Jste opravdu zdraví? Těchto 15 znamení vám napoví. Otestujte se | Moje zdraví

Jste opravdu zdraví? Těchto 15 znamení vám napoví. Otestujte se

Jste opravdu zdraví? Těchto 15 znamení vám napoví. Otestujte se
Autor: istock.com
13. října 2020 • 06:00

Nemusíte být nutně hypochondři, abyste se báli, jestli netrpíte nějakou nemocí. Pokud se ve svém těle necítíte dobře, zkuste se otestovat, jestli v něm všechno funguje tak, jak má. Následující ukazatele vám napoví, jestli je vaše tělo v perfektní kondici.

Následující poznatky vycházejí z názorů lékařů napříč všemi obory – dermatologů, praktických lékařů, zubních lékařů, chirurgů, psychologů, odborníků na výživu. Tato znamení podle nich ukazují na to, že nejste nemocní.

Máte husté vlasy a pevné nehty

Silné bohaté vlasy a pevné, rychle rostoucí nehty se obecně považují za známku dobrého zdraví. Naopak řídnoucí vlasy, křehké nebo popraskané nehty jsou často známkou výrazných nutričních nedostatků, jako je nedostatek železa, vitaminu D a dalších klíčových živin.

Vše o vitamínu D čtěte zde.

Bolesti hlavy máte jen občas a rychle odezní

Bolesti hlavy známe a míváme všichni. Jsou výsledkem stresu nebo napjatého svalstva a jsou normální. U zdravého člověka přijdou a rychle odezní. Příležitostná migréna nebo jiné bolesti hlavy nejsou neobvyklé, ale pokud na ně přestanou účinkovat léky nebo se objevují příliš často, je na místě vyhledat lékaře kvůli vyloučení nějakého typu onemocnění.

Váš krevní oběh funguje, jak má

Občas se může stát, že usnete se zkroucenou rukou nebo nohou, takže je pak necitlivá, případně v ní mravenčí nebo „bodají špendlíky“. Tento stav velmi rychle odezní, ale pokud tyto příznaky včetně slabosti a necitlivosti přetrvávají, může to signalizovat na utlačené nervy nebo poruchu cirkulace krve v těle. Stejně tak na špatný krevní oběh ukazuje pocit studených rukou a nohou, otoky či celulitida. Tyto dlouhodobé příznaky by v žádném případě neměly být ignorovány, protože jsou ukazatelem nebezpečných kardiovaskulárních onemocnění.

Máte voňavý dech

Vůně vašeho dechu je velkým vodítkem pro vaše celkové zdraví, protože většina důležitých procesů probíhá ve střevech. Příliš ovocně vonící nebo acetonový dech tak můžou být známkou cukrovky, zkažený dech může být spojen s refluxem nebo zánětem v ústech, rybí zápach může znamenat selhání ledvin, kyselá ústa mohou ukazovat na spánkovou apnoe. V případě, že vás trápí špatný dech, tedy určitě vyhledejte lékaře.

Vše o špatném dechu čtěte zde.

Netrápí vás problémy s dásněmi

Jednou ze známek toho, že se vašemu ​​tělu daří, jsou zdravé dásně. To znamená, že nejsou zarudlé, nekrvácejí a mají normální strukturu a barvu. Normální dáseň je růžová, pevná a rovnoměrně sleduje zakřivený okraj zubu.

Vše o paradentóze čtěte zde.

Vaše pleť vypadá zdravě

Kůže je největším orgánem lidského těla. Její vzhled na obličeji a krku nejen odráží genetické vlastnosti a zdraví člověka, ale také dopad vnějších faktorů prostředí, ve kterém žijeme. Jakékoli změny na kůži – vyrážky, ekzémy, zarudnutí, akné, ale dokonce i suchá kůže – můžou být znakem onemocnění, které v těle probíhá, aniž bychom o něm věděli. V případě akné u dospělých žen navíc může jít o závažné hormonální poruchy.

Vaše oči září

Oči mohou odhalit mnoho informací o obecném zdravotním a psychologickém stavu člověka – ať už působí odpočatě nebo unaveně, zářivě nebo vyhasle, vesele či depresivně. Oční bělmo by za normálních okolností mělo být bílé a čiré, pokud je podlité krví, žilnaté nebo žluté, může svědčit o lehkém i vážném onemocnění (například o žloutence).

