Zelí pomáhá na zácpu a funguje i preventivně proti rakovině

Zelí pomáhá na zácpu a funguje i preventivně proti rakovině
Zařaďte do svého jídelníčku pravidelnou dávku zelí • Autor: shutterstock.com
4. října 2017 • 06:00

Viróza nebo dokonce chřipka jsou důvodem, proč si dát misku kysaného zelí nebo šťávu z něj. Aktivujeme tak imunitní systém v boji proti virům a bakteriím. Obohatíme svůj organismus o vitamin C a jiné antioxidanty. 

Červené zelí pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, má totiž hodně provitaminu A a vitaminů skupiny B a také důležitý selen, který působí jako antioxidant. Během mléčného kvašení zelí se tvoří vitamin B nezbytný při tvorbě krve a podporující odolnost vůči depresím. Hlávky bílého a červeného zelí obsahují mnoho bioaktivních látek, které neničí ani tepelná úprava: bakterie kyseliny mléčné, draslík, hořčík, železo, fluor, jod a enzymy. Také celkový obsah vitaminu B je značně vysoký. Zelí nás obohacuje o karoten, vitamin K, kyselinu listovou, nikotinovou a pantotenovou a také o antibakteriální fytoncidy.


Díky obsahu inulinu a příznivému složení sacharidů je pravidelná konzumace syrového nebo kysaného zelí velmi vhodná pro diabetiky. Kysané zelí preventivně působí proti rakovině. To lze tvrdit díky obsahu vlákniny a antioxidantů (vitaminů C, E a flavonoidů). Při kvašení vznikají v kyselém zelí isothiokyanáty, které mají rovněž protirakovinné účinky. 

Zelí je cenným zdrojem vitaminu C, a to v syrové, ale především kvašené podobě. V kyselém zelí při skladování klesá obsah vitaminů pomalu, což je výhoda oproti dalším druhům zeleniny a ovoce. 

Obsahuje množství vlákniny, která podporuje správnou činnost trávicího traktu. Pročišťuje střeva, působí příznivě proti zácpě, má schopnost vázat těžké kovy, které odstraňuje z organismu, ochraňuje střevní mikroflóru. Prospívá srdci a krevnímu oběhu, aktivuje metabolismus sacharidů, stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci. Působí také proti bakteriím, zelná šťáva pomáhá při léčbě dny a žlučníkových kamenů. Zelí se přičítají pozitivní účinky při léčbě žaludečních vředů díky obsahu látky S-methylmethionin, která zřejmě urychluje jejich zacelování.

Autor: Zuzana Čermáková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.