Endometrióza | Jak bolí, jaké má příznaky a jak s ní otěhotnět? | Moje zdraví

Endometrióza

Endometrióza je chronické onemocnění, které postihuje mnoho žen po celém světě. Během menstruačního cyklu dochází k uvolňování částic endometria, pokud se neuvolňují správně, způsobují silné bolesti a neplodnost. Tento článek se zaměřuje na příčiny, symptomy a možnosti léčby tohoto onemocnění, které může ovlivnit nejen reprodukční orgány, ale i další části těla.

Co je to endometrióza a jaké má příznaky?

  • jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění žen v reprodukčním věku
  • sliznice dutiny děložní jsou uloženy mimo dělohu (na vaječnících, vejcovodech a v dutině břišní) a reagují na změny hladin pohlavních hormonů
  • způsobuje bolesti v podbřišku a bolestivou menstruaci
  • může stát za bolestivým pohlavním stykem a neplodností

Endometrióza je nemoc, která vzniká, když se výstelky dutiny děložní během menstruace nedostanou ven z těla. Místo toho se uchytí v břišní dutině nebo jinde v těle, zasažený může být téměř kterýkoli orgán. Endometrióza je jedna z nejčastějších gynekologických nemocí u žen v reprodukčním věku. Nejde o civilizační chorobu, jak se často uvádí, protože první zmínka o endrometrióze se datuje v našich končinách do poloviny devatenáctého století. V dnešní době jde o jednu z nejčastějších gynekologických diagnóz u žen v reprodukčním věku. Bohužel endometrióza může vést až k neplodnosti. Uvádí se, že tato nemoc je ve dvaceti až padesáti procentech příčinou neplodnosti u žen.

Příčina vzniku

Endometrióza je způsobena hormonální nerovnováhou, kdy je estrogen v těle ženy dominantním hormonem. A to může být buď zvýšenou hladinou tohoto hormonu, anebo sníženou hladinou progesteronu. Důvodů, proč je hladina estrogenu zvýšena, může být mnoho, proto nelze jednoznačně říct, co je hlavním strůjcem nemoci.

Existují čtyři druhy endometriózy, rozdělené podle toho, kde se výstelka mimo děložní dutinu vyskytuje. Endometrióza peritoneální se nachází na pobřišnici, endometrióza ovariální na vaječnících, endometrióza rektovaginálního septa se nalézá mezi konečníkem a vagínou a adenomyóza se vyskytuje uvnitř děložní svaloviny. O jaký typ jde, pozná lékař při vyšetření, které se provádí buď laparoskopicky, nebo hysteroskopií.

Postihuje

ženy
ženy

Projevuje se

Břicho

Příznaky endometriózy

Endometrióza se ze začátku projevuje hlavně bolestivou menstruací, která může být mnohem silnější, než na co je žena zvyklá. Obvyklé jsou také tlaky a bolesti v podbřišku. Kromě toho může žena pociťovat bolest při pohlavím styku. Dalším příznakem bývají nezřídka kdy stopy krve v moči.

Vyšetření

Pokud na sobě žena pozoruje příznaky, musí co nejdříve navštívit svého gynekologa. V případě, kdy lékař získá podezření na endometriózu, pošle pacientku na další vyšetření na specializované oddělení. Aby se výskyt nemoci potvrdil či vyvrátil, musí být provedeno operační vyšetření, nejčastěji laparoskopické. Není nutné se toho bát, při tomto zákroku operatér udělá pouze malý řez v pupeční jamce, kterým pak vede laparoskop – přístroj s malou kamerkou. Výhodou je, že není nutné otevírat celou dutinu břišní a navíc po zákroku zůstává pouze neznatelná jizvička. Pacientka si ale může pár dnů poležet v nemocnici.

Dalším způsobem vyšetření endometriózy je hysteroskopie. Tu provádí gynekolog za pomocí hysteroskopu s fyziologickým roztokem, který pomáhá k lepší viditelnosti, a pomůže tak snáze odhalit případná netypická ložiska, která se mohou skrývat v dutině břišní a děložním hrdle.

