Plíseň na nohou: Příznaky, léčba prevence | Moje zdraví

Plíseň na nohou

Kožní mykóza je nepříjemné infekční onemocnění vyvolané houbami, nazývá se také plíseň. Kožní mykózy postihují ženy, muže i děti. Jejich původcem jsou nejčastěji dermatofyty, méně častěji kvasinky.

Plíseň se může objevit prakticky kdekoliv na těle. Onemocnění se odborně nazývá dle místa výskytu –  tinea pedis, která se vyskytuje na nohou, tinea manus, objevuje se na rukou, tinea capitis, na pokožce hlavy a vlasech, tinea unguium při postižení nehtů neboli onychomykóze.

Nákaza se síří lépe na zavlhlé a zapařené kůži. Mykózám se daří u lidí, kteří se nadměrně potí, nosí neprodyšnou obuv nebo ponožky z umělých materiálů. Častými místy, kde dojde k přenosu mykózy, jsou bazény a sauny. K nakažení dojde nejčastěji kontaktem se šupinkami kůže nemocného, a to buď přímo, nebo nepřímo (na koberci, na dlaždičkách, kde chodí lidé bosi, z ručníků a podobně). Jestli se plíseň na kůži daného člověka uchytí, nebo ne, záleží na aktuálním stavu imunity a pokožce. Vstup infekce do těla usnadňuje měkčí zvlhlá kůže, která vzniká například při návštěvě bazénů nebo saun nebo zapařením. Infekce také dobře vniká do těla v místě, kde je poraněná kůže.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

nohy

Vyšší riziko nákazy existuje také u lidí s cukrovkou, s poruchou prokrvení dolních končetin nebo s poruchami imunity.

Příznaky a projevy

K projevům patří svědění a pálení kůže. Kůže může být zarudlá, suchá nebo popraskaná, mohou se na ní vyskytovat šupiny nebo puchýřky, může se olupovat.

Často bývají postiženy prostory mezi prsty. Toto onemocnění se vyskytuje často u lidí, kterým se zvýšeně potí nohy. Atletická noha (tinea pedis) se může projevovat svěděním mezi prsty, aniž by na kůži byly patrné nějaké změny. Ke kožním projevům patří začervenalá kůže mezi prsty, která později mokvá a praská. Do ran se mohou dostat další bakterie a způsobit například růži (erysipel) dolních končetin.

Kožní mykóza se může projevit i na okrajích chodidla a na ploskách nohou jako bělavá kůže, která praská a olupuje se.

Kožní mykózy se mohou také projevovat jako malé svědivé puchýřky, které se po zaschnutí olupují, případně šupinatou, suchou olupující se kůží.

Léčba

Mykózy se většinou léčí prostřednictvím lokálních léků proti plísním ve formě mastí. Dají se ale užívat i antimykotika celková ve formě tablet. Nutné je vědět, že léčba je dlouhodobá a svízelná.

V lékárně existuje řada volně prodejných mastí proti mykózám. Dříve, než po nich sáhnete, konzultujte ale raději své obtíže s dermatologem. Laik se může při diagnóze splést a špatnou volbou preparátu si způsobit i například rozšíření infekce.

Léky

Antimykotika

Bylinky

Na mykózy mohou pomoci bylinné koupele s tymiánem, šalvějí, březovou nebo dubovou kůrou.

Homeopatika

Sulfur 15 CH – Svědivá, červená ložiska s masivním pocením, zejména na nohou. Někdy se tento problém komplexně nazývá atletická noha.

Dávkování: 10 granulí 1krát týdně, v případě častější fyzické zátěže podat dávku vždy před cvičením.

Očkování

ne

Délka léčby

individuální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Domácí léčba a babské rady

Jako prevence nebo pomoci při léčbě může ponořit nohy na půl hodiny do lázně s přidaným hypermanganem – pozor, roztok nesmí být příliš koncentrovaný nebo na deset minut do lázně s octem (2 polévkové lžíce na jeden litr). Pomáhají o obklady z octanu hlinitého.

Vyšetření

Dermatolog většinou onemocnění pozná na pohled, případně může využít mikrobiologické vyšetření.

Komplikace

Neléčená plíseň se může šířit na další části těla. Problémy může způsobovat u lidí například s cukrovkou.

Mykózy mají tendenci se často vracet. Důležité je dodržet dobu léčby. Proti návratu mykóz lze podporovat imunitu, případně používat preventivně lázně s octem nebo hypermanganem.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Prevencí proti plísňovým onemocněním je především dodržování hygieny a správné péče o nohy.

  • noste bavlněné ponožky
  • boty přes den střídejte, investujte do kvalitní obuvi z prodyšných materiálů
  • boty čas od času dezinfikujte
  • do bazénu, do sauny nebo na cvičení si noste gumové boty
  • nepůjčujte si cizí boty (například bačkory na návštěvě), a to ani s přáteli
  • nohy myjte denně, po umytí pečlivě utírejte, zvláště mezi prsty
  • nepůjčujte si ručníky a žínky
  • pokud na plísně trpíte, preventivně koupejte nohy v hypermanganové či octové lázni

Jak si udržet dobrou imunitu:

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.