Bylinkářka radí: Těchto pět nemocí porazíte s všestrannou bylinkou. Která to je? | Moje zdraví

Bylinkářka radí: Těchto pět nemocí porazíte s všestrannou bylinkou. Která to je?

Bylinkářka radí: Těchto pět nemocí porazíte s všestrannou bylinkou. Která to je?
Autor: istock.com
2. září 2020 • 06:00

Která bylinka dokáže porazit hned několik zdravotních potíží? A od jakého soužení vám může konkrétně pomoci? Naše bylinkářka Markéta Janďourková vybrala bylinku, která možná není tak úplně známá, naši pozornost si ale určitě zaslouží. Řeč je o sporýši lékařském.

K čemu je dobrý sporýš

Sporýš lékařský je víceletá bylina z čeledi sporýšovité. Známý je i pod názvy verbena, železník, čaganka, vraní chléb či slzy Iridiny. Roste podél cest, na krajích polí, u zdí a na rumištích. Je poměrně rozšířený a jeho účinky na naše zdraví jsou známé již od dob starého Egypta. Sušit by se měl na stinném místě, svázaný do svazků a zavěšený květy dolů. Uchovávejte jej vždy v uzavíratelné nádobě.

Hledáte nejlepší bylinky na ženské potíže? Více čtěte zde.

Sporýš obsahuje hořčiny, třísloviny, kyselinu křemičitou, éterické oleje, glykosidy, jako jsou verbenalin a verbenin, invertin, emulsin, slizovité látky a triterpeny.

Posiluje organismus, snižuje horečku, napomáhá hojení ran a čistí játra. Ve středověku byl považován za všemocnou rostlinu a říkalo se o něm, že kdo ho u sebe nosí, dobře spí, má stále dobrou náladu a není nikdy unavený. A s jakými pěti souženími může pomoci nám?

Nachlazení a rýma

Sporýš má schopnost snižovat horečku a díky obsahu verbenalinu, který rozpouští hleny a mírní záněty, se skvěle hodí do čaje proti nachlazení. Dokáže totiž uvolnit ucpané a zahleněné vedlejší dutiny.

Na čaj proti nachlazení potřebujete: 25 g sušeného sporýše, 25 g sušených květů petrklíče (i s kalichem), 25 g sušených květů bezu černého, 20 g sušeného tymiánu. Všechny bylinky důkladně smíchejte, 1,5 čajové lžičky směsi zalijte 250 ml vroucí vody, nechte sedm minut odstát a pijte 3x denně jeden šálek.

Tipy na přírodní léčbu rýmy najdete zde.

Bolesti hlavy

Sporýš nám dokáže pomoci i při bolestech hlavy, dokonce i při migrénách spojených s menstruačním cyklem. K tomuto účelu je vhodnější tinktura než čaj. Připravíte ji tak, že uzavíratelnou sklenici do poloviny naplníte pokrájeným čerstvým sporýšem (nepěchujete, pouze vsypete) a zalijete vysokoprocentním alkoholem. Necháte tři týdny odstát, přecedíte a naplníte do lahviček z tmavého skla. Lahvičky nezapomeňte popsat. Tinkturu užívejte v případě potřeby 3x denně 15 kapek. Sporýšová tinktura podporuje i soustředěnost a pozornost.

Chudokrevnost

Pokud trpíte chudokrevností, můžete si připravit snadný prostředek ke zlepšení tohoto stavu. Do uzavíratelné nádoby vložíte 50 g sporýše, 50 g jitrocele, 50 g pelyňku a 50 g mochny nátržníku, zalijete vysokoprocentním alkoholem, necháte deset dní odstát, přecedíte a nalijete do lahviček z tmavého skla. Užívejte 2–3x denně jednu čajovou lžičku přípravku.

Bolesti zubů a poranění

I zde najde sporýš své uplatnění – ocet se sporýšem pomáhá jako obklad při naraženinách a vymknutí – mírní bolest a otoky. Zředěný v poměru 1 polévková lžíce na ½ sklenice teplé vody pomáhá v léčbě zánětů v ústní dutině a proti bolestem zubů. Ocet lze také použít jako masážní přípravek na revmatické klouby.

Ocet připravíte takto: Horní výhonky sporýše těsně před rozkvětem ostříhejte, nakrájejte najemno a naplňte do 1/3 objemu sklenice. Až po okraj zalijte dobrým jablečným octem, nechte tři týdny stát a občas protřepte. Pak přeceďte a naplňte do lahví z tmavého skla. 

Mírné deprese a úzkostné stavy

Díky svým zklidňujícím a mírně antidepresivním účinkům se sporýš skvěle hodí jako posilující prostředek při rekonvalescenci po dlouhodobé nemoci, jako mírné antidepresivum a také při hypertyreóze (zvýšená činnost štítné žlázy). K tomuto účelu si můžete každé ráno připravit k snídani posilující sporýšový čaj: 20 g sušeného sporýše smíchejte s 20 g sušených měsíčkových květů, 20 g listů černého rybízu, 20 g rozmarýnu a 20 g aloisie citronové. Jednu lžičku směsi zalijte 250 ml vroucí vody, nechte sedm minut odstát, přeceďte a pijte každé ráno. Podle chuti můžete osladit medem.

Tohle vše tedy zvládne poměrně nenápadný sporýš. Ovšem pozor, nikdy ho neužívejte v těhotenství, mohl by vyvolat předčasné stahy děložního svalstva, a tedy vyvolat potrat.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.