Plynatost | Moje zdraví

Plynatost

Problémy se zažíváním projevující se nadmutým břichem a následnou plynatostí mohou mít několik příčin. Odborným názvem se jim říká meteorismus. Často se k němu přidává říhání.

Příčiny meteorismu

Nadmuté břicho z potravin

Některé druhy potravin přirozeně nadýmají. Patří mezi ně fazole, čočka, zelí, cibule, česnek, hrách nebo kyselé zelí. K plynatosti vede u někoho i vysoké množství tuku v potravě nebo sycené nápoje.

Nafouklé břicho jaké následek nemoci

Velmi častou příčinou bolestí břicha a následnou plynatostí jsou infekční nemoci, například angína, nebo choroby trávicí soustavy, tedy střevní virózy a průjmy. Můžou je způsobit například salmonela, kampylobakterie, viry a podobně. Někdy stačí dieta a klid. Průjmy u malých dětí někdy doprovázejí také růst zubů.

Děti při bolestech břicha nejčastěji ukazují na bolest okolo pupku. V této oblasti je mnoho nervových zakončení, a proto je velmi citlivá. Když lékař vyloučí všechny nebezpečné nemoci, ale bolesti trvají, mohou být příčinou zaražené větry čili opak plynatosti. Na jejich uvolnění pomáhá změna jídelníčku, vyřaďte z něj na čas nadýmavé potraviny, jako jsou například luštěniny, omezte syrovou zeleninu.

Jaterní potíže

Nafouklé břicho spolu s nažloutlou kůží poukazuje na to, že zřejmě trpíte nějakým jaterním onemocněním. Ještě pravděpodobnější je to u lidí, kteří zneužívají alkohol nebo drogy. Může jít o různé problémy s podobným základem – cirhózu jater, jaterní selhání nebo žloutenku. Měl by vás určitě vyšetřit lékař, kontaktujte ho co nejrychleji.

Alergie

Nafouklé břicho a následná plynatost často spojené s vyrážkou můžou být také vyvolané alergií, a to nejen na lepek. Někdy stačí jen na čas vysadit problematickou potravinu, může ale být složité odhalit, která to je. V první řadě myslete na pšeničnou mouku a na mléko. Zatímco alergie se obvykle projeví až po čase – nikoli například hned po prvních snědených jahodách – nesnášenlivost k potravině je patrná ihned.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.