Brusnice brusinka | Moje zdraví

Brusnice brusinka

Brusinky blahodárně působí na potíže močových cest.

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea) je malý, plazivý keř, který roste do výšky 15 až 25 cm. Nadzemní stonek a oddenek jsou zdřevnatělé. Keř má vejčité listy, dlouhé asi 25 mm. Květy v květenství rostou v hroznu a na krátkých stopkách. Květy mají bílou až lehce růžovou barvu. Plody jsou brusnice, červené bobule.

Účinné látky

Brusinku plní řada prospěšných látek, jako jsou antioxidanty, flavonoidy, třísloviny, vitamíny skupin A, B5, C i E. Rovněž je zde zastoupen hořčík, také železo, vápník, draslík, fosfor, sodík, chrom či jód. Nejvíce těchto prospěšných látek najdeme v listech.

Použití

Brusinky jsou blahodárné zejména na řešení potíží spojených s močovými cestami, proto se využívají v podobě nálevů, tedy čajů, dále doplňků stravy a samozřejmě je lze konzumovat čerstvé i sušené.

Účinky na zdraví

Listy brusinek jsou složky řady čajových směsí, které mají močopudný efekt a rovněž dezinfikují. Také tyto nálevy pomáhají k zastavení průjmů, klidní nemoci žlučníku, stejně tak léčí cukrovku. Zároveň zamezují tvorbě zubního kazu.

Výskyt

Brusinka roste především v kyselých půdách, všimnout si jí můžeme na svazích kopců a hor, v jehličnatých lesích, na vřesovištích a rašeliništích. Nachází se v mírném pásu severní polokoule, daří se jí na Sibiři, Sachalinu i Kamčatce.  

Sběr

Plody se sbírají už v srpnu, listy se zpracovávají na konci léta.

Domácí recepty

Zdravý svařák pomůže ulevit od nachlazení a vyřeší i prochladnutí močového měchýře. Hřebíček, skořici a čtyři polévkové lžíce cukru (nebo dle chuti) nechte spolu s půl litrem červeného vína a stejným množstvím brusinkové šťávy projít varem. Poté odstraňte koření a přidejte do nápoje sušené brusinky.

Blahodárný čaj není tak výrazně aromatický. Stačí vzít 20 g sušených listů brusinek a zalít je 0,5 l studené vody. Nechte nejprve 20 minut odstát, poté povařte asi tři minuty. Sceďte a popíjejte.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.