Kolagen: Jak ho efektivně dodat pleti a zastavit tvorbu vrásek? | Moje zdraví

Kolagen: Jak ho efektivně dodat pleti a zastavit tvorbu vrásek?

Kolagen: Jak ho efektivně dodat pleti a zastavit tvorbu vrásek?
Autor: istock.com
9. května 2020 • 06:00

Kolagen a elastin – to jsou dvě tělu vlastní látky, které se dokážou postarat o pružnost a elasticitu pleti. Jenže obě postupně ubývají. Pokožka je bez dostatečných zásob kolagenu sušší. První vrásky, strie, nehezké pigmentové skvrny, křehké nehty či lámavé, řídnoucí vlasy jsou známkou toho, že v těle začíná kolagen ubývat. Jak ho pleti efektivně dodat?

Pružnost a elasticita – to jsou dvě klíčová slova, která užíváme, když popisujeme, o co přichází kůže při svém stárnutí. Střední vrstva naší pokožky, které se říká škára, je protkána vlákny tvořenými z 80 % bílkovinami, tzv. kolagenem. Hustá síť těchto vláken chrání tkáň a pomáhá jí zvládat tlak, který musí unést, aby se doslova nepřetrhla. Bílkoviny obsahuje také takzvaný elastin, který pokožce umožňuje se při napětí vracet do původního stavu. V mládí jsou kolagenová a elastinová vlákna dobře zásobovaná vlhkostí, a proto kůže působí pevně, hebce a netvoří se na ní vrásky. Jenže s přibývajícím věkem se vlákna „unaví“, vysychají a smršťují se.

Zpomalení stárnutí

Při stárnutí kůže ochabuje a zároveň na ní neustále přibývají zpočátku jemné linky a vrásky, postupně jsou ale stále výraznější. Je to přirozený proces, který se snažíme zpomalit. Možnou cestou k pevnější, vitálnější a na první pohled mladší pokožce je kombinace kvalitní anti-age kosmetiky, která podporuje zpevnění kolagenových a elastinových vláken v pleti, spolu s takovými druhy ošetření z oblasti estetické medicíny, které v kůži zaktivují jeho opětovnou tvorbu. „Produkci kolagenu v pleti lze podpořit v podstatě jakýmkoli estetickodermatologickým ošetřením, při kterém dochází k mikroskopickému narušení povrchu kůže. Tímto procesem se totiž kůže přirozeně začíná hojit a právě při její regeneraci postupně dochází k obnově tvorby kolagenu,“ vysvětluje korektivní dermatoložka MUDr. Iva Obstová z MEDICOM Clinic, sítě klinik plastické chirurgie a estetické dermatologie.

Podpořit opětovnou tvorbu kolagenu dokáže například radiofrekvence. Jedná se o ambulantní ošetření, při kterém dochází k žádoucímu prohřátí pleti. Přibližně hodinu předem se na pleť aplikuje znecitlivující krém s anestetikem, aby byla následná procedura bezbolestná, maximálně je přípustné mírné pálení. „Je však dobré připravit se na fakt, že po radiofrekvenci bývá pleť zčervenalá, někdy i mírně oteklá, zároveň se na ní vytvoří drobné stroupky,“ upozorňuje raději na tuto běžnou reakci lékařka Iva Obstová.

Jak dlouho po ošetření zůstává pleť takto podrážděná, to prý záleží na stupni její citlivosti. První tři dny po radiofrekvenci je každopádně vhodné nechat pleť odpočívat bez make-upu a také ji nejméně čtyři týdny chránit před sluncem.

„V případě nutnosti ovšem lze zčervenání pokožky zakrýt třeba lehkým tónovacím BB krémem. Poté ale klientkám zcela výjimečně doporučujeme spíše nedbalost v odličování, aby se zabránilo dalšímu podráždění pleti,“ dodává odbornice, podle níž je vhodné radiofrekvenci podstoupit ideálně třikrát v intervalu 4–6 týdnů. Nejvýraznější efekt vypnutí a projasnění se prý na pleti projeví asi za dva až čtyři měsíce po ošetření. 

Doplňky stravy také pomohou

Kolagenu potřebujeme velké množství, proto bychom neměli podceňovat jeho příjem a nenápadné signály našeho těla, jako je například zhoršení stavu pokožky, vypadávání vlasů, či lámavost nehtů. Pro podporu zdravého růstu vlasů, nehtů či obnovy pokožky jsou v lékárnách k dostání různé přípravky obsahující kolagen. Kolagen obsažený v doplňcích stravy se získává z živočišných zdrojů, jedná se zejména o vepřové, hovězí, rybí nebo kuřecí maso a kůže. Doplňky stravy se nabízejí ve formě tablet, prášku či v tekuté formě. 

Věděli jste, že:

  • Lidské tělo asi od 25. roku života postupně ztrácí schopnost kolagen tvořit a po 40. roce ho už netvoří téměř vůbec.
  • Na vznikání (syntéze) kolagenu se podílí vitamin C.
  • Spolu s kolagenem udává tempo stárnutí pleti také kyselina hyaluronová, další tělu vlastní látka.
  • Ženské pohlavní hormony estrogeny povzbuzují syntézu kolagenu, kyseliny hyaluronové, mají podíl na udržení optimální hydratace pleti, uchovávají její hutnost a pevnost kůže.
  • Sladkosti kráse nepřidají, protože podle vědeckých výzkumů ztráta elastinu a kolagenu v pleti souvisí s vyšším příjmem cukrů ve stravě.
  • Chemické látky v cigaretovém kouři navíc odbourávají kolagenová vlákna.

Článek vyšel v časopise Moje zdraví. Aktuální číslo je k dostání v našem iKiosku − největší online trafice s poštovným zdarma, na stáncích nebo v partnerských lékárnách.

Autor: red

 

 

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.