Praskají vám koutky? Změňte stravu a vsaďte na osvědčené léky | Moje zdraví

Praskají vám koutky? Změňte stravu a vsaďte na osvědčené léky

Praskají vám koutky? Změňte stravu a vsaďte na osvědčené léky
Autor: istock.com
24. srpna 2019 • 06:00

Popraskaný koutek je klasické onemocnění, které si spojujeme se sluncem, a to ať na horách nebo u moře. Často ho doprovází také vysušené rty. Není to ale pravidlem, někteří lidé jsou na tento problém náchylní. Pro obě skupiny naštěstí existuje rychlá a spolehlivá léčba.

Jaké jsou nejlepší rady na popraskaný koutek? Každý má nějaký osvědčený trik, nejvíce lidí spoléhá na vitamíny skupiny B, železo či zinek. Nemusíte hned začít polykat potravinové doplňky, dostatek těchto minerálních látek a vitamínů najdete v mléčných výrobcích, mase ale také v luštěninách či pivu. To, že je v nealkoholickém, je vám určitě jasné. 

Mnozí nemusí ani sahat po vnitřně užívaných lécích, ale může jim pomoct i oblíbený balzám na rty - v případě intenzivního slunečního záření by měl obsahovat i UV filtr. Pokud ale rty musíte mazat stále a nepomáhá to, je lepší pátrat po příčině. Může souviset i s nějakým vnitřním problémem, jedním z nich může být i nedostatek tekutin. Zlepšete svůj pitný režim, a jestliže sedíte celý den v klimatizované místnosti, k doporučovaným dvěma litrům klidně ještě několik deci přidejte.

Koutky praskají kvůli kvasinkám

Pokud trpíte na popraskané koutky a celkově se necítíte v pořádku, raději se poraďte s lékařem. Pravou příčinou popraskaných koutků totiž nemusí být banalita, ale i vážnější problém. Může souviset s kvasinkovou infekcí, nebo být následkem či příznakem cukrovky, případně důsledkem refluxní choroby jícnu. Při té se natrávená potrava spolu s žaludečními kyselinami vrací ze žaludku a poškozuje nejen jícen, ale i ústa.

Klasickým důvodem bývá také špatně padnoucí protéza. Pak samozřejmě patří léčba do rukou stomatologa.

Lanolin je potrava pro kvasinky

Popraskané koutky má čas od času zhruba třetina populace, „Za vracejícími se popraskanými koutky se může skrývat kvasinková infekce, která bývá obtížně léčitelná. Lidé navíc často používají na rty přípravky obsahující lanolin, které sice rty zvlhčí, ale je potravou pro kvasinky,” popisuje lékárnice Pavla Horáková.

Proto je podle ní dobré sáhnout po preparátech, které pomohou i v takovém případě. Například v loňském roce byl patentovaný český výrobek Dexilip. Ten obsahuje například glycyrrhetinovou kyselinu, která pochází z lékořice. Dokáže tlumit zánět a zarudnutí. Další složka - chlorhexidin ničí kvasinky, které jinak komplikují hojení koutků. Obsažený eugenol neboli hřebíčkový olej tlumí bolest a je jedním z nejsilnějších přírodních anestetik, panthenol pak - jeden z vitamínů pak urychluje hojení. Poslední látka: lysozym, která je běžně obsažena ve slinách je zase přirozeně antibakteriální.

Chlorhexidin má v době i další přípravek z lékárny s názvem, Cimmerin gel. Má bakteriostatické účinky a slouží k ochraně a péči o pokožku úst a koutků. Použít můžete také mast na koutky s názvem Lips, má v sobě výtažek ze šalvěje, která podle výrobce chrání proti bakteriální a plísňové kontaminaci a kůži díky obsahu vitamínu B a zinku regeneruje. Další látkou, které kůži v koutcích zklidní, jsou pak také masti konopné.

 

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.