Zánět močových cest, zánět močového měchýře | Moje zdraví

Zánět močových cest

Zánět močových cest (cystitida) je nepříjemné infekční onemocnění močového měchýře, močové trubice nebo močových cest. Infekce močových cest může probíhat v různých intenzitách – od nenápadného zánětu, který nepřináší větší problémy, až po nebezpečný bakteriální zánět ohrožující vaše  ledviny.

Příčinou zánětu jsou nejčastěji bakterie. Některé se přirozeně nacházejí v našem zažívacím traktu (např. Escherichia coli). Problém nastane ve chvíli, kdy se dostanou do močového ústrojí. Záněty postihují častěji ženy kvůli odlišné anatomii močového ústrojí. Ženy mají kratší močovou trubici, která navíc ústí blízko konečníku. A právě z něj se mohou bakterie přes hráz snadno dostat do močové trubice a z ní rychle a snadno do močového měchýře, kde se pomnoží a vznikne zánět.

Podrobnější informace si přečtěte zde.
O tom, proč má zánět močových cest tendence se vracet, čtěte zde.

K zánětu může přispívat i nevhodný pitný režim (zvyšuje se koncentrace moči, kde se bakterie mohou lépe množit, naopak časté močení přispěje k vypláchnutí bakterie z těla ven) nebo zadržování močení. Riziko stoupá i při prochladnutí, které sice samotné zánět nevyvolá, ale oslabí imunitní systém a bakterie se lépe rozmnoží. Riziko nákazy je zvýšené i při análním sexu, po porodu kvůli ochablému svalstvu, při těhotenství nebo během menopauzy.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

močové ústrojí

Zánět se může častěji vyskytnout i u lidí s cukrovkou – cukr v moči tvoří prostředí, které bakteriím vyhovuje, a mohou se tak snáze množit. Další důvodem mohou být vrozené vady močového ústrojí, zánět může být projevem i jiného onemocnění (inkontinence, zúžení močové trubice a další).

Příznaky zánětu močových cest

  • časté močení (přečtěte si více o příčinách u žen i u mužů)
  • pocity pálení a řezání, bolest při močení
  • bolest na konci močení
  • časté nutkání k močení, i když člověk nakonec vymočí minimum
  • bolesti v podbřišku, v bederní oblasti
  • kalná, zapáchající moč někdy s příměsí krve
  • zvýšená teplota

Zánět se dá rozdělit v podstatě na dvě základní formy. První forma je cystitida, tedy zánět močového měchýře a dolních cest močových (uretritida). Pokud se akutní zánět řádně nezaléčí, mohou bakterie přerůstat proti směru toku moči, až dosáhnou ledvin. Pokud se zánět v měchýři a močových cestách dostane do tohoto stadia, pak může způsobit komplikace, např. poruchu funkce ledvin, tvorbu jizev v ledvinách a snížení vylučovací schopnosti ledvin.

Léčba

Léčba obvykle trvá mezi 3 až 10 dní. Při akutním zánětu močového měchýře se doporučuje klid v teple a podávání léků (antibiotik) podle doporučení lékaře. Množství tekutin by mělo zvýšeno, ale jen potud, pokud nevyvolává močení ukrutné bolesti. Vzácně – pokud se nemoc neléčí, se mohou bakterie rozšířit z močového měchýře až do ledvin, odkud mohou přestoupit do krevního oběhu a způsobit otravu krve (sepsi). 

Jak si poradit se zánětem močových cest u dětí čtěte zde. 

Léky

Nejčastěji lékař (urolog) nasazuje antibiotika. 

Bylinky

Velmi účinná je tinktura z lichořeřišnice větší a česneku medvědího. Pomáhá také zlatobýl

Nálev ze zlatobýlu na urologické problémy

Smíchejte 3 dílky zlatobýlu, 1 díl truskavce, přesličky rolní a rdesna blešníku. Směs přelijte vroucí vodou, nechte 15 minut louhovat a pak sceďte. Čaj pijte ideálně 3x denně před jídlem, celková doba kúry by měla trvat měsíc až dva.

Homeopatika

Hepar supfuris 15 CH

Léčí zánět s výrazným sklonem k akutnímu a někdy i chronickému hnisání s přecitlivělostí na bolest. Stav se zlepšuje teplem. Dávkování: 5 granulí 3x týdně.

Cantharis 9 CH

Pacienta trápí prudké bolesti před močením, během něj a po něm, moč je tmavá, někdy s obsahem krve. Bolesti jsou silné, pálivé, zhoršení při močení, které je časté a málo hojné. Dávkování: 5 granulí po každém bolestivém močení

Arsenicum album 9 CH

Pacient si stěžuje na velmi palčivé bolesti, které se zlepšují přikládáním teplých obkladů. Pacient je zimomřivý, oslabený, úzkostný. Stav se zhoršuje v noci mezi 1. a 3. hodinou. Dávkování: 5 granulí 3x denně.

Staphysagria 9 CH

Pacient si stěžuje na pálení mezi močením, při močení se pálení snižuje. Potíže s močením a močovými cestami se objevují po mechanickém traumatu (např. cévkování) nebo po neúspěchu, selhání, utrpěné urážce či ponížení. Tento lék používáme i v případě zánětů, u kterých v moči není žádný nález. Dávkování: 5 granulí při každém močení.

(Zdroj: MUDr. Kateřina Formánková, MUDr. Miriam Kabelková, MUDr. Ilona Ludvíková: Poznáváme homeopatii, Grada, 2008)

Očkování

ne

Délka léčby

3 - 10 dní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Domácí léčba a babské rady

Dostatečným proplachováním močového traktu podpoříme vyplavování bakterií. K pití se nejčastěji doporučuje obyčejná voda nebo urologický čaj. Dále se doporučují přípravky s extraktem z brusinek, ty obsahují velké množství antioxidantů, které pomáhají při zvládání infekce a zánětu. Vhodné je i zvýšit příjem vitamínu C, ten zvyšuje kyselost moči, což může zpomalit růst bakterií.

Vyšetření

Vyšetření probíhá odebráním moči, kterou lékař odesílá na biochemický rozbor nebo ji vyšetřuje pomocí papírkového testu. V moči jsou patrné leukocyty (zánětlivé buňky), bakterie, mohou být patrné i erytrocyty (červené krvinky). Dále se může vyšetřit moč na přítomnost bakterií = kultivační vyšetření. Výsledek tohoto vyšetření se dozvídáme až po několika dnech.

Papírkový domácí test, který vám poslouží k rychlé orientaci, co může být příčinou vašich potíží, seženete i v lékárně.

V těhotenství

Infekce močových cest v těhotenství může způsobit předčasný porod.

Možné komplikace

Záněty močových cest mají tendenci k recidivě.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Při prevenci je důležité dodržovat správnou hygienu po vykonání potřeby. Intimní partie mají ženy otírat vždy směrem odpředu dozadu, aby se zamezilo přenosu bakterií z okolí řitního otvoru do oblasti kolem ústí močové trubice. Noste vhodné spodní prádlo, nejlepší je bavlněné a nepříliš těsné. Pijte dostatek tekutin a pravidelně se vyprazdňujte – koncentrovaná nebo nahromaděná moč vytváří příznivé prostředí pro množení bakterií. Důležité je dodržovat hygienu i při pohlavním styku, také při něm může dojít k jednoduchému přenosu bakterií z oblasti konečníku do oblasti ústí močové trubice.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.