Akutní selhání ledvin: Jaké má příznaky a jak se léčí? | Moje zdraví

Akutní selhání ledvin

Akutní selhání ledvin je náhle vzniklý a velice nebezpečný stav. Pokud ledviny přestanou fungovat, dochází k nahromadění nevyloučených odpadních látek (kreatinin, močovina). To pacienta ohrožuje přímo na životě.

K tomuto stavu může dojít z několika příčin. Jednou z nich a pravděpodobně nejčastější je dehydratace. Nastává zejména u starších lidí, kteří zapomínají nebo nechtějí pít. U dehydratovaného člověka je nedostatek tekutin v cévách, zhorší se průtok krve ledvinami a buňky ledvinných kanálků začnou rychle odumírat.

Další příčinou je selhání ledvin v důsledku různých faktorů, které je ničí. Například těžké kovy, některé léky (např. diuretika a antibiotika), kontrastní látky používané v radiologii, myoglobin, případně poškození ledvin usazováním bílkovinných protilátek při myelomu.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Ledviny

Posledním důvodem, proč může dojít k akutnímu selhání ledvin, je uzavření močových cest například močovým kamenem, zvětšenou prostatou nebo nádorem. Moč pak nemůže odtékat, až dosáhne až k ledvině a utlačí ji. Pokud se tak stane jen na jedné ledvině, druhá přebírá její funkci a na problém se může přijít až pozdě, když je ledvina nevratně ztracena. Pokud jsou postiženy obě, člověk přestane močit.

Příznaky selhání ledvin

Příznakem akutního selhání ledvin je zejména snížené množství vylučované moči, bledá barva kůže, otoky, vysoký krevní tlak, nutkání na zvracení nebo přímo zvracení. Pokud se ihned nezahájí léčba, dojde k městnavému selhání srdce, otoku plic, poruchám srdečního rytmu, změnám chování, křečím a bezvědomí. Klíčové pro úspěšnou léčbu je však především určení příčiny vzniku selhání.

Léčba

Podle příčiny se selhání ledvin léčí zavodněním infuzí do žíly, případně léky, jako jsou diuretika, které léčí hypokalémii (vysoký obsah draslíku v krvi). V případě, že za selhání ledvin může nějaká mechanická překážka (močový kámen, nádor), je nutné její okamžité odstranění. Někdy je nutná dialýza (čištění moči vnějším obvodem) nebo i transplantace. 

Léky 

Používají se diuretika.

Bylinky

Akutní selhání ledvin bylinkami vyléčit nelze, obecně však jsou na ledviny dobré petržel, tinktury z jalovce nebo stračka révolistá. Doporučuje se i čaj z jahodníku.

Homeopatika

Nelze je použít na akutní stav, ale pro posílení ledvin. Vždy je však konzultujte s lékařem, který zná příčinu vaší poruchy funkce ledvin – Solidago 5 CH, Staphysagria.

Domácí léčba a babské rady

Pro zachování dobré funkce ledvin je doporučováno hodně pít, nikoliv však při jídle nebo těsně před ním či po něm, nepít alkohol, černý čaj a kávu. Omezit živočišné bílkoviny a některé dravé mořské ryby, v jejichž těle je hodně těžkých kovů. Je vhodné jíst fazole, cizrnu, čočku, datle, mangold. Ty snižují hladinu močoviny v krvi a tak je chrání.

Délka léčby

Záleží na příčinněOd dvou dnů až doživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Vyšetření

Lékař by měl provést celkové vyšetření ledvin. Podle odběru krve zjistí koncentraci kreatinu a močoviny v krvi. Taky zjišťuje množství draslíku. Pokud jsou hodnoty vysoké, měla by následovat dialýza. Provádí se také sonografie, tedy ultrazvuk ledvin kvůli zjištění případného mechanického poškození.

Trvalé následky

V případě odumření ledvin může být nutná transplantace nebo docházení na dialýzu. Může nastat i smrt, a to v důsledku otravy organismu.

Prevence

Prevencí proti selhání ledvin je přestat kouřit, nesolit, hlídat si BMI a vysoký krevní tlak, pravidelně cvičit.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte, pokud již několik hodin nemočíte, i když pijete, máte otoky, bolesti ledvin, zvracíte a jste bledí.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.