Vysoký cholesterol | Jaké hodnoty jsou rizikové a jak je snížít? | Moje zdraví

Vysoký cholesterol

Cholesterol je látka tukové povahy, která je pro tělo nezbytná. Je součástí každé buňky, základní stavební jednotkou nervů, mozkových buněk, je potřeba pro tvorbu hormonů. Zčásti si ho člověk vyrábí sám, zčásti ho přijímá v potravě. 

Co je to cholesterol?

Cholesterol je látka, která je pro tělo nezbytná. Nachází se v krvi a je nezbytná pro mnoho tělesných funkcí, jako je tvorba hormonů, metabolismus tuků nebo tvorba nezbytného vitaminu D. Část cholesterolu získáváme ze stravy, ale většinu ho vytváří samotné tělo. Při nadměrném množství cholesterolu v krvi se zvyšuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění.

Vysoké hodnoty cholesterolu

Zdravý organismus dokáže udržovat jeho správný poměr v krvi a trávicím systému. Pokud je ho ale v těle nadměrné množství, může se usazovat na stěnách cév v podobě aterosklerotického plátu a způsobovat ztrátu jejich pružnosti nebo dokonce zúžení až ucpání. To je velmi nebezpečné, protože orgán, který céva vyživuje, odumře. 

V těle je cholesterol přenášen pomocí částeček zvaných lipoproteiny, které jsou složeny z tuků a bílkovin.

Pokud jsou lipoproteiny převážně tukové – LDL (low density lipoprotein), putují s cholesterolem do okrajových tkání, kde mohou negativně působit na cévní stěnu. Cholesterolu přenášenému LDL se lidově říká „zlý“ a jeho hodnota by měla být pod 3,4 mmol/l, u dětí pod 2,6 mmol/l.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Cévy

Pokud jsou lipoproteiny převážně bílkovinné – HDL (high density lipoprotein), odnášejí přebytečný cholesterol z cév do jater. Říká se mu také lidově „hodný“ cholesterol. Jeho hladina by měla být nad 1,4 mmol/l a u dětí nad 1 mmol/l.

Hladina celkového cholesterolu by měla být 3,9–5,2 mmol/l, nad 6,2 už je vysoké riziko ucpání cév, u dětí by mě být cholesterol pod 4,4 mmol/l.

Jako poslední ukazatel se v krvi sleduje hladina triglyceridů (necholesterolových tuků). Jejich hladina by měla být pod 1,7 mmol/l.

Ke zvýšení cholesterolu v těle může dojít nevhodnou stravou (obsahující potraviny bohaté na živočišné tuky), v důsledku nadváhy nebo obezity, dědičného sklonu ke zvýšené hladině krevních lipidů (což se nemusí projevit nadváhou). Jeho hladiny se mohou také zvyšovat v důsledku kouření, nadměrné konzumace alkoholu, nedostatku pohybu nebo cukrovky.

U malé skupiny lidí jsou hladiny cholesterolu zvýšené už od narození a změnou životního stylu se příliš nemění. Toto onemocnění se nazývá familiární hypercholesterolemie.

Další roli při vzniku nemocí srdce a cév mají genetická dispozice, vysoký krevní tlak, obezita, nevhodná strava, nedostatek pohybu a stres.

Příznaky vysokého cholesterolu

Vysoký cholesterol nijak nebolí ani se neprojevuje, o to je nebezpečnější. Zjistí ho až lékař z krve.

Příznaky pocítí pacient ve chvíli, kdy dojde k rozvoji aterosklerózy a je omezena průchodnost tepny. Záleží na tom, kde se postižená tepna vyskytuje a k jakému orgánu vede (viz ateroskleróza). V důsledku aterosklerózy tak dochází například k infarktu myokardu (část srdce vyživovaná ucpanou cévou odumírá), cévní mozkové příhodě, ucpání cév dolních končetin a podobně.

Léčba vysokého cholesterolu

Jako první lékař doporučí většinou změnu životního stylu, ke kterému patří pestrá a vyvážená strava a dostatek pohybu. Při nadváze je vhodné snížit tělesnou hmotnost a zabránit vzniku obezity.
Při nízkocholesterolové dietě je potřeba nejen omezit potraviny obsahující velké množství cholesterolu (vnitřnosti, žloutky), stejně důležité je zaměřit se na složení tuků v jídelníčku. Člověk by měl dávat přednost bílému a libovému masu a omezit uzeniny, tučné maso a tučné mléčné výrobky. Strava by měla obsahovat i dostatek vlákniny, především z ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva, celozrnných těstovin nebo hnědé rýže.

Z jídelníčku by měly zmizet slazené nápoje a limonády, větší množství černé kávy, silného černého čaje a alkohol.

Zdravý životní styl znamená také pohyb, který má dobrý vliv nejen na hladiny cholesterolu, ale celkově na srdce a cévy, posiluje imunitu a pomáhá odbourávat stres. Tělu je dobré dopřát také dostatek odpočinku a spánku.

Pokud hladiny neklesnou ani za 3 až 6 měsíců po úpravě jídelníčku a při pravidelném pohybu (při opravdu vysokých hladinách ihned), lékař nasadí léky – statiny (lovastatin, pravastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastain), případně pryskyřici (cholestyramin, colestipol), fibráty.

Léky

Vysoký cholestreol se léčí statiny (lovastatin, pravastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastain), pryskyřicí (cholestyramin, colestipol).

Bylinky

Na snížení cholesterolu pomáhají borůvky, cibule, čekanka, kotvičník, jablka, česnek, lněné semínko, pohanka, rozrazil, slunečnice, hlíva ústřičná, smetánka lékařská.

Homeopatika

Doporučuje se Solidago virgaurea, konzultujte se svým lékařem nebo zkušeným homeopatem.

Inkubační doba

Individuální

Očkování

ne

Délka léčby

IndividuálníZáleží na úpravě životního stylu a věku

Domácí léčba a babské rady

Cholesterol v krvi snižují vláknina, cibule, česnek, artyčok, fazole, houby, jablka, len (semínka nebo chléb), mandle, oves, ryby, rýže, červené víno, vlašské ořechy. Z vitamínů je to lecitin, vitamin A, C, E.

Vyšetření

Lékař vás pošle na odběr krve, kde se zjistí hladiny cholesterolu. Hladinu cholesterolu si můžete změřit i pomocí testu, který je k dostání v lékárně.

Možné komplikace

Komplikací může být infarkt myokardu nebo ateroskleróza, které mohou končit i smrtí.

Zdravotní cviky

Pomáhá pravidelný pohyb ve vyšší tepové frekvenci (běh, jízda na kole, aerobic).

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Prevencí je nebýt obézní, hlídat si váhu a hlídat si také příjem tuků, vybírat si zejména rostlinné a rybí tuky, měly by tvořit maximálně 30 % denního příjmu energie. Omezit alkohol a nekouřit. Omezit také solení, maximální příjem soli by měl být šest gramů denně. Jíst více ovoce, zeleniny a vlákniny.

Kdy jít k lékaři

Lékař by měl preventivně kontrolovat hladinu cholesterolu, zejména u obézních lidí.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.