8 překvapivých věcí, které jste nevěděli o cukrovce | Moje zdraví

8 překvapivých věcí, které jste nevěděli o cukrovce

8 překvapivých věcí, které jste nevěděli o cukrovce
Autor: istock.com
8. srpna 2019 • 06:00

Cukrovka je jednou z nejvážnějších a nejrozšířenějších civilizačních nemocí, a přesto o ní řada lidí neví spoustu zásadních věcí. Podívali jsme se zblízka na mýty, které kolem diabetu kolují, a přinášíme vám i fakta, o kterých jste doteď možná vůbec netušili.

Cukrovka 1. typu není způsobena konzumací cukru

Nejspíš už víte, že existují dva druhy diabetu, a sice diabetes 1. a 2. typu. Ten první je mnohem závažnější, protože jde o autoimunitní onemocnění. Vyvine se, když imunitní systém začne napadat buňky ve slinivce břišní, které produkují inzulin. Bez něj pak lidské tělo nemůže regulovat hladinu cukru v krvi, což je velmi nebezpečné. Odborníci si nejsou zcela jistí, proč imunitní systém útočí na své vlastní buňky, vědí ale jistě, že to není důsledek životního stylu. To znamená, že neexistuje způsob, jak se cukrovce 1. typu vyhnout, a to ani snížením konzumace sacharidů.

Více o tom, co se děje s tělem, když vynecháme cukr, čtěte ZDE.

Lidé s diabetem můžou jíst sladké

Počítání sacharidů před každým jídlem je nezbytnou součástí udržování normální hladiny glukózy v krvi. Pomáhá totiž diabetikům určit, kolik inzulinu je potřeba aplikovat injekcí. Přesto si i takto nemocní lidé mohou dopřát sladkosti včetně čokolády. Samozřejmě ale jen v malém množství a v případě, že jsou součástí zdravého stravovacího plánu v kombinaci se cvičením. Takový plán zahrnuje mimo jiné zeleninu, ovoce, vlákninu, zdravé tuky a naopak omezení solení a škodlivých nasycených tuků.

Diabetes 2. typu nemusí vzniknout ze špatné stravy

Tento druh cukrovky je často spojován s obezitou, ovšem mylně. Může mít totiž celou řadu jiných příčin včetně genetických dispozicí a přirozeného vzestupu hladiny cukru v krvi, ke kterému dochází v průběhu stárnutí. Odhaduje se, že asi jeden z pěti lidí s touto diagnózou má normální váhu.

Nemoc si vybírá svou daň na psychice

Cukrovka je velmi náročná i na psychiku. Výzkumy dokazují, že u lidí s tímto onemocněním je dvakrát či třikrát větší pravděpodobnost vzniku depresí. Každodenní řešení chronických zdravotních problémů, na které neexistuje žádný opravdu účinný lék, totiž může vést k pocitům zoufalství a marnosti. Navíc se pacient může dostat do začarovaného kruhu – kvůli svému špatnému psychickému stavu začne zanedbávat léčbu, což zvýší riziko komplikací nemoci, a ty ho opět uvrhnou do depresivních stavů. U mladých diabetiček dokonce může vzniknout takzvaná „diabulimie“, při které dívky úmyslně vynechávají injekce inzulinu, aby zhubly. To také dokazuje, jak úzce je cukrovka spojena s naší psychikou.

Hladinu cukru v krvi ovlivňuje celá řada věcí

Existuje opravdu obrovské množství faktorů, které na ni mají vliv. Kromě stravy můžeme jmenovat stres, počasí, sex, alkohol, spánek, cvičení, menstruaci, těhotenství atd. Diabetici se tak musejí prakticky nepřetržitě hlídat, aby výkyvy glukózy nebyly tak prudké nebo náhlé, že by je ohrozily na životě.

Cukrovka může narušit sexuální život

U mužů někdy dochází vlivem cukrovky k erektilním dysfunkcím, snížené kvalitě spermií či retrográdní ejakulaci (výronu semen do močového měchýře). Ženy se častěji setkávají s intimními problémy, jako jsou vaginitida nebo zánět močových cest.

Diabetes poškozuje kosti

U nemocných mohou hormony a buněčné produkty zvané cytokiny oslabovat kosti a zvyšovat riziko zlomenin. Navíc i další stavy spojené s diabetem, jako jsou neuropatie, problémy ze zrakem nebo náhlá nízká hladina cukru zvyšují riziko pádu, a tím i zlomenin. Diabetici by tak měli preventivně podstupovat testy hustoty kostí, ovšem jen v případě, že je jim více než 50 let nebo u nich došlo k úrazové zlomenině.

Můžete mít „prediabetes“ a nevědět o tom

Podle průzkumů má jeden ze tří Američanů starších 20 let (což je asi 86 000 000 lidí) hladinu cukru v krvi, která se pohybuje těsně nad prahem diabetu. Glukózu si můžete nechat změřit u svého praktického lékaře, zvláště pak v případě, že máte diabetes v rodině nebo pociťujete příznaky nemoci. Pokud se prediabetes neřeší, je velká pravděpodobnost, že se do 10 let přehoupne v opravdovou cukrovku, a od té již není cesty zpět. 

Více o příznacích cukrovky čtěte ZDE.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.