Studené nohy | Jaká je příčina, co pomáhá a kdy raději k lékaři? | Moje zdraví

Studené nohy: Proč nás trápí a osvědčené tipy, jak je zahřát

Studené nohy: Proč nás trápí a osvědčené tipy, jak je zahřát
Autor: iStock.com
13. ledna 2023 • 14:00

Máte pocit, že vaše nohy jsou věčně studené? Tento problém trápí čas od času každého z nás a v chladných měsících se pochopitelně zhoršuje. Existuje účinné řešení, nebo je nutné vyhledat rady odborníka? V dnešním článků vám poradíme, jak na to. 

Na podzim i v zimě se nám kvůli klesajícím venkovním teplotám často stává, že přicházíme domů zmrzlí a prokřehlí. Zahřát si ruce nebo tělo přitom není zas tak těžké, větší problém nastává u nohou. 

Video se připravuje ...
10 rad, jak se zbavit napětí a stresuVIDEO 

Jde o přirozený proces

Předně bychom si měli uvědomit, že studené nohy jsou v chladném prostředí normální reakcí organismu. Naše cévy se v chladu zúží, a to především na periferiích – tedy právě na horních a dolních končetinách. Proč se to děje? Ruce a nohy jsou nejdále od životně důležitých orgánů, takže snížení průtoku krve v končetinách pomáhá udržovat cirkulaci krve a teplo v důležitějších částech těla. Důvodů, proč máme neustále studené nohy, ale může být mnohem víc, než jen chladné počasí:

1. Stres nebo úzkost

Pokud prožíváme enormní psychickou zátěž, přirozenou obrannou reakcí těla je pumpování adrenalinu do krevního řečiště. Ten způsobuje zúžení cév na periferiích, protože se snaží ušetřit tělu energii a připravuje jakousi obrannou reakci. Pokud je tedy v tomto případě za studenými nohami stres, pracujte především na své psychické pohodě. Zlepšení se záhy dostaví.

2. Problémy s prokrvením

Tyto potíže jsou velmi častou příčinou studených nohou. Na vině je špatný životní styl či sedavé zaměstnání, které zabraňuje cirkulaci krve. Dalším rizikovým faktorem je kouření, které stahuje cévy, nebo také vysoký cholesterol. Ten vede ke kornatění tepen a následné ateroskleróze

3. Anémie

Aneb nedostatek červených krvinek. Anémii může způsobit celá řada faktorů včetně nedostatku železa, vitamínu B12 nebo chronické onemocnění ledvin. Pokud se nejedná o vážný problém, anémii vyřeší úprava jídelníčku, strava bohatá na železo a doplňky stravy.

4. Cukrovka

Lidé s diabetem bývají ohroženi oběhovými problémy. Časté vysoké hladiny cukru v krvi mohou vést ke zúžení tepen a snížení krevního zásobení tkání, které se projeví právě pocitem studených nohou. U špatně léčených pacientů může cukrovka vést až k diabetické neuropatii, která poškozuje nervy. Mezi hlavní příznaky patří kromě studených nohou i brnění, píchání, pálení nohou nebo jejich znecitlivění. Tyto problémy se obvykle zhoršují v noci.

5. Nervové poruchy

Dlouhodobý pocit studených nohou může mít příčinu také v jiných nervových poruchách a může to být způsobeno i traumatem nebo zraněním (například těžkými omrzlinami).

6. Hypotyreóza

Aneb nedostatečná funkce štítné žlázy, která produkuje nízkou hladinu některých hormonů. Lidé s touto nemocí mohou být obecně citlivější na nachlazení a obvykle mívají i další příznaky, jako jsou únava, přibírání na váze nebo problémy s pamětí.

Jak si rychle pomoci?

Nejlepším způsobem, jak zabránit pocitu studených nohou, je návštěva lékaře a diagnostikování příčiny tohoto problému. Pokud vás ale tento stav netrápí nijak často a trpíte na něj jen v chladných měsících, existuje několik domácích řešení, které pomůžou vaše nohy rychle a účinně zahřát:

- Pohyb. I když se nám do něj obvykle moc nechce, je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak rozproudit krev v celém těle, tedy i v nohách, které se tak krásně prohřejí. Pokud vás trápí studené nohy v práci, neseďte na židli příliš dlouho a dopřávejte si častěji procházky.

- Ponožky a pantofle. Je nezbytné, abyste udrželi nohy izolované od chladné podlahy. Pořiďte si tedy teplé ponožky i pantofle, a pokud rádi chodíte bosí, zvažte pořízení koberce.

  • Teplá sprcha. Jde o nejrychlejší způsob, jak si ulevit od studených nohou. Nohy můžete krátce osprchovat teplou vodou nebo je namočit na 10 až 15 minut do lavoru s horkou vodou. Pamatujte ale na to, že výsledný efekt je spíš krátkodobý, takže bez pohybu nebo teplých ponožek se nakonec stejně neobejdete. Nejlepší je dopřát nohám koupel před spaním, protože tím pomůžete uvolit psychické napětí a svaly.

Dlouhodobá prevence

Tipy na rychlé zahřátí nohou jsou samozřejmě důležité, mnohem většího efektu ale dosáhnete, když se budete věnovat prevenci studených nohou a špatné cirkulace dlouhodobě. Vyzkoušejte následující tipy:

- Změna jídelníčku. Správné stravování je základ pro fungování metabolismu. Vyzkoušejte některé „hřejivé“ potraviny, které pomohou stimulovat krevní oběh. Patří mezi ně zázvor, ginkgo biloba, chilli papričky, skořice nebo rybí olej. Z bylinek je velmi účinný měsíček lékařský, hřebíček nebo meduňka.

- Oblečení. Nenoste těsné prádlo ani oblečení, které narušuje správnou cirkulaci krve v končetinách.

- Zlozvyky. Nepijte kávu a omezte cigarety, obojí stahuje cévy. Zapomeňte i na alkohol, kterým se sice můžete přechodně zahřát, ale z dlouhodobého hlediska ztěžuje udržování tělesné teploty a může dokonce zvýšit podchlazení.

- Otužování. Prokrvit organismus lze také otužováním. Můžete si občas dopřát studenou sprchu na celé tělo nebo střídat proudy studené a teplé vody, které budou mířit pouze na nohy.

Kdy vyhledat lékaře?

Přestože je normální mít občas studené nohy, existují případy, kdy je vhodné se o tomto zdravotním problému poradit s lékařem. Zajít k němu by měl každý, kdo má studené nohy často nebo bez zjevného důvodu. Nutné je to hlavně v případě, že studené nohy doprovází další příznaky, jako jsou například únava, hubnutí nebo naopak přibírání na váze, horečka, bolest kloubů, vyrážka nebo boláky na prstech, které se dlouho nehojí. Pokud uvnitř chodidel cítíte chlad, ale pokožka není chladná na dotek, měli byste navštívit lékaře, protože může jít o známku poškození nervů nebo jiných neurologických poruch.

Autor: Marie Bezděková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.