Bolest hlavy: Kde se bere a s čím je spojena? | Moje zdraví

Bolest hlavy: Kde se bere a s čím je spojena?

Bolest hlavy: Kde se bere a s čím je spojena?
Častý problém: bolest hlavy • Autor: iStock.com
24. května 2020 • 06:00

Každý z nás zažívá bolesti hlavy alespoň jednou za čas. Rozlišit však musíme místo, kde hlava bolí, intenzitu a dobu trvání. To nám prozradí mnohé. Jestliže přetrvává, stává se chronickou a my potřebujeme znát příčinu a spouštěče.

Světová zdravotnická organizace poukazuje na to, že téměř každý člověk zažije bolesti hlavy. Dle jejích výzkumů 70–80 % populace trpí bolestmi hlavy, z toho asi polovina minimálně jednou za měsíc. V některých případech může bolest hlavy vyžadovat okamžitou lékařskou pomoc, v jiných je součástí stávajícího zdravotního problému. My se níže zaměříme na sekundární bolest hlavy, což znamená, že je příznakem něčeho jiného, co se děje ve vašem těle, a nalezení primární příčiny obecně velmi rychle přináší úlevu.

Kdy navštívit lékaře

Ve většině případů epizodické bolesti hlavy zmizí do 48 hodin. Pokud máte bolesti hlavy, které trvají déle než dva dny nebo které zvyšují intenzitu, měli byste navštívit svého lékaře. Praktická lékařka Judith Marcin, absolventka Chicagské univerzity uvádí, že pokud máte bolesti hlavy více než 15 dní v měsíci po dobu tří měsíců, můžete trpět takzvanou chronickou bolestí hlavy. V tomto případě byste měli navštívit svého lékaře, aby zjistil, co se děje, a to i když jste schopni zvládnout bolest pomocí aspirinu nebo ibuprofenu. Bolest hlavy totiž může být příznakem závažnějších zdravotních problémů.

Alergie a bolesti hlavy spojené s dutinami

Bolesti hlavy se někdy vyskytují v důsledku alergické reakce. Tato bolest hlavy je často lokalizována v oblasti vedlejších nosních dutin. Akutní zánět vedlejších nosních dutin, tzv. sinusitida, je důsledkem bakteriální či virové infekce. Velmi často je tato bolest mylně diagnostikována jako migréna. Lidé, kteří trpí chronickou sezónní alergií nebo sinusitidou, jsou k těmto bolestem hlavy náchylní. Léčba probíhá pomocí léků na ředění hlenu, který se hromadí a způsobuje v dutinách tlak. K tomu mohou pomoci nosní spreje nebo některá antihistaminika. Sinusová bolest hlavy může být také příznakem bakteriální infekce. V těchto případech vám lékař může předepsat antibiotika k odstranění infekce, což může časem zmírnit i bolesti hlavy.

Hormonální bolesti hlavy

Ženy mají často bolesti hlavy spojené s hormonálními změnami. Bolesti hlavy spojené s menstruačním cyklem jsou také známé jako menstruační migréna. K ní může dojít těsně před, během nebo bezprostředně po menstruaci, stejně jako během ovulace. Odborníci odhadují, že přibližně 60 procent žen s migrénou trpí menstruační migrénou, takže alternativní léčba jako relaxační techniky, jóga, akupunktura a konzumace modifikované stravy jí velmi snadno mohou zabránit. 

Špatný pitný režim

Bolesti hlavy můžou mít celou řadu příčin, ale pravda je, že nedostatek tekutin bývá příčinou nejčastější. „Je známo, že už menší dehydratace organismu, tedy ztráta 1‒3 % tělesné hmotnosti například po cvičení, ovlivňuje negativně náladu, soustředění a zvyšuje pravděpodobnost vzniku nepříjemných bolestí hlavy. Dehydratace naruší důležitou rovnováhu elektrolytů v organismu, proto je v momentě, kdy už problém vznikne, lepší tekutiny doplnit minerálkou. Ta, na rozdíl od vody z kohoutku, dodá také chybějící minerální látky,“ doporučuje optimální postup výživová specialistka MUDr. Václava Kunová.

Kofeinové bolesti hlavy

Kofein ovlivňuje průtok krve do mozku a dopřáváte-li si ho mnoho, může vám způsobit bolesti hlavy, stejně tak jako když si od něj chcete odvyknout. „Když jste zvyklí vystavovat váš mozek určitému množství kofeinu, stimulantu, můžete každý den trpět bolestmi hlavy, pokud ho nemáte. To může být proto, že kofein změní vaši chemii mozku a odvykání od něj může bolesti vyvolat. Ne každý, kdo omezí kofein, bude mít bolesti hlavy, ale nebývá to výjimkou. Dodržování příjmu kofeinu na stabilní, rozumné úrovni nebo jeho neužívání může těmto bolestem hlavy zabránit,“ vysvětluje Judith Marcin.

Bolest hlavy z námahy

K zátěžovým bolestem hlavy rychle dochází po intenzivní fyzické aktivitě. Vzpírání, běh a pohlavní styk jsou běžnými spouštěči bolestí hlavy. Předpokládá se, že tyto činnosti způsobují zvýšený průtok krve do lebky, což může vést k pulzující bolesti na obou stranách hlavy. Napětí hlavy by nemělo trvat příliš dlouho. Tento typ bolesti hlavy obvykle ustoupí během několika minut nebo několika hodin. Analgetika, jako jsou aspirin a ibuprofen (Advil), by měla zmírnit vaše příznaky.

Hypertenze

Vysoký krevní tlak může způsobit bolest hlavy a signalizuje stav nouze. Dochází k tomu, jestliže je váš krevní tlak nebezpečně vysoký. Bolest obvykle nastane na obou stranách hlavy a je obvykle horší s jakoukoli aktivitou. Často má pulzující kvalitu. Můžete také zaznamenat změny vidění, necitlivosti nebo mravenčení, krvácení z nosu, bolest na hrudi nebo dušnost. Pokud si myslíte, že bolest může být spjata s vysokým krevním tlakem, měli byste vyhledat okamžitou lékařskou pomoc.

Bolesti hlavy z nadměrného užívání léků

Můžeme je pociťovat jako tupé bolesti hlavy či mnohem intenzivnější a bolestivější než migréna. Nadužívání léků proti bolesti, jako jsou ibuprofen, aspirin a další, víc jak 15 dní v měsíci vede často k bolestem hlavy. Je to také kvůli tomu, že samy léky obsahují kofein a jeho nadmíra s bolestmi hlavy souvisí.  Jedinou léčbou je zbavit se léků, které užíváte k potlačení bolesti. Ačkoli se bolest může zpočátku zhoršit, měla by během několika dnů úplně ustoupit.

Posttraumatické bolesti hlavy

Posttraumatické bolesti hlavy se mohou vyskytnout po jakémkoli typu poranění hlavy. Tyto bolesti se pociťují jako migréna nebo jako napjatá bolest hlavy a obvykle trvají 6 až 12 měsíců po úrazu a mohou se stát chronickými. V takovém případě je po výraznějším poranění hlavy důležitá návštěva lékaře, který míru zranění zkontroluje.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.