Bolestivá menstruace: Kdy pomůže cvičení a kdy léky? | Moje zdraví

Bolestivá menstruace: Kdy pomůže cvičení a kdy léky?

Bolestivá menstruace: Kdy pomůže cvičení a kdy léky?
Autor: istock.com
20. listopadu 2019 • 06:00

Spoustu žen trápí bolestivá menstruace a často i problémy související se změnou hormonální hladiny, které se objevují už několik dní před jejím začátkem. Víte, jak se s bolestí hlavy a břicha vyrovnat? Kdy pomůže cvičení a co dělat, když musíte sáhnout po lécích? 

Menstruační bolesti znají důvěrně tři ze čtyř žen. Nemusíte ale hned sahat po oblíbené růžové pilulce, potíže totiž může ovlivnit i to, co jíte. Pomáhá  dostatek tekutin, zeleniny, ovoce, celozrnné potraviny. Doporučuje se naopak vynechat cukry, bílou mouku, živočišné tuky, alkohol a tabák. Vhodné jsou potraviny obsahující vitamíny B, C a E,  jako jsou fazole, mandle, listová zelenina. 

Pomáhat mohou také potravinové doplňky a různé preparáty jako například bylinné čaje. Vyzkoušet můžete třeba kontryhel, který se používá samostatně nebo je součástí bylinných směsí určených pro ženy. K prevenci premenstruačních tenzí je vhodný hořčíkový přípravek a také preparáty s obsahem fytoestrogenů přímo určené na menstruační potíže. 

Pokud menstruačními potížemi přece jen trpíte, dopřejte si klid a teplo, tedy i přikládání teplých obkladů. Některým ženám ale naopak vyhovují studené obklady, které obecně mírní krvácení. Musíte si samy vyzkoušet, co vám nejlépe vyhovuje. 

Problém může být i v pánvi

Častou příčinou menstruačních bolestí jsou také svalové dysbalance v oblasti pánve, takže by vám spíše pomohl pohyb, respektive cílená fyzioterapie. „Prudké bolesti před menstruací a během ní bývají většinou způsobeny svalovou dysbalancí pánevního dna, která vede až k vychýlené kostrči poznatelné na pohmat,“ vysvětluje vedoucí fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková. „Další příčinou může být blokáda žeber nebo na páteři, dokonce i zdánlivě nesouvisející, jako je například blokáda na přechodu lebky a prvního krčního obratle. Reprodukční orgány jsou spjaty se svaly pánevního dna a funkčně souvisí s bránicí, hlubokými svaly páteře i se svaly upínajícími se na stehenní kost. Není proto výjimkou, že bolest při menstruaci způsobuje nerovnováha svalů úplně jinde v těle,“ říká fyzioterapeutka.

Jaké léky pomohou?

Co ale dělat, když bolest potřebujete řešit hned? PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí BENU lékárny v Mladé Boleslavi, vysvětluje, že nadměrně bolestivá menstruace se latinsky nazývá dysmenorea. Kromě silné bolesti se objevují i tlaky a křeče v podbřišku a bolest v bederní krajině. Křeče v podbřišku přicházejí ve vlnách. Dysmenoreu někdy může doprovázet bolest hlavy, průjem, zvracení a výjimečně i krátké bezvědomí

Jelikož je nejčastější příčinou dysmenorey vysoká hladina prostaglandinů, velmi často se v gynekologii používají takzvaná nesteroidní antiflogistika. Ta tlumí zvýšenou tvorbu prostaglandinů a snižují napětí děložní svaloviny. Z volně prodejných léčivých látek je to například kyselina acetylsalicylová, ibuprofen, diklofenak, naproxen či dexketoprofen. Doporučuje se podávat je tři dny před začátkem menstruace a případně pokračovat do 4. dne cyklu. Tyto léky však mají i svá omezení, jako je věk pacientky nebo její hmotnost. Proto se vždy poraďte se svým lékárníkem a nezapomeňte si pozorně přečíst i příbalový leták.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.