Rakytník řešetlákový | Moje zdraví

Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový významně posiluje imunitu a velmi pomáhá při onkologických nemocech.

Popis

Rakytník řešetlákový, též rakytník úzkolistý (Hippophae rhamnoides) je opadavá dřevina z čeledi hlošinovitých. Roste v keřích či malých stromcích s nažloutlými květy a oranžovými plody. Větvičky porůstají hvězdovité trichomy, jež jsou stříbřitě chlupaté, později reznou. Kořeny jsou povrchové, najdeme v nich symbiotické bakterie, které na sebe vážou vzdušný dusík a ten je součástí metabolismu rostliny. Hlízy kořene jsou velké asi jako golfové míčky. Listy jsou krátce řapíkaté, úzké, barvu mají stříbřitě zelenou, tvar kopinatý. Celý keř je rostlinou dvoudomou, samčí pupeny jsou asi dvakrát větší než pupeny samičí. Samčí květy mívají i odlišnou barvu od těch samičích, jsou žluté, samičí spíš stříbřité. Květy jsou bezkorunné. Plody jsou peckovice.

Účinné látky

Kdo zná rakytníkové sirupy, ví, že mohou být pěkně kyselé. Logicky se nabízí přítomnost vitamínu C, rakytník obsahuje ovšem spoustu jiných účinných složek. Ze skupin vitamínů jmenujme B, D, E, K, dále zde najdeme organické kyseliny nebo minerály. V severních, chladných zemích se mu říká „citroník severu“, dokonce jej jako posilovač imunity využívali i ruští kosmonauti ve vesmíru.

Použití

Rakytník se zpracovává do podoby sirupů, kompotuje se a dělají se z něj i marmelády. Dělají se z něj i čajové směsi, kapsle, oleje, v kosmetice se používá jako povzbuzovač ve formě sprchových gelů.

Účinky na zdraví

Rakytník významně posiluje imunitu, podporuje správné funkce jater, plic, trávení, čistí organismus a rozpouští hleny. Také zlepšuje krevní oběh, podporuje krvetvorbu a pomáhá proti kožním nemocem. Je skvělý proti vypadávání vlasů, ovšem známý je zejména v souvislosti s prevencí nádorových onemocnění.

Výskyt

Keře rostou v Evropě i Asii, od Skandinávie po Španělsko, přes Sibiř po Indii, dosahuje až do Číny. V Polsku je dokonce chráněný.

Sběr

Plody rakytníku zrají od srpna do září, na sběr se čeká do zimy, kdy plody rakytníku zmrznou a sklepají se ze stromu do připravených pytlů. Je to praktičtější, protože rakytník je dost trnitý keř. Provádí se i sběry s pomocí nůžek, kdy se plody ostříhají i s větvemi a větve se i s plody rychle zmrazí v mrazicích boxech, dále se oklepou od plodů.

Domácí recepty

Domácí rakytníkový sirup je nejen dobrý, ale také posílí imunitu. Ze dvou kilogramů čerstvých plodů rakytníku získáme namletím asi litr šťávy, kterou přelijeme do hrnce a ohřejeme na 75 °C. Pomalu vsypeme cukr, směs stále mícháme. Povaříme, až sirup zhoustne. Necháme vychladnout a skladujeme v lednici.

Rakytníkovým medem můžeme sladit i jej užívat jako lék po lžičkách. Stačí rozemleté plody smíchat s klasickým včelím medem do jemné kašičky. Med je posléze ochucený a jeho sladkokyselá chuť mu dá punc nevšední chuti.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.