Padání vlasů | Moje zdraví

Padání vlasů

Vlasy padají každému, někdy je však padání vlasů nadměrné, vlasy postupně řídnou a na hlavě se mohou začít objevovat lysá místa. Problémy s padáním vlasů mívají častěji muži ve středním věku, kde se jedná hlavně o dědičnost. Úbytek vlasů však mohou způsobit i různé nemoci nebo stres, a to jak u mužů, tak u žen.

Padání vlasů mohou způsobit hormonální změny například v těhotenství, ale také vážnější problém jako špatné fungování štítné žlázy. Dalšími viníky mohou být stres, špatná strava, nedostatek vitamínu B, léky s vedlejšími účinky, špatný krevní oběh, těhotenství, dědičnost (hlavně u mužů) nebo používání špatné vlasové kosmetiky. Padáním vlasů trpí také lidé s lupénkou a cukrovkou. Padání vlasů může doprovázet i tiney – mykotická onemocnění pokožky hlavy.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

pokožka hlavy

Léčba

Léčba závisí na příčině padání vlasů. Pokud jsou na vině léky, může Vám lékař předepsat jiné.  Při špatném fungování štítné žlázy se nejprve léčí štítná žláza. Pokud vás nadměrné padání vlasů trápí, sami můžete zkusit zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na vitamíny B, C a E nebo využít doplňky stravy jako B-komplex, Biosil plus nebo Vitar Revital Revitalon, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a podporují zdraví vlasů. Na zastavení padání vlasů a pro podporu růstu jsou také určené některé šampony, které seženete v drogerii nebo v lékárně. Pokud trpíte na nadměrné padání vlasů, je vhodné používat séra, která obsahují aminexil, ten zabraňuje vypadávání oslabených vlasů.

Léky

Můžete vyzkoušet doplňky stravy z lékárny.

Bylinky

Extrakt, který si můžete vtírat do pokožky hlavy, vyrobíte ze 100 g listů kopřivy, 100 g natě z lichořeřišnice, 100 g natě brčálu barvínku a 25 g cibule. Vše zalijte 90% lihem a nechte stát na tmavém místě asi 14 dní.

Homeopatika

Na vypadávání vlasů může pomoci Acidum phosphoricum, Natrum muriaticum nebo Silicea, o jejich dávkování je však vhodné se poradit s homeopatem.

Domácí léčba a babské rady

Na padání vlasů si uvařte odvar z hrsti nakrájených ořešákových listů, uvařené listy přeceďte a odvar vetřete do pokožky hlavy a neoplachujte. Pozor: používejte pouze na tmavé vlasy!

Vyšetření

Lékař vám udělá několik testů, aby zjistil funkci štítné žlázy. Pokud se rozhodnete pro trichologické vyšetření, nejprve podstoupíte dotazník o vašich vlasech a životním stylu, dále vaše vlasy tricholog prozkoumá pomocí trichokamery, která prozkoumá vlasovou pokožku. Trichokameru nadále používá na pár vytržených vlasů a vyšetřuje s ní vlasovou cibulku a stvol. Na základě těchto vyšetření nabídne tricholog pacientovi následnou léčbu.

V těhotenství

Padání vlasů bývá v těhotenství běžné, a to díky velkým hormonálním změnám a psychické zátěži. Padání vlasů se nejčastěji objevuje od druhého měsíce těhotenství a po porodu. Pokud se nedostaví zlepšení do tří měsíců od začátku problémů s padáním vlasů, měla by žena zajít k lékaři.

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na příčině
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

Problémem je podrážděná vlasová pokožka při růstu nových vlasů, lupy, strupy a lámavé vlasy. 

Trvalé následky

Vypadlé vlasy se běžně obnovují, problém nastává, když není vlasová cibulka aktivní a nové vlasy již nerostou. To může způsobit následnou plešatost, která je častější u mužů. V některých případech je ztráta vlasů přechodná – například při chemoterapii, jindy trvalá. Často se jedná i o problém psychologický, v tom případě se nebojte vyrazit koupit pěknou paruku, neboť  k uzdravení těla napomůže i psychická pohoda a rovnováha.

Prevence

Nejlepší je se padání vlasů vyhnout účinnou prevencí v podobě kvalitních šampónů a vyvážené stravy s podílem vitamínů a minerálních látek.

Kdy jít k lékaři

S padáním vlasů většinou není potřeba jít k lékaři, pokud však padání vlasů neustává nebo se dokonce zhoršuje, obraťte se na dermatologa, který vám udělá různé testy nebo vám dá doporučení např. ke kožnímu lékaři. Zkusit také můžete trichologické vyšetření neboli diagnostiku vlasů na některé klinice zabývající se zdravím vlasů.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.