Borůvky a zdraví: S jakými nemocemi nám pomůžou? | Moje zdraví

Borůvky: Proč jsou tak zdravé a jaké mají účinky?

Borůvky: Proč jsou tak zdravé a jaké mají účinky?
Borůvky jsou zdravé zejména díky jejich antioxidačním účinkům • Autor: iStock.com
4. července 2023 • 14:00

Plody borůvek patří mezi nejzdravější druhy ovoce. Obsahují draslík, železo, hořčík, fosfor, síru a další minerální látky. Dále obsahují vitaminy skupiny B, vitamin C a provitamin A. Jsou bohatým zdrojem antioxidantů a podporují přirozenou obranyschopnost našeho organismu.

Borůvky jsou ceněné pro svůj vysoký obsah antioxidačních látek v čele s vitaminem C. „Tyto látky pomáhají tělu vyrovnat se s volnými radikály, které zcela přirozeně v lidském organismu vznikají. Jejich nadbytek však není žádoucí, protože poškozuje DNA buněk, což může postupem času vést ke zhoršení zdravotního stavu jedince,“ říká výživový specialista Michal Richter.

A pokračuje: „Dobrá zpráva je, že u bobulovin, a to zejména divoce rostoucích, byla prokázána schopnost navýšit antioxidační kapacitu organismu při jejich pravidelné konzumaci. Díky tomuto benefitu mohou borůvky výrazně snížit oxidativní poškození DNA buněk či LDL cholesterolové frakce, která hraje velkou roli při vzniku aterosklerózy. Některé výzkumy také borůvkám přisuzují antihypertenzní účinky či pozitivní vliv na kognitivní funkce, a to zejména u seniorů.“

Modré barvivo na jazyku a rtech má neobyčejně léčivé účinky pro sliznice od úst až po konečník. Borůvka se doporučuje při zánětech dutiny ústní, angínách, parodontózách nebo povlacích na jazyku. Borůvky nás také chrání před vředovou chorobou žaludku. Díky nim totiž sliznice žaludku správně odolává škodlivému vlivu žaludeční kyseliny. Záněty žaludku a slinivky lze mírnit plodem borůvky právě pro jeho lehce protizánětlivé vlastnosti.

Borůvky pomáhají při cukrovce

Je pravda, že strava bohatá na borůvky může změnit způsob, jak naše tělo uchovává a zpracovává cukr, který přeměňuje v energii, a také redukuje tuk v břišních partiích? Podle Michala Richtera se způsob využívání glukózy určitě nezmění, ale co se může změnit, je citlivost buněk závislých na inzulinu. Pokud se ona citlivost zvýší, dochází k lepšímu vychytávání glukózy z krevního oběhu, čímž se přirozeně snižuje jak hladina glykemie po jídle, tak i nalačno.

„Již značná řada odborných prací tedy označila borůvky za potravinu s antidiabetickým potenciálem. Co se týče redukce tuku v břišních partiích, v první řadě bych rád podotknul, že neexistuje nic jako selektivní redukce tuků, tedy že bychom cíleným konzumováním určitých potravin zredukovali tuk na některých partiích lépe než bez zařazení dané potraviny do našeho jídelníčku. Lepší odbourávání tuků vlivem konzumace borůvek je pouze v důsledku zlepšení inzulinové senzitivity, která u jedinců s nadváhou či obezitou přirozeně vede k efektivnějšímu odbourávání jak podkožního, tak i viscerálního tuku,“ vysvětluje odborník. Viscerální tuk je ten vnitřní, který obklopuje naše útroby. Je mnohem nebezpečnější pro naše zdraví než tuk podkožní.

Borůvky proti průjmu

Plody i listy obsahují velké množství tříslovin, které „staví“ a k tomu ještě mírně dezinfikují zažívací trakt, tj. pomáhají při průjmech. Ale pozor, při průjmech si dopřáváme borůvky sušené.

Borůvky proti šerosleposti

Díky obsahu tzv. antokyanů (rostlinných pigmentů) regenerují oční barvivo a pozitivně působí na sítnici. Antokyany mají podobný vliv na šeroslepost a slábnutí zraku jako mrkev a chovají se jako vitamin P.

Jak borůvky jíst?

V jakém stavu bychom měli borůvky konzumovat a případně i v kombinaci s jakými potravinami? Nejlépe samozřejmě tuzemské čerstvé, přes rok je k dostání jejich kanadská varianta. Vyhýbat se nemusíte ani mražené formě, šťávám a extraktům.

Co se týče kombinace s ostatními potravinami, v sezóně se jistě nabízejí různá jogurtová/tvarohová smoothie jako osvěžující svačina během teplých dní. Pokud bychom chtěli ještě zvýšit obsah antioxidačních látek, vhodná by byla kombinace s dalšími bobulovinami, jako jsou například maliny či ostružiny

Recepty na jídla z borůvek najdete ZDE.

Kde si borůvky nenatrháte?

Brusnici borůvku, jak zní její odborný název, najdeme ve velké části Evropy. Marně byste po ní ale pátrali třeba v jižní Itálii, v Řecku či ve Španělsku. Naopak výjimečně se objevuje třeba i na Sibiři, v Grónsku, ale i v Číně. Roste také na Kavkaze či na Islandu. Speciální druhy pak jsou i v USA a v Kanadě.

Pozor na plísně!

Sušení borůvek vyžaduje trpělivost. Nedostatečné nasušení vede k plísním při skladování. Borůvky sušte nejlépe při teplotě do maximálně 55 °C, jinak ztrácejí své léčivé vlastnosti. List a nať se suší a skladují dobře. Nemáte-li možnost natrhat si nebo koupit čerstvé plody, zkuste „borůvky v tabletě“, které zakoupíte v lékárně.



Autor: Daniel Mareš, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.