Nachlazení: Problém, který trvá pár dní. Co nám pomůže a jak mu předcházet? | Moje zdraví

Nachlazení: Problém, který trvá pár dní. Co nám pomůže a jak mu předcházet?

24. listopadu 2021 • 12:00

Co v zimě řeší nejvíc lidí? No přece nachlazení. Za pár dní se dá ale překonat doma v klidu.

Obranyschopnost v zimním období dostává zabrat a je značně oslabená. Proto ji musíme pravidelně posilovat. Neměli bychom čekat na nemoc nebo únavu, ale včas změnit jídelníček či návyky. „Důležité je doplňovat vitamin C, alespoň v dávce 80–100 mg denně. Najdete ho nejen v citrusech, ale i v bramborách, brokolici nebo v rajčatech,“ radí Ivana Bednářová Častvajová, garantka sekce Zdraví v e-shopu zoot.cz, která se zabývá certifikací doplňků stravy bez zbytečné chemie.

Video se připravuje ...
Jídla, která zhoršují nachlazení. Na která si dejte pozor?VIDEO 

Proč máme větrat?

Proto bychom podle ní měli mírně snížit příjem mléčných výrobků, sladkostí a masa. Tyto potraviny více zatěžují střevo, a vytváří se tak prostředí ideální pro bakterie a viry. Důležité pro celkové posílení odolnosti jsou také pravidelný pohyb a otužování. Místnosti bychom neměli přetápět, a naopak je třeba myslet na časté větrání. V ideálním případě bychom měli trávit část dne na čerstvém vzduchu. Doplňovat se vyplatí i vitamin B snižující únavu a vyčerpání. Do jídelníčku bychom měli zařadit luštěniny a ořechy nebo kvalitní doplňky stravy. Zapomínat nesmíme na – pro imunitu zásadní – vitamin D, který v zimě už nelze čerpat ze sluníčka. Můžeme ovšem více jíst tučné ryby nebo si pořídit doplňky stravy. Řada studií potvrzuje účinek betaglukanů na posílení obranyschopnosti.

Když už to na nás leze...

Toto asi slýcháte často: Něco na mne leze... Prvotní příznaky jako únava, rýma, pálící oči či pokašlávání dávají tušit, že na nás, přesněji na naše dýchací cesty, zkouší útočit nějaký ten virus. Každopádně nic nezkazíme zvýšenými dávkami vitaminu C, ideální je v lipozomální formě. Takto upravený vitamin C má speciální obal, který umožní jeho dopravu přímo do nitra buněk. Jeho podávání je až dvacetkrát efektivnější než u běžného vitaminu C, není tedy nutné užívat vysoké dávky. Pozitivně můžou zafungovat echinacea, zinek, dávka vitaminu D nebo moringa olejodárná. To je strom původem z Indie, využívají se jeho sušené listy. Jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C i dalších vitaminů a minerálů.

Co uleví krku?

Při bolesti v krku zabírají výborně klasický Priessnitzův obklad nebo bylinná kloktadla, třeba se šalvějí. Připravit si můžeme i silný čaj z moringy se šalvějí. Na pálení očí platí obklady z chrpy, světlíku lékařského či výplach z matcha čaje s destilovanou vodou.

Jak si udělat Priessnitzův obklad?

Krk omotáme látkou namočenou do vlažné vody, tu překryjeme igelitem, aby se zábal zapařil. Zakončíme silnější vrstvou látky – šálou, šátkem, ručníkem. A připevníme: po ruce bude asi každý mít spínací špendlík.

NÁŠ TIP DŮLEŽITÉ JE „CÉČKO“

Patentovaná technologie Lipocelltech dopraví vitamin C přímo do buněk organismu, nedráždí zažívací ústrojí a nezatěžuje játra ani ledviny. Liposomal Vitamin C Nupreme, 30 kapslí vyjde na 299 Kč.

POKUD JSTE JEN NACHLAZENI, NEMÁ CENU S TÍM CHODIT K LÉKAŘI.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Blesk zdraví, které koupíte na stáncích. 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.