčbě. Deflatulencia upravují prostředí v tenkém a tlustém střevě a usnadňují odchod plynu a zmenšují nepříjemné pocity napětí a tlaku v břiše. Prokinetika normalizují, zvyšují nebo urychlují pohyb trávicího ústrojí. Podávají se k urychlenému vyprazdňování žaludku, na zrychlení průchodu tráveniny tenkým střevem, některé z nich pak působí i na pohyb tlustého střeva. Využívají se k léčbě gastroezofageálního refluxu.

Trávicí enzymy zlepšují trávení při poruchách žaludku, slinivky, případně také v tenkém a tlustém střevě. Mohou se používat také střevní adsorbencia (carbo activatus – adsorbční uhlí; smectit – přírodní čištěný jíl) vážící na sebe nežádoucí látky a usnadňující jejich vyloučení z těla.

Podrážděné trávení často vzniká v souvislosti s užíváním antibiotik, kdy dojde k narušení střevní mikroflóry. Růst užitečných bakterií se dá podpořit za pomoci prebiotik či probiotik. Jsou-li příčinou nadýmání úzkostné stavy, ordinují se někdy léky na snížení úzkosti – anxiolytika.

Léky

Doporučuje lékař podle příčiny (viz výše).

Bylinky

Proti nadýmání působí anýz, fenykl a kmín, které můžete konzumovat ve formě čaje a čajových směsí. Střeva dokáže rozhýbat máta peprná. Zkuste čajovou směs proti nadýmání: Smíchejte 4 díly máty peprné, 3 díly koriandru, 3 díly anýzu, 2 díly fenyklu, 2 díly kmínu a 2 díly heřmánku. Dvě lžičky bylinné směsi zalijte čtvrt litrem horké vody a nechte 15 minut louhovat. Pije se po doušcích 3x denně.              

Homeopatika

Lycopodium clavatum 9 CH Trávicí obtíže s nadýmáním pod pupkem, nafouklým břichem a nechutenstvím. Nemocný se brzy po jídle nafoukne, i když jedl málo, nepociťuje žádné ulehčení při odchodu plynů nebo odříhnutí. Při obtížích nesnese upnuté oblečení v pase. Pálení žáhy. 4x denně 5 granulí, postupně při zlepšení stavu prodlužovat interval až do vysazení.

China 9 CH Plynatost v celém břiše s kručením, někdy může nastat i průjem s nestrávenými zbytky potravy a odporným zápachem. Citlivost břicha na dotek, slabost, únava. Jde o lék akutních bolestí břicha s nadýmáním. 4x denně 5 granulí, postupně při zlepšení stavu prodlužovat interval až do vysazení. 

(Zdroj: Poznáváme homeopatii).

Domácí léčba a babské rady

Kromě bylinných čajů můžete zkusit teplé obklady na břicho, horkou koupel nebo cvičení.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na příčině

Vyšetření

Aby vyloučil závažnější příčinu nadýmání, provede lékař základní laboratorní vyšetření, vyšetření ultrazvukem, případně rentgen břicha. Může zvážit endoskopické vyšetření. 

Prevence

Prevencí je zdravý životní styl – vhodná skladba jídelníčku (viz výše) a dostatek pohybu.

Kdy jít k lékaři

Pokud potíže s nadýmáním trvají déle nebo je provázejí další problémy (nevolnost, zvracení, bolest v břiše).

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.