Jak se měří hladina cukru v krvi? Kde si můžu nechat změřit cukr? | Moje zdraví

Víte, jakou máte hladinu cukru v krvi? Nechte si ji zdarma změřit

Víte, jakou máte hladinu cukru v krvi? Nechte si ji zdarma změřit
Glukometr zjistí hladinu cukru z malé kapky krve • Autor: archiv redakce
8. srpna 2018 • 06:00

Třetí ročník akce Dny prevence diabetu startuje už tento pátek, 10. srpna. V mobilní ordinaci a ve vybraných lékárnách si můžete nechat zdarma změřit hladinu cukru v krvi a zjistit, zda a jak moc jste ohroženi cukrovkou.

Každý rok u nás přibývá 20–30 tisíc nových pacientů s diabetem a rostou i celosvětová čísla. Podle odhadů bude v roce 2030 trpět cukrovkou zhruba 15 procent světové populace a diabetes bude sedmou nejčastější příčinou úmrtí.

Proto jsou prevence a včasná diagnóza velmi zásadní. Jen v ČR totiž odhadem až čtvrt milionu lidí vůbec netuší, že jim hrozí cukrovka, protože necítí žádné potíže nebo je přisuzují něčemu jinému. První krok je přitom velmi jednoduchý – nechat si změřit hladinu cukru v krvi, např. při akci Dny prevence diabetu, která startuje 10. srpna 2018 ve Znojmě a pak pokračuje do dalších osmi měst.

Mobilní ordinace rozdává glukometry

Již třetím rokem vyráží mobilní ordinace na cestu Českou republikou, aby umožnila lidem nechat si zdarma změřit hladinu cukru v krvi. Je to snadné, rychlé a bezbolestné, a doposud se tak nechalo vyšetřit již 4 335 pacientů. Při vyšší naměřené hodnotě glykemie získáte i glukometr zdarma pro domácí měření. Konkrétní termíny a místa, kam letos zamíří mobilní ordinace, naleznete ZDE.

Pokud dané termíny nestihnete nebo se nacházíte jinde, nevěšte hlavu. Hladinu cukru v krvi si můžete nechat změřit také u lékaře nebo například ve vybraných lékárnách sítě BENU, kde tuto službu pro veřejnost zavedli před rokem. Od té doby si zde v rámci screeningu glykémie nechalo změřit hladinu cukru v krvi již přes 1500 lidí. „Lidé chodí do lékárny poměrně častěji než k lékaři, a proto jsme se rozhodli tuto službu zavést, a přispět tak k včasnému záchytu diabetiků,“ doplňuje PharmDr. Michala Belasová, garant odborných projektů BENU.

 

Autor: kas
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.