8 mýtů o stárnutí, kterým přestaňte věřit | Moje zdraví

8 mýtů o stárnutí, kterým přestaňte věřit

8 mýtů o stárnutí, kterým přestaňte věřit
Stáří neznamená jen sedět a čekat • Autor: iStock.com
27. září 2020 • 06:00

Jsou nižší libido, bolestivé klouby a nevrlá nálada zaručené vedlejší účinky stárnutí? Mnoho lidí si myslí, že ano, ale není to pravidlem. Silný vliv na stárnutí má životní styl. A proto stačí pár malých změn a mýty o stárnutí se vám vyhnou.

Mýtus: Bolestivé a nepohyblivé klouby vás neminou

Ve skutečnosti je to nedostatek pohybu, který vaše klouby činí bolestivými. Když australští vědci na lékařské fakultě Monash University pozorovali ženy ve věku 40 až 67 let, zjistili, že ty, které cvičily alespoň jednou za dva týdny po dobu 20 minut nebo více, měly více chrupavek v kolenou. Naznačuje to, že díky fyzické aktivitě je méně pravděpodobné, že se u nich rozvine artritida. Najděte si proto svou sportovní aktivitu, může to být i každodenní aktivní procházka, která vás bude bavit. „V přiměřené míře je sport pro klouby přínosem, protože pravidelný pohyb v kloubech pomáhá optimalizovat jejich výživu tvorbou a regulací kloubní tekutiny. Pravidelné používání svalů zabezpečuje optimální balanc a stabilitu kloubů,“ uvádí MUDr. Róbert Pituch a zároveň však dodává, že sportovní aktivita by neměla být přehnaná a nárazová – to může mít na klouby opravdu negativní efekt, který se projeví jejich zvýšeným opotřebením. „Dochází ke ztrátě rovnováhy mezi regenerací a degenerací kloubů a hrozí riziko rozvoje osteoartrózy či poranění části kloubu,“ vysvětluje lékař.

Mýtus: Geny hrají největší roli v tom, jak stárnete

Nepravdivé. I když se narodíte s nejzdravější skupinou genů, to, jak žijete svůj život, určuje, jak se budou chovat po celý váš život. Vaše geny lze změnit tím, co jíte, kolik fyzické aktivity máte, a dokonce i tím, jak se vystavujete ve svém životě chemikáliím.

Mýtus: Křehčí kosti a ohnutá záda

Pamatujte, že co se týká stárnutí, pouze smrt je jistá. Osteoporóza je určitě častější u starších lidí, ale funguje proti ní prevence. Studie žen starších 100 let zjistila, že pouze 56 procent mělo osteoporózu a jejich průměrný věk při diagnóze byl 87. Není to špatné vzhledem k tomu, že tyto ženy vyrůstaly dříve, než byl pochopen vliv stravy a cvičení na stav kostí. Zpozornět je potřeba, pokud řídnutím kostí trpěl někdo z rodiny nebo člověk sám zaznamená některý z příznaků přímo na sobě samotném. Mezi ně patří tupé neurčité bolesti v zádech při delším sezení, stání nebo dalších běžných denních činnostech. Osteoporózu může signalizovat i snížení tělesné výšky v produktivním věku o více než 3 centimetry. V ČR se na prevenci i včasnou diagnostiku této choroby zapomíná. Léčí se jen 24 % žen a 12 % mužů. Pokud patří žena či muž k rizikové skupině (u žen stav po menopauze, nepřiměřeně nízká tělesná hmotnost, chronické onemocnění s dlouhodobou farmakoterapií, kouření, předchozí zlomenina), je vhodné poradit se se svým praktickým lékařem nebo gynekologem, který navrhne případné další vyšetření. Spoustu informací o prevenci a léčbě osteoporózy najdete na stránkách Ligy proti osteoporóze.

Mýtus: Stáří zabíjí vaše libido

Impotence a snížené libido souvisí s běžně přicházejícími zdravotními stavy, jako jsou vysoký krevní tlak, srdeční choroby, cukrovka a deprese. Řešením je udržovat se ve formě. Něco tak jednoduchého, jako je lehké posilování několikrát týdně, může zlepšit váš sexuální život. A ano, sexuální touha se může s věkem trochu snižovat, ale k tomu obvykle nedochází až do věku 75 let. V rozhovorech s lidmi ve věku 60 let a více, kteří žili v zařízeních pro nezávislý život v New Jersey Institute for Successful Aging, se zjistilo, že asi 60 procent z nich mělo v uplynulém roce pravidelné fyzické a sexuální zážitky, jako jsou líbání, dotýkání se, držení se za ruce a objímání. A všichni chtěli víc – hlavní věcí, která jim v tom bránila, byl chybějící partner.

Mýtus: S přibývajícím věkem ztrácíte kreativitu

Ne nutně. Kreativita ve skutečnosti nabízí obrovské výhody pro starší lidi. Studie Univerzity George Washingtona zjistila, že starší dospělí, kteří se připojili k pěveckému sboru, měli lepší zdraví, brali méně léků a po roce neprodělali tolik zranění jako podobná skupina, která se ke sboru nepřipojila. Zpěváci senioři také uvedli, že jsou méně osamělí, mají lepší pohled na život a účastní se celkově vícero aktivit než nezpívající skupina, která počet aktivit, kterých se během roku účastnila, spíše snižovala.

Mýtus: Váš mozek se přestane vyvíjet 

Tento vývojový mýtus byl v 90. letech zrušen a od té doby již vědci nehledí na starší mozek jako na statickou věc. Studie místo toho ukazují, že váš mozek nadále vysílá nová spojení a posiluje existující, dokud ho rozvíjíme. Mnoho lidí se cítí starší kvůli tomu, že upadají do stereotypu a v určité době zanevřou na učení se nových věcí a získávání odlišných podnětů, než jsou ty, které každodenně zažívají. Proto nikdy není pozdě začít se učit novou aktivitu, věc, sport či poznávat nová místa.

Mýtus: Váš mozek se s věkem zmenšuje

Tento mýtus začal studiemi v roce 2002, které ukazují, že hipokampus, část mozku, která řídí paměť, byl u starších lidí významně menší než u mladších lidí. Doktorce Lupienové toto tvrzení nikdy neznělo dobře, zvláště poté, co na konci 90. let provedla průkopnický výzkum, který ukázal, že chronický stres zmenšuje hipokampus. Byl to věk, nebo stres, který byl zodpovědný za zmenšující se mozek starších lidí? Pravděpodobně stres. Když zkoumala mozkové skeny 177 lidí ve věku 18 až 85 let, zjistila, že 25 procent lidí ve věku 18 až 24 let mělo objem hipokampu tak malý, jako byl u dospělých ve věku 60 až 75 let.

Mýtus: Senioři jsou vždy nevrlí a nešťastní

Ne tak docela. Když vědci z německého Heidelbergu udělali rozhovor se 40 stoletými lidmi, zjistili, že navzdory významným fyzickým a duševním problémům 71 procent z nich uvedlo, že jsou šťastní, a více než polovina uvedla, že jsou stejně šťastní jako v mladším věku. Navíc, když je vědci porovnali se skupinou lidí středního věku, zjistili, že obě skupiny byly stejně šťastné. Nejdůležitější: téměř 70 procent stoletých uvedlo, že se často smáli. Co to všechno znamená? To znamená, že neexistuje univerzální definice stárnutí. To, jak stárnete, je zcela na vás a je načase začít psát tuto definici už dnes.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.