Máte v těle normální množství tuku

Tělesný tuk ovlivňuje metabolismus, rovnováhu cukru v krvi, pohyb, fyzickou kondici i emoční pohodu. Čím vyšší je vaše tělesná hmotnost a tělesný tuk, tím méně se dokážete spontánně pohybovat, například rychle běhat, chodit po schodech nebo se věnovat jakékoli jiné formě fyzické aktivity. To samozřejmě nesvědčí o vašem pevném zdraví.

Vaše zažívání a vyprazdňování funguje, jak má

Občasné zácpy, průjmy, pocit plného břicha nebo plynatost mohou potkat každého z nás. Neměly by se ovšem vracet příliš často nebo dokonce se rychle po sobě střídat (to by mohlo ukazovat na rakovinu tlustého střeva). Zdravý člověk chodí na stolici v průměru jednou denně, moč by měla být téměř čirá. Tmavě zbarvená moč svědčí o špatném pitném režimu nebo problému s ledvinami, který by měl řešit lékař. Pozor si dejte i na krev v moči, která může signalizovat zánět močového měchýře či jiná onemocnění.

Máte růžový jazyk

Jazyk zdravého člověka má červený nebo růžový odstín s tenkým průhledným povlakem a je bez rýh a skvrn. Jakákoli jiná barva nebo tmavší povlak mohou naznačovat, že se ve vašem těle děje něco nepěkného.

Váš krevní tlak je 120/80 nebo nižší

Krevní tlak se snadno měří a vypovídá hodně o zdraví srdce a tepen. Pokud máte vysoký tlak, lze jej dobře kontrolovat zdravým životním stylem nebo léky. V žádném případě by se ale neměl zanedbávat, protože může svědčit o vážném kardiovaskulárním onemocnění.

Ze sedu se zkříženýma nohama vstanete bez pomoci

Toto jednoduché cvičení bylo vyvinuto za účelem posouzení síly a flexibility. Test spočívá v tom, že se posadíte na zem se zkříženýma nohama a z této pozice vstanete bez použití jakékoli opory. Lékaři, kteří vyvinuli tento test, zjistili, že u lidí, kteří nemohou ze sedu vstát bez pomoci, měli v příštím desetiletí pětkrát větší pravděpodobnost úmrtí než u lidí, kteří v testu uspěli.

Hýříte energií a chutí do života

Pokud každé ráno vyskočíte z postele připraveni vyrazit do tělocvičny a postavit se novému dnu, jste pravděpodobně zcela zdraví. Únava a vyčerpání je totiž častým příznakem některých více či méně závažných nemocí. Stejně tak platí, že pokud se cítíte v odpoledních hodinách často utahaní a máte tendence si zdřímnout, může být příčina ve špatném stravování s nevhodně zvolenými sacharidy.

Více o únavě a jejích příčinách čtěte zde.

Pokud jste žena, tak…

Máte pravidelný a normální menstruační cyklus

Cyklus v intervalu 27 až 35 dnů je známkou dobrého reprodukčního zdraví. Ukazuje na normální ovulaci, která odráží vyvážené hladiny všech hormonů v těle, od mozku až po vaječníky. Nepravidelná, silná nebo hodně bolestivá menstruace může ukazovat na celou řadu zdravotních problémů, od povoleného pánevního dna a problémy se zády až po endometriózu nebo rakovinu. Pozor, menší bolesti během cyklu jsou v pořádku, nesmí však být tak silné nebo dokonce až křečovité, aby vás omezovaly v běžném životě. V takovém případě je na místě poradit se o nich s gynekologem.

Máte normální výtok

Na pevné zdraví paradoxně ukazuje i vaginální výtok, přestože nejde o nic příjemného. Výtok je normální, je ovšem potřeba sledovat jeho množství, barvu i vůni. V ideálním případě je výtok čirý, zatímco žlutý nebo nazelenalý výtok může být známkou infekce. Vaginální výtok se může měnit také během menstruačního cyklu.

Přehled všech onemocnění vagíny najdete zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.