Bolest při menstruaci: Kdy pomohou léky, kdy babské rady a kdy jít k lékaři? | Moje zdraví

Bolest při menstruaci: Kdy pomohou léky, kdy babské rady a kdy jít k lékaři?

Bolest při menstruaci: Kdy pomohou léky, kdy babské  rady a kdy jít k lékaři?
Autor: iStock.com
7. září 2020 • 06:00

Jakmile se ozvou menstruační bolesti, nemůžete se dočkat, až se schoulíte a přečkáte nejsilnější křeče. Jenže nedá se kvůli tomu proležet několik dní, a tak spolknete tabletu nebo si zavedete čípek. Víte, že za měsíc se bude všechno zase opakovat.

Menstruací se tělo zbavuje výstelky dělohy, která byla připravena pro potenciální uhnízdění oplodněného vajíčka. Pokud k oplodnění nedojde, děloha se této výstelky „zbaví“ a ta odchází ven – respektive odchází základní část endometria (výstelky) a krevní produkty (označují se jako krev, ale svým složením se od žilní krve liší). Příčinou bolestí s přicházející menstruací je nadměrná tvorba látek zvaných prostaglandiny. Tyto látky, podobné hormonům, vznikají prakticky ve všech orgánech těla, ale působí pouze místně. Ovlivňují prokrvení, ale také zvyšují stahy děložní svaloviny. Čili uvolnění prostaglandinů před menstruací a v jejím průběhu vede ke kontrakcím (stahům) dělohy a následné bolesti v podbřišku, která může trvat 48–72 hodin. Bolest může být různé intenzity a koncem menstruace se díky prokrvení sliznice zmírňuje.

Nesnesitelná bolest

Nadměrně bolestivá menstruace se latinsky nazývá dysmenorea. Kromě silné bolesti se objevují i tlaky a křeče v podbřišku a bolest v bederní krajině. Křeče v podbřišku přicházejí ve vlnách. Dysmenoreu někdy může doprovázet bolest hlavy, průjem, zvracení a výjimečně i krátké bezvědomí. Primární dysmenorea je typická pro adolescentní dívky, je vázaná na ovulační cyklus a velmi často jde o takzvaný rodově podmíněný výskyt. Sekundární dysmenorea se může objevit kdykoli v průběhu života a má odlišné příčiny.

Bolestivá menstruace není normální, i když se tvrdí opak. Více čtěte zde.

Co pomůže?

Jelikož nejčastější příčinou dysmenorey je vysoká hladina prostaglandinů, velmi často se při ní v gynekologii používají nesteroidní antiflogistika. Ta tlumí zvýšenou tvorbu prostaglandinů a snižují napětí děložní svaloviny. Z volně prodejných léčiv je to například kyselina acetylsalicylová, ibuprofen, diklofenak, naproxen či dexketoprofen. Doporučuje se podávat je tři dny před začátkem menstruace a případně pokračovat do čtvrtého dne cyklu. Tyto léky však mají i svá omezení, jako je věk pacientky nebo její hmotnost. Proto se vždy poraďte se svým lékárníkem a nezapomeňte si pozorně přečíst příbalový leták.

Příčinou křečí a bolestí může být i porušení rovnováhy hormonů produkovaných vaječníky nebo nedokrvení dělohy vyvolané děložními stahy. Víte, že vaginální mikroflóra je obzvlášť nestabilní právě v době menstruace? Během menstruačního krvácení se zvyšuje pH v pochvě, a proto stoupá i riziko rozvoje zánětu až pětinásobně. „Při menstruačním krvácení dochází k přirozenému úbytku laktobacilů a naopak k pomnožení jiných nebezpečných bakterií. U zdravých žen se tento nepoměr záhy po menstruaci změní zpět ve prospěch laktobacilů, které chrání prostředí pochvy před převahou agresivních mikroorganismů.

Bohužel takových žen je spíše menšina. Většina žen by proto měla tomuto nepříznivému stavu předcházet, nejlépe aplikací příznivých probiotických bakterií přímo do pochvy,“ radí doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc. z Porodnicko-gynekologické kliniky LF OU a FN Ostrava. Klasické menstruační tampóny proto mají nahradit probiotické tampóny, z nichž se po zavedení díky tělesné teplotě uvolňují miliardy probiotických kmenů laktobacilů. Dochází k rozkládání vaginálního glykogenu na kyselinu mléčnou, čímž je docíleno velmi kyselé pH, správné pro fungování poševního ekosystému.

Všemu ještě předchází premenstruační syndrom

Premenstruační syndrom (PMS) se objevuje ve druhé polovině cyklu (5–14 dnů před menses). Bolesti břicha, napětí v prsech, bolesti hlavy, změny nálad, zhoršení kvality pleti, poruchy trávení, zácpa a nadýmání – to vše můžeme dát do souvislosti s premenstruačním syndromem. K léčbě premenstruačního syndromu a poruch menstruačního cyklu lze použít například kapky, které se podávají před menstruací a během ní. S jejich výběrem vám poradí lékárník.

Důležité jsou i látky v jídle

VYNECHTE: výrobky z bílé mouky, kávu, čaj, nápoje kolového typu, nadmíru soli a cukru, alkohol, stres a kouření
DOPŘÁVEJTE SI: potraviny obsahující vitaminy B, C a E (fazole, mandle, listová zelenina), důležitý je i zinek, vápník a hořčík pomáhající předcházet PMS, jezte dostatek kvalitních bílkovin (libové maso), celozrnné těstoviny a pečivo, potraviny bohaté na esenciální mastné kyseliny (ryby)

Jako pomocné prostředky se používají čaje. Vhodnou bylinou je kontryhel, který se používá samostatně nebo je součástí bylinných směsí určených pro ženy. Jistě jste i sama už přišla na to, že ke zmírnění menstruačních obtíží vede klid na lůžku a teplo, tedy přikládání teplých obkladů.

Odborná spolupráce: PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí BENU lékárny v Mladé Boleslavi

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.