Jahody a zdraví: Těchto sedm nemocí s nimi porazíte | Moje zdraví

Sezóna jahod začíná: Těchto 7 nemocí s nimi snadno porazíte

  • Sezóna jahod začíná: Těchto 7 nemocí s nimi snadno porazíte
    Autor: istock.com
    9. června 2023 • 12:00

    Jsou chutné, šťavnaté a právě teď vrcholí jejich sezóna. Oblíbené jahody ale nejsou skvělé jen jako letní svačinka nebo sladká neřest v moučnících. Mají totiž i celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví, a dokonce díky nim můžeme potlačit několik nemocí.

    Ročně spořádá každý Čech zhruba 3 kg jahod, což je o kilo víc než před deseti lety. Bezpochyby je dobře, že jejich spotřeba u nás roste, protože jahody v sobě ukrývají celou spoustu zdraví prospěšných látek. Zajímavé je například to, že spolu s černým rybízem obsahují nejvíc vitaminu C. Podívejte se, s jakými zdravotními problémy vám jahody mohou pomoci:

    Video se připravuje ...
    Jahodová marmeládaVIDEO 

  • Snižují vysoký cholesterol

    Jak všichni víme, vysoká hladina „škodlivého“ LDL cholesterolu může vést k ucpávání tepen a tím ke zvýšenému riziku vzniku srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. Jahody obsahují látky, které jim propůjčují typickou červenou barvu, ale některé studie zároveň tvrdí, že snižují cholesterol.

    Více o tom, jaké ovoce můžete jíst, když chcete zhubnout, čtěte ZDE.

  • Chrání nás před rakovinou

    Rakovina je zákeřná nemoc, která může napadnout téměř jakoukoli část těla a často je velmi obtížné s ní bojovat. Bylo prokázáno, že nestabilní molekuly, jinak také známé jako volné radikály, hrají roli při změně DNA a mohou zapříčinit vznik této nemoci. Podobně jako mnoho jiných druhů ovoce a zeleniny mají jahody vysoký obsah antioxidantů, které volné radikály ničí. Navíc mohou zabíjet počáteční rakovinné kmenové buňky, případně zabránit šíření rakoviny do jiných orgánů.

  • Snižují vysoký krevní tlak

    Hypertenze může vést k celé řadě zdravotních problémů, které jsou v některých případech dokonce fatální. Jahody (spolu s borůvkami) jí ale pomáhají předcházet. Studie dokázaly, že šálek jahod týdně zařazený do jídelníčku může vést ke snížení tlaku až o 8 procent. Předpokládá se, že jahody pomáhají rozšiřovat žíly i tepny, takže umožňují snadnější průtok krve.

  • Tlumí záněty v těle

    Antioxidanty a fytochemikálie nalezené v jahodách mohou přispět k potlačení zánětu kloubů, a tím snížit riziko vzniku artritidy a srdečních onemocnění. Studie provedená Harvardovou univerzitou dokázala, že ženy, které jedí 16 nebo více jahod týdně, mají o 14 procent nižší pravděpodobnost, že se u nich zvýší hladina S-reaktivního proteinu (CRP), který je indikátorem zánětu v těle.

  • Snižují riziko onemocnění srdce

    Srdeční choroby jsou celosvětovým zabijákem číslo jedna, a je tedy potřeba je brát opravdu vážně. Pomocí zdravé stravy můžete udržet vaše srdce déle zdravé a právě jahody vám s tím ochotně pomohou, a to díky vysokému obsahu vitaminu C a kyselině ellagové.

  • Bojují proti astmatu a alergiím

    Pokud berete na alergii léky, ale už jste otrávení z toho, že nezabírají, vyzkoušejte něco jiného. Díky svým protizánětlivým účinkům mají jahody při časté konzumaci schopnost ulevit vám od všech příznaků alergie, jako jsou rýma, vyrážka, slzení očí a podobně. Různé studie dokazují, že pouhou změnou stravování skutečně můžete potlačit astma.

  • Mírní průběh střevních onemocnění

    Odborníci z massachusettské univerzity zjistili, že konzumace jedné hrsti jahod denně může pomoci lidem zvládnout dopady nezdravé stravy s vysokým obsahem cukrů a tuků. Jahody totiž podle nich obnovují zdravou rovnováhu bakterií ve střevech a snižují příznaky nevyléčitelných střevních onemocnění, jako jsou například Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida.

    Ty nejlepší recepty z jahod najdete ZDE.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.