Rakovina tlustého střeva: Tyhle příznaky vám napoví, že je zle | Moje zdraví

Rakovina tlustého střeva: Tyhle příznaky vám napoví, že je zle

Rakovina tlustého střeva: Tyhle příznaky vám napoví, že je zle
Autor: istock.com
10. dubna 2021 • 06:00

Slovo rakovina se ve společnosti skloňuje snad ve všech pádech a není se čemu divit. V posledních letech totiž případů téhle obávané choroby stále přibývá. Jednou z těch nejzákeřnějších je rakovina tlustého střeva. Je nezbytné pečlivě hlídat její příznaky – lidé se totiž často dostanou k léčbě až ve chvíli, kdy už je pozdě.

Každoročně je v Česku diagnostikováno kolem 8 000 lidí s rakovinou tlustého střeva a téměř 4000 pacientů ročně na toto onemocnění zemřou. Jedním ze způsobů, jak tohle vysoké číslo snížit, je pečlivé studování případných příznaků nemoci. „V léčbě nádorových onemocnění je zcela stěžejní, zda se podaří nemoc včas diagnostikovat. Šanci na vyléčení to zásadně zvyšuje,“ říká Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven.

Další informace o rakovině tlustého střeva najdete zde.

Jak rakovinu poznáte?

Nemoc zpočátku může probíhat bez příznaků nebo jsou velmi nejasné či nevýrazné. Karcinom, tedy zhoubný nádor, se dokonce může snadno zaměnit za jiné, méně závažné onemocnění – například zánětlivé onemocnění střev. Obecně ale existují příznaky, u kterých by měl člověk zpozornět. „Prvním varovným příznakem je určitě krev ve stolici, a to zejména po 50. roce věku,“ říká v pořadu Na vlastní otvor (video viz níže) MUDr. Miloš Vošahlík z interního oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce. „Mezi další příznaky patří změna defekačního stereotypu, tedy například místo pravidelné stolice střídání zácpy a průjmu. Přehlížet by se neměl ani úbytek na váze, bolesti břicha a další zažívací potíže,“ radí Vošahlík. Obecně by se daly příznaky střevních onemocnění včetně rakoviny shrnout do několika bodů:

V případě, že jde o rakovinu tlustého střeva, se obvykle přidávají další příznaky: 

  • stolice odchází v úzkém proužku
  • častý, bolestivý odchod větrů
  • pocit nedokonalého vyprázdnění střeva
  • neúmyslná ztráta hmotnosti
  • zvýšená únava

V případě, že se u vás objevil jeden nebo více uvedených příznaků, neváhejte a obraťte se na svého praktického lékaře. Ten buď odhalí a začne léčit méně závažné střevní onemocnění, nebo vás pošle na kolonoskopii a další vyšetření, které potvrdí, či vyvrátí karcinom tlustého střeva. Pamatujte, že jde o hru na čas, a s návštěvou lékaře tedy v žádném případě neotálejte

Jak se rakovině vyhnout?

Základním preventivním opatřením je úprava životosprávy: zvýšení příjmu stravy obsahující vlákninu, snížení konzumace živočišných tuků a snížení konzumace červeného masa. Dále je třeba zbavit se škodlivých návyků: sedavého způsobu života, nedostatku pohybu a nadváhy.

Počet nemocných je ale možné minimalizovat také díky preventivním vyšetřením. K těm patří od 50 let každé dva roky preventivní test okultního krvácení nebo krevní testy. „V případě, že je test na okultní krvácení pozitivní, měl by pacient podstoupit kolonoskopii. To, že se u něj objeví krev ve stolici, ale ještě nemusí nutně znamenat, že má nádor. Může jít o různé divertikly, polypy, hemoroidy, zánět a podobně,“ vysvětluje Vošahlík.

Obávaná kolonoskopie

Od 55. věku života pak mají pacienti nárok na preventivní kolonoskopické vyšetření každých 10 let. „Nádory střev jsou obvykle pomalu rostoucí. To znamená, že pokud k tomu člověk nemá genetické predispozice, trvá nějakou dobu, než se vytvoří. O tom už se ale většinou ví dřív. Pokud tedy člověk nemá žádné problémy, stačí podstoupit preventivní kolonoskopii jednou za 10 let. Jestliže ale ve střevě najdeme polypy, může se ta doba zkrátit,“ uzavírá Vošahlík. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.