Maliny a zdraví: Pomohou zhubnout, zlepšit zrak i s prevencí rakoviny | Moje zdraví

Proč jíst maliny? Pomohou zhubnout, zlepšit zrak i s prevencí rakoviny

Proč jíst maliny? Pomohou zhubnout, zlepšit zrak i s prevencí rakoviny
Autor: istock.com
11. května 2019 • 06:00

Pokud hledáte přírodní zázrak, který si hravě poradí s celou řadou zdravotních potíží, pak určitě vyzkoušejte maliny. Jsou ideální zdravou pochoutkou nejen pro diabetiky, ale i ty, kteří mají problémy s imunitou či trávením. V poslední době se objevila i řada studií, které poukazují na jejich pozitivní vliv v prevenci proti rakovině.

Chutné a šťavnaté ovoce je pro naše tělo opravdovým zázrakem. „Maliny stimulují metabolismus, takže výživoví specialisté je často doporučují při různých dietách,“ říká MUDr. Lucie Nováková. To ale není zdaleka všechno. „Zařazení malin do jídelníčku se doporučuje i při problémech s močovým měchýřem a ledvinami, jsou totiž močopudné.“ Kromě ledvin maliny čistí i krev a díky obsahu tříslovin i střeva. „Z toho důvodu jsou často i součástí různých redukčních a detoxikačních kúr,“ říká Nováková. Na trávicí obtíže je používali už lidé ve starověku. Maliny jsou také plné vitaminů B a C, čímž prospívají naší imunitě.

Zdravá pochoutka pro diabetiky

Maliny pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, takže jsou vhodné pro diabetiky. V případě cukrovky II. typu umožňují tělu přirozeně získat cukr s poměrně nízkým glykemickým indexem, jehož hodnota je v případě malin kolem 40. Navíc existuje spousta zdravých receptů s malinami, které diabetici určitě ocení.

Jsou skvělé i na oči

Přestože o tom mnoho lidí neví, maliny podporují lidský zrak. „Jsou plné provitaminu A, který prospívá zdraví našich očí, a jsou tak i vhodnou prevencí proti zákalům a šerosleposti,“ říká Nováková. Ovoce v sobě ukrývá také hodně rutinu, který zpevňuje cévy. Obsahují také flavonoidy, které odbourávají cholesterol, a pomáhají tak při problémech s vysokým krevním tlakem. V malinách najdeme i zinek, díky němuž jsou už po staletí pokládány za účinné afrodiziakum.

Skvělá prevence proti rakovině

„V malinách je obsažena kyselina ellagová, která má výrazné antioxidační vlastnosti,“ říká Nováková. Podle některých výzkumů může kyselina ellagová zpomalit růst nádorů. Jako první s tím přišel profesor Gary Stoner z univerzity v americkém Ohiu, který si v roce 2005 nechal registrovat patent související s bojem proti rakovině a jejím metastázám právě pomocí kyseliny ellagové.

Pozor na pesticidy

Každý nemá možnosti si maliny pěstovat na zahrádce, proto si je většina z nás kupuje v supermarketech. Problémem tohoto ovoce je, že velmi rychle podléhá zkáze. Právě kvůli tomu jsou často nešetrně chemicky ošetřovány pesticidy. Zakoupené maliny nejprve omyjte horkou vodou a následně je propláchněte ve studené. Plody tak neztratí chuť a zbavíte je tím velkého množství škodlivých látek.

Jak si je připravit?

Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé maliny, džemy a marmelády totiž už postrádají tělu prospěšné látky, a navíc jsou často plné cukru. Čerstvé plody si můžete přidat například do bílého jogurtu či k ovesným vláčkám. Skvělý je i smoothie nápoj z rozmixovaných ovesných vloček, ananasu, jahod, malin a broskví. Můžete je ale klidně pouze „zobat“, třeba jako svačinu v práci. Čím dál tím populárnější jsou i takzvané smoothie bowls. Výhodou malin je také to, že jsou nízkokalorické, takže i když jich sníte větší množství, stále si udržíte štíhlou linii.

Čaj z listů proti průjmu

1–2 čajové lžičky nadrobno nakrájených listů maliníku přelijte 200 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat.

Malinová šťáva připravená zastudena

Čerstvé maliny zalijte převařenou vychladlou vodou s kyselinou citronovou tak, aby byly ponořeny pod hladinou, a nechte je 24 hodin macerovat. Pak je nechte přes plátno vykapat do jiné nádoby – kolik litrů šťávy získáte, s tolika kilogramy cukru ji míchejte tak dlouho, až se cukr zcela rozpustí. Dobře uzavřete a skladujte na chladném místě. Věřte, že tato chutná medicína vám přijde ve chřipkovém období opravdu vhod.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.