Zázvor obecný | Moje zdraví

Zázvor obecný

Zázvor výrazně posiluje imunitu, podporuje trávení, snižuje cholesterol a pomáhá při hubnutí.

Zázvor obecný (Zingiber officinale) je rostlinou z čeledi zázvorníkovitých, přičemž se využívá její oddenek jako silně aromatické koření (vůní i chutí). Bylina samotná dorůstá do výšky až 90 cm. Oddenky jsou silné, světle nažloutlé, z nich rostou dlouhé a úzké kopinaté listy, které jsou asi 3 cm široké. Rostlina má několik bočních výhonků, které začínají schnout, když rostlina uzraje. Zázvor může i kvést, ale jde o ojedinělý jev. Kvítky jsou drobné a mají žlutou nebo fialovou barvu.

Účinné látky

Záleží na druhu zázvoru, čerstvá rostlina obsahuje ve 100 g asi 80 g vody. Dále se v rostlině vyskytují bílkoviny, tuky, sacharidy, vláknina a minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, vápník). Najdete zde i vitamín C a E, niacin a kyselinu pantothenovou. Samozřejmě se zde vyskytují i silice, esenciální oleje, terpenoidy, saponiny nebo taniny. Hlavními účinnými látkami v zázvorovém oleji jsou seskviterpeny, beta-bisabolen, zingiberen, kurkumen, zingiberol, ostrou chuť mají na svědomí gingeroly.

Použití

Zázvor se využívá v kuchyni, jeho intenzivní účinky svědčí našemu zdraví v kořeněných jídlech i limonádách. V přírodní léčbě se nejčastěji užívá zázvorový čaj, zázvor se rovněž dodává do studených nápojů, jako jsou šťávy z lisovaného ovoce a zeleniny či smoothie. Dávkování by však nemělo přesáhnout dva gramy na kilogram tělesné váhy.

Účinky na zdraví

Zázvor výrazně posiluje imunitu, podporuje trávení a snižuje cholesterol. Pomáhá při hubnutí, astmatu, léčí chřipku a rýmu. Mírní nevolnost a bolest, ničí bakterie a léčí záněty. Oblíbený je při bolestech v krku a nachlazení. Zázvor je jednou z nejlepších potravin pro potlačení pálení žáhy.

Výskyt

Původ zázvoru není zcela zřejmý, pravděpodobně byl minimálně před 3000 lety pěstován na jihu Číny, odtud byl nejspíše dovezen do Indie. Z těchto končin se rozvážel do arabských zemí, dál se dostal do okolí Středozemního moře. Ve starověkém Řecku a Římě již představoval nezbytnou součást aromatických pokrmů. Do Afriky a Jižní Ameriky byl zavezen v 16. století. Dnes je největším pěstitelem Indie.

Sběr

První části zázvoru lze sklízet už po třech měsících po výsadbě. Při sběru by se měla odhrnout část zeminy, aby byly vidět oddenky. Odřízne se požadovaná část výhonku a pak se opět zahrne zemina. Zázvor může růst donekonečna, pokud se o něj budete dobře starat.

Domácí recepty

Čaj proti chřipce si připravíte z 80 g naloupaného zázvoru, který naložíte do konvice, v níž lze udržovat teplý nápoj. Zalijte 750 ml horké vody, zaklopte a nechte louhovat 15 minut. Zázvor vyjměte, oslaďte a ochuťte citronem případně medem.

Zázvorový panák s jablkem je „vyprošťovákem“ z kocoviny a rychle zažene první příznaky nachlazení. Vezměte 2,5 centimetru zázvoru, půlku zeleného jablka a dejte do smoothie makeru. Přidejte hrnek baby špenátu a dál mixujte. Nakonec vložte oloupaný plátek citronu, přidejte špetku kajenského pepře. Je to sice silný nápoj, ale velmi účinný.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.