Alergie na hmyzí bodnutí. Jak moc je vážná a jaká je první pomoc? | Moje zdraví

Alergie na hmyzí bodnutí. Jak moc je vážná a jaká je první pomoc?

Alergie na hmyzí bodnutí. Jak moc je vážná a jaká je první pomoc?
Autor: istock.com
4. srpna 2020 • 06:00

V létě tráví lidé spoustu času venku. Na výletech a u vody na ně ale kromě letních radovánek číhá i nebezpečí v podobě bodnutí včelou, vosou nebo sršněm. V poslední době přibývá v takových případech alergických reakcí, které někdy mohou být velmi vážné, ve vzácných případech dokonce i smrtelné. Víte, jak zvládnout první pomoc?

Bavíme-li se o hmyzím bodnutí, máme na mysli především včely, vosy a sršně. Složení jejich jedu se liší, reakce na jejich bodnutí nastává vždy. Včela či vosa bodne a vstříkne svůj jed. Postižený cítí zpočátku velkou bolest, která velice pomalu opadává. V místě vpichu se objevuje otok a zarudnutí, jež s postupem doby stále více svědí

Existuje i možnost zkřížené reakce – kdo je alergický na jed vosy a včely, dostane se do úzkých po bodnutí vosou a sršněm. Kdo trpí přecitlivělostí vůči vosímu bodnutí, tomu nemusí vadit včelí jed a naopak. Se včelou se můžete častěji setkat v časném létě, vosy a sršni jsou agresivnější spíše ke konci prázdnin a na začátku podzimu. 

Jak se pozná alergická reakce?

Existují tři typy reakcí na hmyzí bodnutí.

Normální reakce organismu se projeví bolestí, otokem a začervenáním v okolí vpichu.

Rozsáhlejší lokální reakce se ohlásí větším otokem, který se neomezuje jen na místo kousnutí. Například při bodnutí do kotníku může otéct celá noha. Přestože tento jev může vypadat dramaticky, většinou nebývá nebezpečný. Lidé, kteří již nepříjemnou reakci na hmyzí bodnutí prodělali, mají 60procentní nebo i vyšší riziko, že se u nich bude stejná či těžší situace opakovat.

Nejzávažnějším typem reakce je pak ta alergická. Při anafylaktické reakci se mohou objevit tyto příznaky:

Tato odpověď organismu se objeví již několik okamžiků po bodnutí a může vést k šoku, srdeční zástavě a bezvědomí během 10 minut. Mívá i fatální následky, a je proto nutné zavolat ihned rychlou záchrannou službu!

První pomoc při bodnutí

  • Zůstane-li v ráně žihadlo, opatrně jej odstraňte.
  • Ránu po vosím bodnutí ošetřete něčím kyselým (ocet, cibule, citron, funguje i šťáva z jitrocele či řebříčku), je-li útočníkem včela či sršeň, zneutralizujte ranku něčím zásaditým (mýdlo, roztok jedlé sody).
  • Přiložte studený obklad. Otok a bolest zmírní také mast s hydrokortizonem či gel z aloe vera
  • V případě větší reakce podejte volně prodejné antihistaminikum. 
  • Při těžké alergické reakci je nutné podat adrenalin. Injekční pera by měli mít alergici u sebe, v ostatních případech jej aplikuje co nejdříve záchranná služba nebo nejbližší lékař.

Pokud vosa, včela nebo sršeň bodne do oblasti krku, či dokonce úst, pak vše závisí na duchapřítomnosti lidí v okolí. Je potřeba zajistit okamžité a trvalé chlazení, aby otok „nezavalil“ dýchací cesty. Hodí se cokoli, co je po ruce, starší dítě může například cucat led. Je nutné ihned zavolat záchranku!

Jak se vyhnout bodavému hmyzu 

Rizikem pro alergiky mohou být pikniky a grilovací party, na kterých se jí a pije v přírodě. Pozor zejména na sladké nápoje a ovoce. Snažte se všechno jídlo a pití přikrývat nebo uzavírat. Po trávě je potřeba se pohybovat zásadně v obuvi a nikoli naboso.

Také mokrý nebo mastný povrch těla láká hmyz. Zvýšená ostražitost je tedy potřeba, pokud jsme zpocení, mokří nebo natření krémem či olejem. Hmyz je také přitahován pestrými barvami, květovanými vzory a vůněmi. Podle toho bychom se přes léto měli oblékat. Repelenty proti mouchám a komárům jsou bohužel neúčinné.

Včely také přitahuje voda – bazény, barely na dešťovou vodu nebo kaluže. Vosy i včely se také často pohybují kolem nádob s odpadky.

Pokud se ve vaší blízkosti objeví hmyz, nepropadejte panice. Snažte se zůstat klidní, nemáchejte rukama, necukejte sebou. Hmyz by se mohl cítit ohrožen a bránit se útokem. Když už si na vás hmyz sedne, můžete ho opatrně shodit hranou dlaně.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.