Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Koktejl zdraví pro seniory: Jak co nejlépe předcházet zdravotním obtížím? Pomůže vitamin D, B i omega-3

27. prosince 2021 • 14:00

S přicházejícím stářím přibývá zdravotních potíží. Abychom si zdraví udrželi, je potřeba tělu dodat všechny potřebné vitaminy. Bez kterých doplňků stravy to zkrátka nejde?

„Po šedesátce se člověk stává křehčím jak po fyzické, tak po duševní stránce,“ říká ředitelka Gerontologického centra v Praze, docentka Iva Holmerová. Po sedmdesátce už jde o značný pokles imunity. Je proto dobré začít včas s pravidelnými kontrolami u lékaře, aby se na případné změny přišlo včas. Mnohé lze zajistit v domácích podmínkách – třeba systematické měření krevního tlaku. Důležité je udržovat se v dobré fyzické kondici pravidelným pohybem, lehkým cvičením, plaváním, procházkami, odpočinkem, vhodnou stravou a dostatečným příjmem tekutin. Je třeba myslet i na ochranu zraku před škodlivými UV paprsky a posílit celkové zdraví příjmem vitaminů, minerálů a dalších látek.

Vitamin D podporuje imunitu i kosti

Seniorům nejčastěji chybí vitamin D, především takzvaný cholekalciferol (D3). Jeho nízká hladina vede k řídnutí kostí a k poklesu svalové síly. Důsledkem toho jsou zlomeniny, jež mohou mít až fatální následky. Studie ukázaly, že tento vitamin pomáhá také urychlit uzdravení z nachlazení a viróz a zmírňuje depresi. Na trhu jsou různé přípravky, k nejlepším patří přírodní vitamin D3 získaný patentovanou technologií Quali-DTM.

Béčko pro nervovou soustavu

Vitaminy skupiny B posilují nervovou soustavu – zlepšují přenos nervových impulzů nervovými vlákny, což je důležité pro prevenci Alzheimerovy choroby. Vitamin B6 v kombinaci s hořčíkem pomáhají ke zklidnění a přispívají ke kvalitnímu spánku.

K dalším důležitým látkám, jež mají příznivý vliv na posílení imunity a pomohou vám zbavit se rychleji nachlazení, patří zinek.

K vitaminu C přidejte omega-3

V zimních měsících, kdy hrozí nachlazení a virózy na každém kroku, je také vhodné doplňovat vitamin C. Ten posiluje pevnost pojivových tkání a pomáhá zabránit šíření infekce v těle. K nejvhodnějším patří vitamin C ve formě postupného uvolňování z tablet. „K udržení dobré pohyblivosti a zdraví kloubů jsou vhodné přípravky s obsahem kolagenu, základní jednotky pojivových tkání. Dalšími látkami jsou glukosamin sulfát a chondroitin sulfát,“ uvádí praktická lékařka z ordinace v Kateřinské ulici MUDr. Edda Vávrová. Zdraví srdce a cév lze posílit prostřednictvím doplňku stravy s obsahem omega-3 mastných kyselin. Vitamin E patří k nejsilnějším antioxidantům a pomáhá udržet vláčnou a zdravou pokožku.

Užívání doplňků stravy vždy proberte s lékařem kvůli možné interakci s dlouhodobě užívanými léky.

Chybí vám energie?

S tím mohou pomoci doplňky stravy s obsahem koenzymu Q10. Tento koenzym bychom mohli nazvat dárcem energie. Jako silný antioxidant chrání všechny buňky v těle před škodlivými volnými radikály a tím před předčasným stárnutím. Přípravky získané ze 100% bio fermentovaných kvasnic z přírodního zdroje organismus využije nejlépe. S přibývajícím věkem může docházet k výpadkům paměti. Kromě různých cvičení se dají zmírnit prostřednictvím doplňků stravy s obsahem ginkgo biloby (jinanu dvoulaločného), jež zajistí lepší prokrvení mozku a jeho efektivnější fungování. Příznaky Alzheimerovy choroby pomáhá zmírnit lecitin. Ten obsahuje cholin, což je látka nezbytná pro funkci nervového systému.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.