Zlatý stafylokok: Infekci způsobuje na kuži, v krku i v nose! | Moje zdraví

Zlatý stafylokok

Bakterie zlatého stafylokoka má na kůži nebo sliznicích téměř polovina populace. Většinou ale nezpůsobuje žádné problémy. Pokud už ale nějakou infekci způsobí, je obtížně léčitelná. 

Stačí však oslabení organismu a dokáže rozjet v těle mnoho infekčních hnisavých procesů, například na kůži, ale i na sliznici, vnitřních orgánech. Způsobit může i otravu krve.

Kromě toho se může zlatý stafylokok uplatnit také jako původce otrav z potravin. Může totiž produkovat tzv. enterotoxin, který, pokud je vytvořen v jídle a to není dostatečně tepelně zpracováno, vyvolává otravu jídlem projevující se křečemi v břiše a silnými průjmy.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Může se objevit všude

Dalším onemocněním je stafylokoková meningitida (zánět mozkových blan), která vzniká nejčastěji přenosem bakterií krví z hnisavých ložisek na těle při neodborném ošetření do organismu a může vést k těžkému zánětu mozkových blan i s následkem smrti.

Zlatý stafylokok může vyvolat také syndrom toxického šoku, který je spojený zejména s užíváním menstruačních tampónů. Způsobí otravu celého organismu, zejména poškození jater, ledvin, které může vést až ke smrti. Projevuje se průjmem, dezorientací, šokem.

Příznaky zlatého stafylokoka

Projevy zlatého stafylokoka jsou velmi široké. Záleží na tom, jakou část těla napadne infekcí. Může to být rýma, bolest v krku, horečka, hnisavá ložiska na kůži, bolesti břicha, průjem, zvracení, ale i mdloby a výpadky vědomí.

Léčba

Dříve zlatý stafylokok dobře reagoval na léčbu antibiotiky. Nyní už je kvůli rezistenci na jednotlivé skupiny antibiotik léčba složitější. Často bývá nutné přeléčit se několika druhy antibiotik, než léčba zabere. Pokud je streptokok v krku, někdy se lékaři uchylují k odstranění mandlí.

TIP NA VIDEO: Lékaři porazili bakterii a zachránili tak život dítěti.

Video se připravuje ...
VIDEO 

Léky

Při léčbě se používají antibiotika.

Bylinky

Jako podpůrná léčba slouží všechny protizánětlivé byliny – heřmánek, šalvěj, česnek, cibule, křen.

Homeopatika

Jako doplněk léčby lze po konzultaci s lékařem použít Staphylococcinum (9 CH). 

Domácí léčba a babské rady

Pomoci si můžete i přírodními antibiotiky v podobě česneku, cibule nebo křenu.

Vyšetření

Přítomnost zlatého stafylokoka se zjistí výtěrem z krku (při jeho předpokládané přítomnosti v hrdle) nebo laboratorním vyšetření krve.

Možné komplikace

Může se rozvinout i stafylokoková meningitida (zánět mozkových blan), kdy neodborné ošetření například malých kožních zánětů může vést k těžkému zánětu mozkových blan i s následkem smrti. Stejně tak infekce pooperačních jizev, například u srdce, může způsobit velmi vážné následky až s následkem smrti.

Trvalé následky

Záleží na tom, kterou část těla stafylokok napadne a jak je organismus silný. Může dojít k trvalému poškození orgánů srdce, ledvin, jater, střev, mozku a dalších. V ojedinělých případech může vést až ke smrti.

Prevence

Prevencí je nezneužívání antibiotik, aby si na ně stafylokok neudělal protilátky, a zdravý životní styl, aby tělo nebylo oslabené.

Kdy jít k lékaři

Při dlouhodobějších infekcích nejasného původu, které nemizí ani s léčbou.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.