Vyrážka: Příčina, příznaky a průběh onemocnění | Moje zdraví

Vše o vyrážce: Příčiny, průběh, nakažlivost a jak ji léčit

Vše o vyrážce: Příčiny, průběh, nakažlivost a jak ji léčit
Autor: istock.com
15. července 2020 • 06:00

Červené flíčky, svědění, pálení a pupínky. Určitě se vám už stalo, že se u vás nečekaně objevila vyrážka. Některé její druhy jsou zcela neškodné a dá se s nimi lehce zatočit, jiné ale značí závažnější onemocnění. Jak se v nich ale vyznat? Po přečtení následujících řádek budete mít jasno.

Vyrážka je nejčastěji lokalizována na jednom, případně několika místech našeho těla, ale může postihnout i celou plochu kůže. Exantém, jak je odborníky označována vyrážka, způsobí, že kůže svědí, pálí, změní barvu, je hrbolatá, popraskaná, suchá nebo posetá puchýřky a pupínky.

Běžné neinfekční vyrážky

Mezi časté a známé nepřenosné vyrážky patří:

  • atopická dermatitida – Často nazývaná jako ekzém, je častá dětská nemoc, která způsobuje svědění, červenou, někdy vodnatou vyrážku na vnitřní straně loktů, kolen, tváři, krku, zápěstí a kotnících. Obvykle se vyskytuje u pacientů, jež trpí astmatem nebo sennou rýmou. Často se znovu objevuje v dospělosti a léčba je velmi problematická. Vše o atopickém ekzému čtěte zde.
  • seboroická dermatitida  Nejčastější kožní onemocnění postihující dospělé. Vytváří červené svědivé zabarvení a zasahuje pokožku hlavy, čela, tváře a uší. U dětí se objevuje zejména na hlavě a v oblasti plenky.
  • psoriáza neboli lupénka – Suchý typ vyrážky, projevuje se hrubou strukturou na kůži a má tendenci se vyskytovat na temeni hlavy, loktech a kolenou. Na pokožce se vytváří stříbřité šupinky, které se loupou. Projevy lupénky se dají mírnit, ne však zcela vyléčit.
  • kopřivka  Projevuje se jako svědivé zabarvené hrbolky (podobné jako při spálení kopřivou), které se objevují stejně tak náhle, jako mizí. Obvykle ustoupí do 8 hodin. Často se jedná o projev alergické reakce a člověk by se měl tedy alergenní látce v budoucnu vyhnout.

Nejrůznější infekce způsobující vyrážku mohou být plísňového, bakteriálního nebo virového původu.

Plísňové a kvasinkové vyrážky

Jsou celkem běžné a rozhodně nemají nic společného s hygienou. Projevují se ohnivě zabarvenými fleky, někdy též ohraničenými puchýři. Mnohdy si je přinesete ze společných sprch, tělocvičen nebo bazénů. V lékárně lze koupit mnoho účinných protiplísňových krémů bez lékařského předpisu, pokud je však léčba neúspěšná, může se jednat o ekzém a je lepší tento stav konzultovat s lékařem.

Bakteriální vyrážky

Vyvolávají je stafylokokové nebo streptokokové bakterie. Jsou mnohem častější u dětí než dospělých a poznáte je podle hrbolků na kůži zakončených hnisem, případně nalitými, bolestivými pupínky. Mezi bakteriální vyrážky patří:

  • folikulitida  zánět vlasových váčků
  • impetigo – nakažlivé bakteriální kožní onemocnění postihující nejvrchnější vrstvu kůže. Vyskytuje se nejčastěji u dětí předškolního věku a více v létě. Projevuje se jako puchýřovitá vyrážka na různých částech těla.

Virové vyrážky

Mnoho vyrážek, jejichž původcem jsou viry, ovlivňuje povrch kůže po celém těle. Pacienti s virovou vyrážkou mohou mít i další projevy jako kašel, teplota, ale i žaludeční nevolnosti a trvají obvykle několik dní až dva týdny a poté odezní. Virové vyrážky obvykle bývají vysoce nakažlivé. Na některé nemoci tohoto typu jsou děti očkovány (např. spalničky).

Vyrážka způsobená viry se objevuje mimo jiné u nemocí:

  • plané neštovice  Poznáme je podle svědivé, červené vyrážky, která propukne na obličeji, hrudníku, zádech, v menší míře pak na pažích a nohou. Pupínky jsou naplněné čirou tekutinou, později prasknou a suché se odloupnou. Jedná se o infekční onemocnění způsobené herpetickým virem Varicella-zoster. Na neštovice se dnes už běžně očkuje.
  • pátá nemoc  Velmi častá dětská infekce, přenáší se vzduchem (kapénkami) a kromě vyrážky je doprovázena horečkou. Po tom, co jednotlivec toto onemocnění prodělá, má trvalou imunitu.
  • pásový opar  Onemocnění charakteristické bolestivou kožní vyrážkou s puchýři v lokalizované oblasti. Vyrážka se obvykle vyskytuje v jediném širokém pruhu. Pár dní před tím, než se objeví puchýřky, může kůže v daném místě brnět nebo bolet.

Léčba vyrážky

Vyrážky, které nejsou způsobeny infekčními organismy, lze před vyhledáním lékařské pomoci ošetřit volně prodejnými krémy a antihistaminiky zabraňujícími svědění. Takovou vyrážku mohou vyvolat mimo jiné některé léky jako nežádoucí vedlejší účinek, reakce organismu na přehřátí (teplota, u kojenců např. i příliš teplé oblečení = zapaření), případně tzv. sluneční alergie.

Volně prodejné produkty mohou být užitečnou léčbou na mnoho typů kožních vyrážek. Příčin projevů vyrážky je však mnoho, stejně tak jako způsobů následné péče. Aby byla lékařem (dermatologem) správně stanovena, je třeba vzít v úvahu další příznaky a symptomy (např. horečka), případná setkání se s infekční osobou, místa a věci, jež mohou výskyt zapříčinit. Vyrážky trvající déle než několik dní, které nemají jasnou příčinu, by měl rozhodně vyhodnotit lékař a je třeba ho navštívit.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.