Nehty prozradí, jak jste na tom se zdravím. Poznáte, co vám v těle chybí? | Moje zdraví

Nehty prozradí, jak jste na tom se zdravím. Poznáte, co vám v těle chybí?

  • Nehty prozradí, jak jste na tom se zdravím. Poznáte, co vám v těle chybí?
    Bílé půlměsíce na nehtech prozrazují stav uvnitř těla • Autor: iStock.com
    8. března 2024 • 06:00

    Bílé půlměsíce na nehtech, nazývané lunuly, představují oblasti nehtu umístěné těsně za nehtovým lůžkem. Možná jste jim dosud nevěnovali dostatečnou pozornost, avšak jejich vzhled může poskytnout cenné informace o vašem zdraví. Jaké další signály může barva nehtů prozradit?

  • Půlměsíce na jednotlivých prstech


    • Autor: iStock.com
    Na palci by měla být lunula nejvýraznější a měla by zabírat více než čtvrtinu nehtu. Je spojena s prací plic a sleziny. Větší bývá u lidí trpících hypertenzí, menší ji zase mívají například kuřáci.

    Chybějící nebo malý půlměsíc na ukazováčku může signalizovat onemocnění střev nebo slinivky, případně chronické ORL problémy.

    Chybějící nebo malý půlměsíc na prostředníčku znamená kardiovaskulární onemocnění a je spojený také s prací mozku. Chybějící lunula je příznakem vysokého krevního tlaku.

    Nehet na prsteníčku je zodpovědný za trávení a problémy s ním spojené. Malíček a chybějící nebo nevýrazná lunula s činností ledvin, tenkého střeva a srdce.


  • Zcela chybějící půlměsíce


    Nehty ukážou, jak moc o sebe pečujete • Autor: istockphoto.com
    Pokud jste na svých nehtech nebo na nehtech vašeho dítěte žádné půlměsíce nenašli, nepropadejte panice. U dětí se často lunuly objeví až v průběhu času. Jsou jedinci, kterým půlměsíce opravdu chybějí, a je to dáno strukturou nehtu. Nicméně pokud vám lunuly náhle zmizely, může to signalizovat poruchu oběhové soustavy. Obecně to znamená také problémy se štítnou žlázou, nedostatkem železa a vitaminu B12.


  • Změna barvy půlměsíce


    • Autor: iStock.com
    Zdravá barva lunuly by měla být o několik odstínů světlejší než okolní nehet. Je-li zašedlá, může to znamenat poruchy trávení a potíže se vstřebáváním živin. Také jsou ukazatelem chronické únavy.
    Nafialovělý půlměsíc ukazuje špatný krevní oběh a nedostatek kyslíku v tkáních. Často je signalizací bolestí a závratí.

    Růžové nebo až načervenalé půlměsíce jsou znamením poruchy plic. Černé lunuly jsou výjimkou a jsou smrtelně nebezpečné. Ukazují totiž na otravu těžkými kovy.


  • Když je váš půlměsíc příliš velký


    Přírodní léčba pomůže mnohdy stejně dobře jako přípravky z lékárny • Autor: iStock.com
    Pokud je vaše lunula větší než třetina nehtu, považujeme ji za velkou. Velký půlměsíc znamená, že vás mohou trápit problémy se srdcem, cévami a vysoký krevní tlak. Velké lunuly znamenají obvykle také větší objem stresu v životě. Mají je často podnikatelé a sportovci.


  • Když je váš půlměsíc příliš malý


    • Autor: iStock.com
    Příliš malý půlměsíc znamená, že máte nízký krevní tlak a problémy s oběhovou soustavou. Může být také indikátorem slabé imunity a špatně fungujícího metabolismu. Obvykle je spojen s nedostatkem železa a vitaminu B12. Pokud je lunula velmi výrazně oddělena od zbytku nehtu příčnými pruhy, může to být předzvěst diabetu.


  • Jak vypadá ideální půlměsíc?


    • Autor: Shutterstock.com
    Ideální nehet člověka bez nemocí a plného vitality by měl mít světlé a pravidelné lunuly velikosti od jedné čtvrtiny až maximálně třetiny nehtu. Takový člověk má hodně energie a je plný života. Netrápí ho žádné závažné zdravotní problémy.

    Čeho dalšího bychom si na nehtu měli všímat? 

    Rozhodně bílých skvrn, které mohou být indikátory nesprávné životosprávy, nedostatečného zásobení organismu zinkem, vápníkem a vitaminy skupiny B, někdy mohou skvrny naopak signalizovat nadměrný příjem selenu. To ale není vše, bílé skvrny mohou indikovat také ukládání kyseliny močové v organismu jako důsledek nadměrného příjmu bílkovin či plísňová onemocnění. 



Autor: Kateřina Erbsová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.