Šípek | Moje zdraví

Šípek

Šípek je bohatým nositelem vitamínu C, posiluje imunitu a bojuje proti paradentóze.

Popis

Šípek (Pometum) je plodem růže, z pohledu morfologie jde ve skutečnosti o složené souplodí nažek, kdy se na jeho struktuře podílí nažky, češule a květní lůžko. Šípky jsou kulaté až protáhlé, mají červenou, červenooranžovou, oranžovou, někdy až černofialovou barvu. Jejich povrch je hladký, vrcholky ukončuje prstencovitý límeček, kterému se říká disk. Jde o zbytky tyčinek, kalichu a čnělek. V centru je otvor, kterému se říká ústí.

Účinné látky

Šípek je bohatým nositelem vitamínu C, A, také obsahuje vitamíny K, B1, B2 i B3 či vápník, který je obsažen v celé růži.

Použití

Z dužniny se vaří šípkové čaje, z celých plodů vína, šípkové marmelády i sirupy. Limonády se rovněž zpracovávají z korunních plátků růží, sirupy z nich především dříve sloužily při horečkách a ledvinových potížích.

Účinky na zdraví

Šípky samotné jsou nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a nemocem dásní. Blahodárně léčí onemocnění močového ústrojí a ledvin, jsou skvělou prevencí proti nachlazení a infekcím. Plody rovněž zpevňují cévní stěny, dokonce pomáhají odstraňovat křečové žíly. Šípky dodávají energii, potlačují únavu a zlepšují schopnost soustředění. Jsou vhodné i proti zácpě.

Výskyt

Růže šípkové rostou skoro v celé Evropě, pouze je nenajdeme v severských oblastech. Keře najdeme i v některých částech severozápadní Afriky a v Asii, vyskytují se i v Severní Americe. Svědčí jim stráně, meze, příkopy, okraje cest i lesů, kde je slunečno. Najdeme je spíše v nížinách.

Sběr

Plody sbíráme při prvních mrazících nebo od konce září do poloviny října. Šípky by měly být oranžové až červené a také tvrdé.

Domácí recepty

Čaj je bohatým zdrojem vitamínů a rychle vás postaví na nohy. Vezměte tři lžičky šípků, které nadrťte  ve hmoždíři, poté zalijte 250 ml vroucí vody. Nechte přikrytý čaj 15 minut louhovat. Pak přeceďte, oslaďte a vypijte.

Sirup ze šípků je skvělou medicínou, když si každé ráno dáte lžičku, nadopujete se vitamínem C. Vezměte 1 kg šípků, které nadrtíte a zalijete 3 litry vody. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Přeceďte, vsypte 1,5 kg cukru krupice a za pomalého vaření nechte rozpustit. Uchovávejte v chladu ve sklenicích.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.