Vitamín C: Pro krásu i zdravé tělo. Proč je důležitý a kde ho najdeme? | Moje zdraví

Vitamín C: Pro krásu i zdravé tělo. Proč je důležitý a kde ho najdeme?

Vitamín C: Pro krásu i zdravé tělo. Proč je důležitý a kde ho najdeme?
Autor: istock.com
24. listopadu 2021 • 06:00

Dlouhodobý výpadek vitamínu C může zapříčinit celkový špatný zdravotní stav. Na rozdíl od většiny zvířat a rostlin si jej lidský organismus bohužel nedovede sám vyrobit.

Vitamin C je jeden z důležitých vitaminů pro naše tělo. Obzvlášť na podzim a v zimě ho potřebujeme víc, než kdy jindy. Proč a jaké jsou způsoby, jak ho účinně doplnit? 

Video se připravuje ...
Vitamíny v těhotenství. Jaké opravdu potřebujete pro správný vývoj plodu?VIDEO 

Ne nadarmo je vitamín C (kyselina askorbová) nazýván králem mezi vitamíny. Tento nejsilnější antioxidant toho totiž zvládne pro náš organismus udělat opravdu hodně:

Podrobné informace o vitamínu C najdete zde.

Nedostatek vitamínu C se může brzy projevit už na vzhledu: V koutcích úst se objevují prasklinky, poranění se hůře hojí, pokožka je hrubá, vrásky se prohlubují, snadno se tvoří modřiny a může se objevit krvácení dásní. Člověk se cítí velmi unavený až vyčerpaný, bolí jej svaly a klouby. Mohou se objevit žaludeční potíže, prudce se snižuje imunita, přidávají se potíže s vysokým tlakem a vyšší hladinou cholesterolu. Zhoršit se mohou také potíže psychického rázu.

Kdy méně a kdy více

„Dostatečný příjem vitamínu C je třeba zajistit především konzumací ovoce a zeleniny, ale také kvalitními doplňky stravy,“ uvádí prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc. z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci: „Denní dávka vitaminu C pro zdravého dospělého člověka je zhruba 60 až 100 mg, může být ovšem zvýšena až na 1–2 g u dospělých i dětí s příznaky chřipky, dále u sportovců či během pobytu v extrémních klimatických podmínkách,“ dodává. Doporučenou denní dávku poskytne například jeden průměrně velký pomeranč.

Vitamín C se doporučuje podávat všem především v období výskytu chřipkových onemocnění nebo při rekonvalescenci či poúrazových stavech a po operacích, kdy pomáhá rychlejšímu hojení a snižuje výskyt proleženin.

Předávkování poznáte

Pozor ale na předávkování! Když užijete více než 2000 mg vitamínu C za den, mohou se dostavit nepříjemné průvodní příznaky: průjem nebo naopak zpomalení střevní peristaltiky, žaludeční křeče, nevolnost. „Příliš vysoké dávky se nedoporučují lidem, kteří jsou náchylní k tvorbě ledvinových kamenů,“ upozorňuje profesor Šimánek. Velká dávka vitamínu C může rovněž mírně změnit výsledky krevních a močových testů (například hladinu cukru v moči u diabetiků).

Zdroje vitamínu C

K nejbohatším zdrojům vitamínu C patří rakytník, šípek, citrusové plody, černý rybíz, meloun cantaloupe, mango, hroznové víno, papája, ananas, jahody, maliny, borůvky, brusinky, cibuloviny, brokolice, rajčinové papriky, rajčata, květák, kiwi, brambory, velice bohaté na vitamín C je kysané zelí.

Je třeba myslet i na to, že tepelnou úpravou se vitamín C vytrácí, a to velmi výrazně. Je velice citlivý na teplo a udává se, že zmizet ho může kolem 10 % každých pět minut vaření.

Na pravidelný vyšší přísun tohoto antioxidantu by měli myslet zejména kuřáci, starší osoby nebo těhotné a kojící ženy. Vitamín C je nejlepší dodávat do těla v menších dávkách, avšak pravidelně. Tělo totiž dokáže najednou zpracovat jen malou část a zbytek vyloučí.

Věděli jste, že…

  • Podle Americké optometrické asociace pomáhá vitamín C zpomalit proces věkem podmíněné makulární degenerace (onemocnění, jež vede k oslepnutí). U lidí se šedým zákalem bylo při užívání 350 mg vitamínu C denně v některých případech prokázáno výrazné zlepšení zraku.
  • Nedávný výzkum prokázal, že pravidelné dávky vitamínu C společně s aminokyselinou lysinem udržují srdce v rytmu a pomáhají předcházet ukládání aterosklerotických plátů v cévách.
  • Dobrá zpráva pro vegetariány je, že vitamín C dokáže zlepšit vstřebávání železa z rostlinných zdrojů až o 67 %, a tak u nich pomáhá snížit riziko vzniku chudokrevnosti.
  • Podle studií zvyšuje konzumace vitamínu C hladinu antioxidantů v krvi až o 30 %. Organismus se tak může lépe bránit proti zánětu a infekci.
  • Až o 50 % může konzumace vitamínu C snížit riziko onemocnění běžným nachlazením u lidí, kteří jsou zároveň vystaveni extrémnímu stresu.
  • Vitamín C urychluje obnovu buněk a podporuje tak metabolismus buněk pokožky, která je pak schopna lépe se vyrovnat se známkami únavy a stárnutí.
  • Analýza 13 studií ukázala, že krátkodobá konzumace 500 mg vitamínu C denně měla významný vliv na snížení „špatného“ cholesterolu a hladiny triglyceridů. 

K historii vitamínu C

Ve 20. letech 20. století se vitamín C podařilo izolovat maďarskému biochemikovi Albertu Szent-Györgyimu. O deset let později dokázal nositel Nobelovy ceny za chemii, sir Walter Norman Haworth, jako první určit jeho chemickou strukturu a vyrobit jej chemickou cestou. Další držitel Nobelovy ceny, americký kvantový chemik a biochemik Linus Pauling, v šedesátých letech naplno využil jeho potenciál a podělil se o své znalosti s širokou veřejností.

Autor: Markéta Ostřížková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.