Poševní výtok | Moje zdraví

Poševní výtok

Občasný bílý výtok z pochvy je normální. Pokud ho ovšem doprovází nepříjemný zápach, svědění, pálení, pokud je hrudkovitý nebo žlutozelený, bývá příčinou nějaké onemocnění.

Příčiny poševního výtoku

Bílý hrudkovitý výtok připomínající svou konzistencí tvaroh, který často doprovází svědění, pálení, někdy i otok vnějšího genitálu a pochvy a také bolest při močení nebo při pohlavním styku, znamená většinou kvasinkovou infekci (zvanou také vaginální mykóza).

Pokud je výtok vodnatý, zapáchající po rybách, může být původcem bakterie Gardnerella vaginalis. Svědění a bolest můžou být přítomné, ale není to pro tuto infekci typické.

Řídký, bělavý, až žlutozelený výtok může být také způsoben onemocněním zvané trichomoniáza způsobené bičenkou poševní. Patří mezi pohlavně přenosné nemoci. Kromě výtoku se může objevovat ještě otok, začervenání a svědění vnějšího genitálu, bolest během pohlavního styku nebo po něm, krvácení a pálení při močení.

Výtok může být způsobený také onemocněním zvaným Aerobní vaginitis. Původcem onemocnění jsou bakterie, které vyžadují pro svůj život kyslík (aerobní – streptokoky skupiny B, Escherichia coli a další), nebo jiné bakterie z okolí pochvy. Projevuje se hnisavým výtokem (nažloutlým, páchnoucím po hnilobě), dalším příznakem může být bolest při souloži.

Nadměrnou sekrecí hlenu se projevuje také zánět děložní sliznice. Mohou ho doprovázet bolest, špinění, v akutním stadiu i teplota. Objevuje se v souvislosti s operačními výkony.

Blízko vchodu do pochvy je umístěna takzvaná Bartholinova žláza. Její vývod se může ucpat a dojde k zánětu, který se projevuje hromaděním sekretu. Objeví se bulka, klidně až centimetr veliká. Poševní vchod může být oteklý, pacientce se špatně sedí i chodí. Může dojít k následné bakteriální infekci a vzniku abscesu. Léčí se většinou klidem, léky proti bolesti, případně obklady. Nekomplikované záněty samy odezní, abscesy většinou vyžadují chirurgické odstranění a léčbu antibiotiky.

Výtok mohou způsobit i některá antibiotika, hormonální antikoncepce, může se objevit v souvislosti s pohlavním stykem nebo nebo špatnou hygienou.

Jak vyléčit poševní výtok?

Pokud má výtok jinou než bílou barvu, případně ho doprovází podráždění vnějšího genitálu (svědění, pálení, otok a zarudnutí) případně bolest při močení nebo pohlavním styku, případně pokud se výtok objeví náhle v neobvyklém množství, navštivte gynekologa.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.