5 nejčastějších nemocí zažívání a jejich léčba. Netrpíte jimi i vy? | Moje zdraví

5 nejčastějších nemocí zažívání a jejich léčba. Netrpíte jimi i vy?

5 nejčastějších nemocí zažívání a jejich léčba. Netrpíte jimi i vy?
Autor: istock.com
25. prosince 2020 • 06:00

Všichni čas od času trpíme na zažívací potíže, jako je podrážděný žaludek, pálení žáhy, nevolnost, zácpa nebo průjem. Některé z nich ale mohou být příznakem vážné choroby. Jak poznat a léčit ty nejčastější?

Gastroezofageální reflux (Refluxní choroba jícnu)

Refluxní choroba jícnu nemusí být vždy nemoc, někdy bývá podráždění jícnu způsobeno stravou – kořeněnými či sladkými jídly, případně i alkoholem. Pokud příznaky přicházejí zřídka, nejsou důvodem návštěvy u lékaře, stačí jen upravit jídelníček. V případě, že se kyselý reflux a pálení žáhy vyskytují alespoň dvakrát týdně, může jít o chronické zažívací onemocnění, které vyžaduje důslednou léčbu.

Mezi další příznaky této nemoci patří:

Léčba

U většiny lidí dojde ke zlepšení, když se vyhýbají potravinám a nápojům, které vyvolávají tyto příznaky, případně užívají volně prodejná antacida nebo jiné léky, které snižují produkci žaludečních kyselin a zánět jícnu. Kromě toho mohou také pomoci změny životního stylu, jako je zvýšená poloha hlavy během spánku, vynechání odpočinku po jídle, nošení volnějšího oblečení a omezení kouření. V některých případech ale reflux vyžaduje plnohodnotnou léčbu v podobě předepsaných léků nebo chirurgického zákroku.

Ulcerózní kolitida

Ulcerózní kolitida je chronický, autoimunitní střevní zánět, zasahující různé části trávicí trubice. Ulcerózní kolitida obvykle začíná postižením konečníku a šíří se v tlustém střevě. Zánět způsobuje změny na střevní sliznici, v poškozených místech se tvoří vředy, jež mohou vylučovat krev a hnis.

Nemoc nejčastěji probíhá tak, že období jejího vzplanutí neboli ataky střídají období klidu bez příznaků. Po nich se nemoc opět aktivuje. Občas se může vyskytnout v životě pacienta jen jediná ataka, ale na druhou stranu existují nemocní, kteří mají nepříjemné příznaky stále, a to i v klidových obdobích. Ženy bývají postiženy o něco častěji než muži. Nemoc propuká většinou mezi 20–40 lety, ale může se objevit i u malých dětí.

Příznaky:

Velký přehled bolestí břicha najdete zde.

Léčba

Odvíjí se od toho, v jaké fázi se onemocnění nachází. Při těžkých vzplanutích je nutná hospitalizace. Pacienti užívají léky a musí dodržovat vhodnou dietu. Není-li jiná cesta, může být někdy chirurgicky odstraněno celé tlusté střevo, což je ale obrovský zásah do organismu.

Syndrom dráždivého tračníku

Je váš trávicí trakt podrážděný? Máte bolesti žaludku alespoň třikrát měsíčně po dobu delší než 6 měsíců? Pociťujete úlevu od bolesti břicha po vyprázdnění? Pokud ano, pak může jít o syndrom dráždivého tračníku (IBS), což je další časté onemocnění zažívacího traktu, kterým trpí 10 až 15 % lidí po celém světě.

3 typy dráždivého tračníku

IBS doprovázený průjmy
příznaky: bolesti břicha, řídká stolice, náhlé nutkání si odskočit
řešení: úprava jídelníčku, probiotická léčba doplněná o probiotické kvasinky

IBS doprovázený zácpou
příznaky: bolesti břicha, zácpa, tvrdá nebo hrudkovitá stolice, potíže s vyprazdňováním
řešení: důležitý příjem probiotik, pestrý, vyvážený jídelníček, doplňky stravy

IBS doprovázený střídáním zácpy a průjmu
příznaky: bolesti břicha, diskomfort, zácpa, nadýmání, pocit plnosti, nadměrná tvorba střevních plynů
řešení: úprava jídelníčku, probiotika, doplňky stravy s trávicími enzymy

Léčba

Léčba příznaků se soustředí převážně na dietu, která spočívá v konzumaci nízkotučných jídel s vysokým obsahem vlákniny, a vyhýbání se běžným spouštěcím potravinám (mléčné výrobky, alkohol, kofein, umělá sladidla a potraviny způsobující plynatost).

Divertikulóza

Jde o nemoc, při které se na slabých místech ve výstelce trávicího traktu tvoří malé váčky, takzvané divertikuly. Nejčastěji se nacházejí v tlustém střevě. U starších dospělých je toto onemocnění docela běžné a málokdy způsobuje vážnější problémy. Uvádí se, že ve věku 50 let má divertikulózu přibližně polovina lidí.

Příznaky

Nemocný si většinou není vědom žádných obtíží, někdy se ale nemoc může projevovat zácpami a plynatostí. Obvykle se ale odhalí až při kolonoskopii. Pokud už dojde ke komplikacím, pak mohou divertikuly prasknout a pacient krvácí do stolice. Problém se může také komplikovat zánětem, takzvanou divertikulitidou, kdy hrozí protržení střeva. 

Hemeroidy/hemoroidy

Tímto slovem je označována žilní pleteň v dolní části konečníku a řitního otvoru a také onemocnění, při kterém dojde k rozšíření těchto žilek. Vnější hemeroidy se vyskytují na povrchu konečníku a v okolí řitního otvoru. Vypadají jako malé červené uzlíky a člověk si je může nahmatat. Většinou nejsou bolestivé a nekrvácejí. Konečník může svědit. K potížím dochází tehdy, když v této oblasti vznikne krevní sraženina a žílu ucpe. To se pak začínají tvořit bolestivé nafialovělé uzly. Krevní sraženina se někdy může vstřebat sama, po uzlu ale často zbude kožní výchlipka, která znesnadňuje hygienu okolo řitního otvoru a zároveň zvyšuje riziko opětovného vzniku hemeroidů.

Léčba

Lékaři předepisují na hemoroidy gely, masti a čípky, které působí protizánětlivě a proti bolesti.

V pokročilejších stadiích je vhodné podstoupit chirurgický zákrok. Provádí se tzv. Barronova ligatura, při které se hemeroid zaškrtí gumičkou, ztratí zásobení krví a zhruba do dvou dnů odpadne a vyloučí se se stolicí. Bolestivý uzel se dá také odstranit laserem, chladem, tedy za pomocí kryoterapie, případně pomocí unipolární elektrokoagulace, kdy se uzel scvrkne průchodem proudu. Alternativou je i chirurgické odstranění hemoroidů.

VIDEO: Jak harmonizovat trávení pomocí bylin.

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.