Spánková apnoe | Moje zdraví

Spánková apnoe

Jedná se o chorobný stav, při kterém dochází k nekontrolované zástavě dechu, tzv. apnoické pauze po určitou časovou dobu. Tento stav se může často opakovat v časových intervalech. Spánková apnoe nejčastěji postihuje dospělé ve věku mezi 40.–60. rokem a téměř třikrát častěji muže než ženy. U novorozenců, zejména předčasně narozených, se může objevit apnoe také – ovšem bez jasné vazby na spánek.

Dechová zástava ve spánku vlivem apnoe, kdy se hltan zablokuje, může trvat od několika sekund až po jednu minutu. Jeho odblokování často vyžaduje částečné probuzení vlivem poplašných signálů mozku. Částečné probuzení nemusí být ani vědomé a ani zapamatovatelné.

Nejběžnějšími projevy spánkové apnoe je nadměrná celodenní únava se sklonem ke spavosti během dne. Stává se tak díky soustavnému narušování nočního spánku nerovnoměrným dýcháním a nemožností uvést tělo do klidného spánku, aby si tělo a mozek řádně odpočinuly.

Postihuje

muži
ženy
děti
dýchací cesty

Projevuje se

Dochází k opakovanému buzení, bezesnému spaní, chrápání. Nezřídka dochází k neovladatelnému usínání za bílého dne. S tím vším je samozřejmě spojena snížená pracovní výkonnost, bdělost a soustředěnost. Přes den může docházet k pobolívání hlavy, nechuti něco dělat a depresím.

Léčba

Rozhodnutí o léčbě se zakládá na předešlé diagnóze. Základem léčby bývá použití přístroje CPAP. Tento přístroj udržuje trvalý přetlak v dýchacích cestách díky masce, která je pacientovi nasazena, a udržuje jeho spánek v klidném režimu.

Dále se léčba může provádět chirurgickou cestou, kdy je operačně řešena obstrukce dýchacích cest. Obezita bývá příčinou vzniku obstrukční spánkové apnoe, a tudíž je s léčbou spjata i úprava životosprávy. Na nespavost vlivem spánkové apnoe se užívají hypnotika. Pomocí nich bývá navozen kvalitnější spánek, ale oproti přirozenému spánku nezregenerují organismus v plném rozsahu.

Vyšetření

Vyšetření spočívá v procesu monitorování spánku během celé noci, kdy jsou zaznamenány údaje. Provádí se zkoumání dalších biofyziologických parametrů, např. pohybů očí, průchodu vzduchu komplexním vyšetřením – polysomnografií. Pro odhalení vzniku apnoe nebo jiných poruch dýchacích cest se provádí i jiná vyšetření, např. ORL nebo plicní vyšetření.

Jak přestat chrápat se dozvíte zde.

V těhotenství

Vlivem zvýšené hmotnosti a hormonálních změn v těhotenství je riziko spánkové apnoe také zvýšené. Toto riziko se zvyšuje, pokud žena byla již před otěhotněním obézní nebo při těhotenství výrazněji ztloustla. V těhotenství tedy chrápání a jiné poruchy dýchání během spánku nejsou žádným nepřirozeným jevem. Rostoucí plod v děloze matky také zvedá bránici, což způsobuje snížení kapacity plic. Nespavost v těhotenství vlivem bolesti zad, špatného dýchání, otoku nohou nebo i častějšího nočního močení může vyústit v častější změny nálad vedoucí až k depresím. Proto se v těhotenství doporučuje podstoupit co nejdříve při prvních příznacích zmíněný druh léčby metodou CPAP, tedy přístrojem pro zvýšení pozitivního tlaku v dýchacích cestách, a ulevit tak alespoň od těchto potíží s dýcháním. Tato metoda je bezpečná a neohrožuje matku ani plod.

Možné komplikace

Vlivem sníženého dýchání dochází ke špatnému okysličení organismu. Organismus, který není dobře zásobován, je mnohem náchylnější na případná jiná onemocnění a riziko jejich vzniku se zvyšuje. Snížení kyslíku v krvi navíc udává pokyn pro nervový systém k zúžení cév a zvýšení krevního tlaku. Spánková apnoe patří mezi rizikové faktory pro vznik mozkové mrtvice či srdečního infarktu. Časté je také zvýšení tělesné hmotnosti a zhoršení obezity. Může docházet k poruše metabolismu cukrů a ke zhoršení pravidelnosti srdečního rytmu.

Očkování

ne

Délka léčby

individuální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Prevence

Nejlepší prevencí je předcházet obezitě. U již obézních pacientů se doporučuje zahájit redukci hmotnosti lehkým cvičením a pohybem. Vyvarovat se častému užívání alkoholu především před spaním. Dobrou prevencí je také nekouřit.

Kdy jít k lékaři

Neléčená obstrukční spánková apnoe zvyšuje riziko srdečně cévních onemocnění a způsobuje i případnou náhlou smrt. Je tedy důležité při prvotních příznacích vyhledat lékařskou pomoc a podrobit se nezbytným vyšetřením. Včasnost zaručuje vysokou možnost úspěšné léčby, především při rychlém zjištění i případný chirurgický zákrok.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.