Vysoký krevní tlak ve vedrech: Hrozí vám zdravotní problémy? | Moje zdraví

Vysoký krevní tlak ve vedrech: Hrozí vám zdravotní problémy?

Vysoký krevní tlak ve vedrech: Hrozí vám zdravotní problémy?
Autor: istock.com
21. července 2020 • 10:00

Pokud máte vyšší krevní tlak, pravděpodobně se netěšíte z vysokých teplot tak, jako třeba malé děti. Jak se chránit? Moc se nepřepínejte a změřte si raději hodnotu svého tlaku. A také pijte!

Pacienti, kterým byl zjištěn vysoký tlak, mohou vést běžný život téměř bez jakýchkoliv omezení. Tak je tomu v případě, že užívají lékařem předepsané léky pravidelně. Pozor by si měli dát na dostatečný příjem tekutin. Ideální je samozřejmě čistá voda. Dáte-li si každou půlhodinku jednu skleničku, budete mít svůj pitný režim pod kontrolou. Při větších vedrech nebo při fyzické námaze příjem tekutin ještě zvyšte, a to zhruba dvojnásobně. 

Mějte ale na paměti, že nic se nemá přehánět. Nadměrným množstvím tekutin můžete zatížit ledviny i srdečně-cévní systém. Internista prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D. k tomu dodává: „Při vysokých letních teplotách platí obecná pravidla a selský rozum. V tropickém počasí by se pacienti léčení s vysokým krevním tlakem rozhodně měli vyvarovat zvýšené psychické nebo fyzické námahy a samozřejmě, jako celá populace, dodržovat pitný režim.“

Vyhýbat byste se také měli přímému slunci, a to především v době mezi 11. a 15. hodinou, kdy jsou jeho paprsky nejsilnější. Ti, kteří nedají dopustit na klimatizaci, by si měli dávat pozor především na nastavení vhodné teploty. Klimatizace sice nabízí příjemné osvěžení, ale v horkých dnech ji nenastavujte na příliš nízko. Ideální je teplota kolem 24 ᵒC. Organismus se hůře vyrovnává s náhlým přechodem z horka do chladu a naopak. Rychlá změna teplot tak může způsobit řadu zdravotních komplikací. 

Je třeba si měřit tlak? 

Není třeba si pravidelně měřit tlak, ale ve chvíli, kdy se necítíte dobře, to raději udělejte. „Častější domácí měření není v letních měsících obecně nutné, jistě je však vhodné při nově vzniklých obtížích. Může napomoci při rozhodování o dostatečnosti léčby případně při úvaze o nutnosti změn terapie,“ vysvětluje kardiolog Michal Vrablík. Dnes jsou v lékárnách běžně k dostání tlakoměry pro domácí měření, které je vhodné mít při ruce, tlak sledovat a zapisovat si naměřené hodnoty, obdobně, jako je tomu u měření hmotnosti či cholesterolu. 

Tipy, jak si správně změřit tlak, najdete zde.

Zpozornět je dobré před cestou letadlem. „Jako každé léky mají i ty na snižování krevního tlaku své nežádoucí účinky. Při stresových situacích, jako může být pro mnoho lidí například cesta letadlem, kdy dochází ke změně tlaku a dehydrataci organismu, se může tlak zvýšit a stávající terapie pak funguje odlišně. Většinou ale dochází jen ke snížení účinku léků a pacienti pak pociťují závratě, bolesti hlavy a únavu. Problém, který ale často při cestování nastává, je ten, že si lidé nevezmou dostatečný počet prášků, špatně si je spočítají a poté je v zahraničí jen těžko shání. Cestování samo o sobě by nemělo být problém,“ vysvětluje MUDr. Jan Večeř z Interny-neurologie s.r.o.  

Pacienti s vysokým krevním tlakem obvykle mají již poškozené cévy, v případě zejména delšího letu je proto dobré myslet na prevenci vzniku krevních sraženin, které mohou vzniknout v důsledku dlouhého sezení ve stejné poloze bez pohybu nohou. Vzniklá krevní sraženina se pak může utrhnout  a být příčinou mozkové mrtvice, plicní embolie či srdečního infarktu.

Vysoký krevní tlak nebolí, proto na dodržování doporučených léčebných postupů pacienti často zapomínají nebo je neberou v potaz vůbec. Pokud máte problémy s krevním tlakem a chcete se například před cestou poradit s odborníkem, můžete využít bezplatné poradny a zeptat se odborného lékaře např. na stránkách www.rady-lekare.cz.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.