Rakovina žaludku: příznaky, projevy, léčba, vyšetření | Moje zdraví

Rakovina žaludku

Jedná se o poměrně časté nádorové onemocnění, které postihuje buňky žaludku. Rizikovými faktory pro vznik karcinomu – tj. nejčastějšího zhoubného nádoru žaludku, jsou konzumace soli, tvrdého alkoholu, plesnivých potravin a kouření. Velké riziko představují také genetické predispozice po předcích, kteří karcinom žaludku prodělali.

Příznaky karcinomu žaludku

Nejčastější projevy rakoviny žaludku jsou: 

  • ztráta chuti k jídlu
  • pocit na zvracení
  • krev ve stolici
  • krev ve zvratkách
  • úbytek na váze
  • slabost
  • únava
  • bolesti břicha

V časném stádiu, kdy je nádor malý, nedělá žádné nebo jen malé potíže. Postupné počáteční příznaky rakoviny žaludku bývají nevýrazné a špatně se rozpoznávají. Obvykle se výraznější projevy dostavují až v pozdějším stádiu rakoviny.

Na vznik rakoviny žaludku může upozorňovat ztráta chuti k jídlu s pocitem na zvracení. S těmito projevy může rychle dotyčný ztrácet na váze, trpět slabostí a častou únavou. Mohou se objevovat tlaky v horní polovině břicha s pocitem plnosti i po konzumaci malé porce jídla. Později se objevují neurčité zesilující bolesti břicha. Bolesti břicha se objevují zejména na lačno s mírným zlepšením po jídle podobně jako u žaludečních vředů. V těžších stádiích rakoviny je patrné krvácení ze žaludku kvůli narušení cév nádorem. Může se objevovat krev ve stolici, stolice je pak černá, dehtovitá, mazlavá – tzv. meléna. Krev může být také rozpoznatelná i při zvracení.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Břichožaludek

Léčba

Nejspolehlivější léčbou je možnost operativního zákroku, kdy se odebírá část žaludku. Moderní postupy operativních zákroků jsou šetrné a umožňují úspěšné odebírání nádorových tkání bez zbytečných ztrát zdravých tkání.

Ve větší míře případů se na diagnózu přijde již v pozdější fázi rakoviny, kdy operace již není možná nebo je velmi zdlouhavá, komplikovaná a život ohrožující. U pokročilých stádií rakoviny se volí tedy kombinace chemoterapie a ozařování, které nepřinášejí tak úspěšnou léčbu jako v případě chirurgického zákroku. Tento postup také značně zatěžuje organismus a v případě ozařování může dojít i k poškozování okolních, dosud zdravých tkání.

Vyšetření

Vyšetření se provádí pomocí gastroskopie. Díky ní má možnost lékař nádorovou tkáň rozpoznat a může odebrat vzorky pro histologické vyšetření. Histologické vyšetření posoudí odebranou tkáň a určí povahu onemocnění. Rozsah nádoru, jeho možnost prorůstat do okolních tkání a lymfatických uzlin se provádí pomocí endosonografie. Dále se také provádí prohlídka dutiny břišní pomocí ultrazvuku nebo CT vyšetření. Často se provádí jako doplňující vyšetření také laboratorní vyšetření.

Komplikace 

Případné metastáze nádorových buněk do svého okolí postihují dosud zdravé tkáně a mohou napadnout a vytvořit sekundární nádor i v jiném orgánu, např. játrech nebo plicích. Nádor může v některých případech ucpat trávicí trubici, což vyvolává opětovné zvracení při každé konzumaci jídla.

 

Trvalé následky 

Po rozsáhlém operačním zákroku mohou přetrvávat komplikace, které vyžadují další postup léčby. Můžou se vyskytovat pooperační hnisání v ráně po operaci nebo občasné pooperační bolesti. V případě výskytu a odstranění nádoru v blízkosti vyústění jícnu může docházet k poškozování refluxem, což znamená zpětný návrat žaludečních šťáv zpět do jícnu.

Prevence 

Nejlepší prevencí je omezení kouření a pití tvrdého alkoholu. Je vhodné nejíst často smažené, uzené nebo grilované maso a vyměnit jej za častou konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Vláknina obsažená v zelenině napomáhá rychlejšímu trávení rakovinotvorných látek z potravy. Vhodné je také omezit dochucování jídla, především solení a dráždivé koření. Vhodnou prevencí je kvalitní strava a její správná konzervace k eliminaci rychlého množení bakterií a plísní, a tudíž jejímu zkažení.

Kdy jít k lékaři

Pokud trpíte únavou, slabostí, ztrátou chuti k jídlu, bolestmi břicha a máte ve stolici krev, jděte k lékaři.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.