Bakterie E. coli: Jaké má příznaky a jak se ji zbavit? | Moje zdraví

Escherichia coli

Jedná se o bakterie, které má v těle každý člověk, je to běžný 'obyvatel' trávicího traktu. Je jich ovšem více typů, jsou bakterie, které jsou pro člověka neškodné, další typy mohou způsobovat různá onemocnění, a některé typy jsou nebezpečné pro jedince se sníženou imunitou.

Příznaky

Bakterie se může objevit jak u novorozenců, tak i u dospělých. Projeví se horečkou, bolestmi břicha, průjmem, který se může objevit náhle nebo se pozvolna mění z běžné stolice na vodnatou. Ve stolici se zároveň může objevit hlen nebo krev, dále se může projevit zvracením a celkovou únavou.

Bakterie se ale může dostat i do močových cest, kde způsobí zánět. Ten se projevuje pálením, řezáním a bolestmi v podbřišku. V případě, že se dostane až do ledvin, zánět se projevuje vysokou horečkou a bolestí zad.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

BřichoZažívací trakt

Léčba

Lehčí forma se léčí dostatečným přísunem tekutin a přísnou dietou. Využíváno je živočišné uhlí a další léky proti průjmu. Při těžším průběhu je pacient hospitalizován.

Léky – Nejčastěji je, v případě onemocnění trávicího traktu, podáváno živočišné uhlí, dále Imodium, Endiaron nebo Hylak Forte. V případě lokalizovaného zánětu je namístě podat antibiotika.

Vyšetření – Provádí se vyšetření stolice a krve.

Escherichia coli v těhotenství

Pokud matka měla bakterii během těhotenství, dítě bude po narození pečlivě zkontrolováno lékaři, zda se na něj infekce při porodu nepřenesla. Bakterie oslabuje tělo a může způsobit i potrat nebo předčasný porod. U novorozenců může bakterie vyvolat celkový zánět organismu, tedy sepsi.

Komplikace – Při průjmových onemocněních je největší komplikací dehydratace, která se při prudkém průběhu a při nedostatečném doplňování tekutin může objevit velmi rychle. Problémem také bývají velice krvácivé průjmy.

Další závažnou komplikací je hemolyticko-uremický syndrom, který je nutné okamžitě léčit, jelikož způsobuje poškozování cévních stěn, narušuje prokrvování orgánů, nejvíce ledvin a vše může skončit ztrátou vědomí, ledvinným selháním a dokonce i smrtí. Bakterie E. Coli, která pronikla do močových cest, může při špatné léčbě způsobit chronický výskyt zánětu močových cest, může podpořit vznik rakoviny anebo riziko potratů.

Prevence – Tato bakterie se objevuje především v mléku a mase, nejčastěji ze skotu, ovcí a koz. Díky trusu mohou být infikované i rostliny. Je tedy důležité, hlavně maso, důkladně tepelně zpracovat. Také je vhodné mít speciální nůž na maso, jelikož se infekce může přenést i tak, že ten samý nůž použijete třeba na zeleninu. Maso by se navíc mělo uchovávat a zpracovávat jinde než ostatní potraviny a po jeho zpracování je důležité umýt si ruce, stejně tak po kontaktu se zvířaty a před konzumací jídla.

Hygiena je v tomto případě klíčová. Stejně tak u močových cest, kdy není vhodné ani časté střídání sexuálních partnerů a důležité je provádění análního sexu s ochranou. U dětí, které nosí plínky, je nutné dítě nenechávat v plínkách po stolici dlouhou dobu a vždy důkladně opláchnout genitál.

Způsob nákazy - Bakterie se přenáší orálně, např. z potravin nebo přímým kontaktem s infikovanou osobou nebo zvířetem.

Kdy jít k lékaři

K lékaři běžte, pokud průjem léčený doma neustává, a pokud se ve vaší stolici objeví krev. Stejně tak doktora navštivte při problémech s močovými cestami. Pokud se k průjmu dostaví vysoké horečky, hrozí dehydratace nebo se průjem objevuje u kojenců a malých dětí.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.