Léčba

Jestliže lékař prokáže endometriózu, zahájí se léčba. Ta může být buď chirurgická, kdy se ložiska odstraní, anebo hormonální, která má zabránit dalšímu růstu. Obě dvě léčby se mohou samozřejmě prolínat.

Chirurgická léčba se často provádí laparoskopicky. Operatér se snaží pomocí laseru odstranit všechny srůsty, které endometrióza způsobuje. V případě, kdy jsou ale větší a ložiska jsou rozmístěna na více místech, přistupuje ke klasické chirurgické operaci, tedy lékař provede řez na břiše. Nemusí to být ale pouze v případě, kdy jsou ložiska větší, ale i pokud se nachází na těžko přístupných místech. Jestliže pacientka netouží už mít děti, často se přistupuje k odstranění vaječníků, aby se předešlo navrácení nemoci.

Hormonální léčba se nasazuje zejména u ložisek, které se nachází v pobřišnici. Tam má totiž největší šanci na úspěch na rozdíl třeba od endometriózy rektovaginálního septa. Principem této medikamentózní léčby je zablokování uvolňování hormonů z vaječníků, nedochází pak tedy ke změně endometria.

Tato léčba je v podstatě uměle vyvolaná menopauza, hladina hormonů je na podobné úrovni jako u ženy v přechodu. S tím jsou bohužel spojeny i negativní vedlejší účinky, jako jsou dočasná ztráta menses, náladovost, poruchy spánku nebo návaly.

V některých případech může pomoct i hormonální antikoncepce. Ta zmírňuje bolesti provázející endometriózu. Problém ale pak může nastat po jejím vysazení, kdy dochází k poruše ženského cyklu.

Bylinky

Poslední dobou se čím dál tím více žen ubírá směrem přírodní léčby i v případě endometriózy. Ovšem spíše než aby bylinky nemoc vyléčily, zmírňují její projevy při léčbě. V případě té hormonální, kdy může dojít ke stavu podobnému menopauze, je dobré, aby žena užívala bylinky, které jsou na jednotlivé neduhy. Například řimbaba a černý rybíz pomohou na migrénu.

Směs lípy, vrby úzkostlivé a třezalky tečkované funguje jako antidepresivum, na lepší spánek jsou zase dobré bacha, kozlík a withanie. Návaly pomůže zmírnit tinktura ze jmelí. Dále je pak důležité posílit imunitu ženy, a to pomocí měsíčku, ptačího jeřábu a eleuterokokou.

Prevence

Prevence v tomto případě není téměř možná. Faktory, které se na rozvoji nemoci podílí, jsou totiž genetické, imunologické a hormonální. Některé studie ukazují na to, že endometrióza hrozí více ženám a dívkám, které mají krátkou dobu mezi cykly, případně menstruují sedm a více dnů v měsíci.
Nicméně některé studie poukazují na faktory, které mohou zvyšovat hladinu estrogenu v krvi. Těmi jsou například nadváha, nedostatek vitamínu A a D, nadbytek mědi a nedostatek zinku v těle, snížená funkce progesteronu, stres a špatné stravování. Ačkoliv nelze stoprocentně říct, že pokud si budete hlídat tyto faktory, endometrióza se vám vyhne, určitě uděláte jen dobře, pokud si to budete hlídat.

Možné komplikace

S endometriózou se bohužel pojí komplikace při otěhotnění. Může být totiž příčinou mimoděložního těhotenství. Dále může také komplikovat samotné otěhotnění, některé ženy jsou v důsledku endometriózy dokonce neplodné. Jiné, pokud se to podaří, jsou vystaveny většímu riziku potratu. Komplikace se ale mohou objevit i později při samotném porodu.

Kdy k lékaři

K lékaři se vydejte okamžitě, pokud na sobě pozorujete výše uvedené příznaky, které se s endometriózou pojí.

TIP NA VIDEO: Endiometrióza je jedno z nejčastějších onemocnění u žen.

Video se připravuje ...
VIDEO 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.