Jak poznat šedý zákal? "Katarakta" má specifické příznaky! | Moje zdraví

Šedý zákal (Cataracta)

Šedý zákal je poměrně běžné onemocnění očí. Asi 50 procent lidí ve věku na 60 let určitý stupeň "katarakty" má. Zásadně ale snižuje kvalitu života a proto je nutné, tuto vadu léčit. 

Co je to šedý zákal?

Cataractu způsobuje zakalení čočky, která je normálně čirá, což je důležité pro průchod světelných paprsků do oka, které jsou zachyceny světločivnými buňkami na sítnici a dále cestou optického nervu přivedeny do mozku.

Tam vzniká obraz, který si potom uvědomujeme. Hromaděním proteinů uvnitř čočky dochází k jejímu zakalení, což vede ke zhoršení průchodu paprsků do oka a tedy i zhoršení zraku. Šedý zákal existuje v několika typech, dělí se podle jeho příčiny.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Oči, čočka

Senilní cataracta je způsobená stárnutím, vrozená je důsledkem infekcí během vývoje plodu. Sekundární cataracta vzniká jako důsledek jiných nemocí (například diabetu) nebo kvůli dlouhodobé expozici toxickým vlivům, lékům (kortikosteroidy, diuretika) či různým typům záření. Traumatická cataracta je způsobená poraněním oka.

Příznaky šedého zákalu

Šedý zákal se projevuje zkaleným, zamlženým nebo zastřeným viděním, krátkozrakostí, změnou při vnímání barev, zvláště žluté, oslňováním při řízení auta v noci, nepříjemným vnímáním prudkého světla, dvojitým viděním a dočasným zlepšením vidění do blízka.

Léčba šedého zákalu

Někdy pro korekci zraku stačí brýle. V pokročilých stádií a u mladých lidí je vhodnější operace. Jedná se o chirurgický zákrok prováděný ambulantně pod lokálním umrtvením postiženého oka. Vadná čočka je rozdrcena ultrazvukem, z oka vyjmuta a nahrazena plastikovou.

Jak vypadá šedý zákal?

Délka léčby

Operace trvá 15 minut, doba pobytu v nemocnici cca 3 hodiny. Následná rekonvalescence 2 až 3 dny.

Bylinky

Z bylinek pomáhají Jinan dvoulaločný, borůvka, ostružiny, maliny, černý rybíz.

Homeopatika

Z homeopatik je doporučován Chelidonium majus.

Inkubační doba

Individuální

Očkování

ne

Délka léčby

Dva až tři dnyOperace trvá 15 minut, rekonvalescence doma 2 - 3 dny

Domácí léčba a babské rady

Zejména jako prevence slouží užívání vitamínu C a E, selenu, omega 3 mastných kyselin, kyseliny alfa-lipoové, lněného semínka, betakarotenu.

Je důležité nekouřit, omezit přejídání se a (je-li to potřeba) upravit tělesnou váhu. Ačkoliv to tak nevypadá, obezita je důležitých faktorem pro rozvoj nemocí oka.

Vyšetření

Lékař zjistí šedý zákal podle příznaků a také komplexním očním vyšetřením. Indikuje-li operaci, změří nitrooční tlak a provede měření pomocí autorefraktometru. Poté následuje vyšetření předního segmentu oka. Poté vám rozkape oči na roztažení zorniček a následuje dovyšetření zadního segmentu oka.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Možné komplikace

Při zcela neléčeném šedém zákalu může přijít i slepota.

Prevence

Pomáhá užívání vitamínu C a E, selenu, omega 3 mastných kyselin a lněného semínka. Ve starším věku je nezbytné docházet na pravidelné kontroly k očnímu lékaři. Diabetici by měli být vyšetřováni každý rok.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte při rozostřeném zamlženém vidění nebo při změnách vnímání barev.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.