Medvědí česnek pomůže snížit tlak, zlepší i fungování cév a má i další klady
Obyčejný česnek zná snad každý. Na jaře však více slávy sklízí jeho divoký bráška. Jako pesto, bylinkové máslo nebo spařený. Medvědí česnek se v českých kuchyních těší stále větší oblibě.
Medvědí česnek je jarní bylinka. Čerstvý ho můžeme užívat jen asi měsíc v roce, pak je konec a musíme si počkat na další sezonu. Jsou však samozřejmě způsoby, jak ho uchovat na delší dobu. Čerstvé listy dodají zvláštní chuť salátům, těstovinám i polévkám.
Chutí je podobný klasickému česneku, nezůstává však v dechu. Ideální je připravit pokrm tak, aby se nezničily cenné látky v medvědím česneku obsažené. Je fantastický do pomazánek z tvarohu, skvělou službu udělá pod masem, lze ho připravovat jako špenát. Mimochodem, výtečný je i jen tak na chlebu s máslem.
Kde ho najdeme?
Daří se mu hlavně v lužních lesích a vůbec tam, kde je vlhko. Jeho listy připomínají listy konvalinky. Takže pozor! Nesplést se, tahle květinka je jedovatá. Lze ho i pěstovat; vyžaduje hodně vláhy a zastíněné místo.
Zdravotní účinky medvědího česneku
- má vysoký obsah vitaminu C
- snižuje krevní tlak
- brání kornatění tepen
- pročišťuje organismus
- je vhodný při nechutenství a ateroskleróze
- působí proti dně i revmatismu
- je výbornou prevencí proti chřipce
- je to silné přírodní antibiotikum
- má močopudné a projímavé účinky
- je antibakteriální a protiplísňový
- je to silný přírodní antioxidant
- používá se i při léčbě křečových žil
- snižuje hladinu cukru v krvi
Bylinkové máslo
Potřebujete: 250 g másla, 60 g medvědího česneku, ½ lžičky soli
Postup: Máslo nechte změknout, pak vložte i s česnekem a solí do mixéru a krátce rozmixujte. Hotovou směs dejte do misek nebo formiček a nechte vychladit. Můžete ji také zabalit do alobalu, vytvarovat do tvaru válečku a nechat v ledničce ztuhnout.Pesto
Potřebujete: 25 lístků medvědího česneku, 100 ml panenského olivového oleje, 40 g piniových oříšků (lze je nahradit mandlemi či vlašskými ořechy), 40 g strouhaného parmazánu
Postup: Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte. Pak naplňte do sklenic a dobře uzavřete. Pesto můžete používat na ochucení salátů, ozdobu polévek, do rizota, na těstoviny či k masu. Pozor, pesto skladováním šedne. Pokud ho chcete uchovat delší dobu, česnek nejdřív spařte vroucí vodou a hned zchlaďte v ledové, pak směs teprve rozmixujte.Krémová polévka
Potřebujete: 1 l zeleninového vývaru, 2 cibule, 2 žloutky, 2 polévkové lžíce másla, 2 polévkové lžíce oleje, 200 g smetany na vaření, 250 g medvědího česneku, pepř, sůl
Postup: Medvědí česnek omyjte a ještě mokrý vložte do vroucí osolené vody, chvíli povařte, slijte a zprudka ochlaďte studenou vodou. Cibule nakrájejte nadrobno a na rozehřátém másle nechte zesklovatět, přidejte medvědí česnek, krátce poduste, podlijte vývarem a nechte vařit. Hrnec odstavte a ponorným mixérem vše důkladně rozmixujte. Žloutky rozkvedlejte ve smetaně a za stálého míchání vlijte do polévky, ochuťte solí a pepřem.Jako špenát
Pokud podáváte medvědí česnek jako přílohu, nechte ho krátce spařit v páře, pak osolte, opepřete a podávejte. Do smetanové omáčky ho dávejte až naposled a nechte jen kratičce povařit.