Nemocná slinivka: S dietou začněte včas a poctivě | Moje zdraví

Nemocná slinivka: S dietou začněte včas a poctivě

15. února 2021 • 12:00

Ačkoli je slinivka břišní velká jako lidská dlaň a neváží více než deko, dokáže jednoho pěkně potrápit. Proto nikdy nepodceňujte bolesti břicha a zažívací problémy a raději hned zajděte k lékaři. Podrážděná slinivka může být projevem mnoha závažných až chronických onemocnění, rakovinu nevyjímaje.

Slinivka břišní neboli pankreas je malý nepárový orgán, který váží pouhých 75 gramů a je dlouhý 16 až 22 centimetrů. Je uložena na zadní stěně dutiny břišní mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Její vývody ústí do tenkého střeva. Je součástí trávicího a endokrinního systému a tvoří ji tři části – hlava, tělo a ocas, který zasahuje až ke slezině.

V těle je nenahraditelná

Slinivka má v organismu hned několik velmi důležitých funkcí. Jako žláza s vnější sekrecí vytváří trávicí šťávu, jejíž nejdůležitější složkou jsou trávicí enzymy – trypsin, amyláza a lipáza. Ty rozkládají bílkoviny, tuky a cukry přijaté v potravě. Jako žláza endokrinní, tedy žláza s vnitřní sekrecí, je slinivka místem tvorby důležitých hormonů, které jsou potřebné pro regulaci hladiny cukru a jeho metabolismus. Nejznámější z nich je inzulin, ale vznikají zde i jiné hormony, třeba glukagon a somatostatin. A proč mluvíme o endokrinní funkci? Hormony jsou vylučovány přímo do krve.

Vše o nejčastějších příznacích cukrovky čtěte zde.

Příčiny poškození

Podle stupně a stadia poškození dělíme nemoci slinivky břišní na podráždění, akutní a chronický zánět a zhoubnou rakovinu. Podle gastroenterologa MUDr. Jána Zachara z nemocnice v Rimavské Sobotě existuje velké množství příčin, které akutně nebo chronicky poškozují slinivku. „Nejčastější z nich je nadměrné pití alkoholu a kouření, ale i nežádoucí účinky některých léků, z metabolických příčin pak zejména zvýšená hladina tuku a vápníku v těle. Někdy je příčinou onemocnění porucha imunity, kdy se imunitní systém doslova zblázní a začne ničit svoje vlastní zdravé tkáně a orgány. Pankreas může poškodit i ozařování břišní dutiny při onkologické léčbě nebo některé viry,“ říká Ján Zachar a dodává: „S poškozenou slinivkou břišní jste se mohli narodit nebo ji mohl postupně ničit nemocný žlučník. Akutní pankreatitidu ale může vyvolat třeba náraz do břicha.“

Vše o varovných příznacích rakoviny slinivky čtěte zde.

Náhlá bolest v nadbřišku

Zánět slinivky neboli pankreatitida je nevyzpytatelný, dlouho o sobě nedává vědět a pak zaútočí zcela nečekaně. Když vás rozbolí slinivka, pocítíte to nejdříve v nadbřišku.

Bolest zaútočí náhle a je velmi výrazná. Může se šířit podél levého žeberního oblouku až pod levou lopatku, ale i za hrudní koš nebo dovnitř břicha. Když si lehnete na levý bok a pokrčíte nohy nebo si kleknete na všechny čtyři, může bolest na chvilku ustoupit. Při akutním zánětu se k bolesti často přidává škytavka, nevolnost nebo zvracení. Pacient se začne špatně hýbat, klesá mu krevní tlak a může pociťovat závratě a mdloby. Jasným příznakem chronického zánětu pankreatu je změna stolice, která je světlejší a mastnější až olejovitá. V tomto stadiu už pouhá dieta nepomůže a je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Pokud by k lékařskému zásahu nedošlo, hrozí šok s akutním poklesem krevního tlaku, zrychlením činnosti srdce a prohloubením dýchání. Tenhle šok je životu nebezpečný a může končit i smrtí.

Velký přehled bolestí břicha najdete zde.

Podle vedoucího lékaře Beskydského gastrocentra při Nemocnici ve Frýdku-Místku MUDr. Petra Vítka postihuje každý rok zánět slinivky asi 50 nemocných na 100 tisíc obyvatel, v České republice se tedy ročně jedná zhruba o 5 tisíc nemocných. „Nejčastější příčinou akutního zánětu slinivky jsou žlučníkové kameny, u chronického zánětu je to především nadměrná konzumace alkoholu. Tyto příčiny se vyskytují u obou pohlaví a v jakémkoli věku,“ říká Petr Vítek. „Někteří nemocní mají k akutnímu či chronickému zánětu slinivky dědičnou dispozici. U části z nich se může jednat o přesně identifikovatelnou mutaci konkrétního genu, u části pak může být rodinný výskyt onemocnění bez známé mutace. U většiny nemocných ale rodinný výskyt nenacházíme,“ doplňuje lékař...

Celý článek si přečtěte v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce

 

Autor: Jitka Musilová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.